Kostvetenskap handlar om människans möte med maten utifrån olika perspektiv, som till exempel näring, ekonomi, miljö och hygien.
Kost och hälsa är centralt i ämnet. Kost innefattar allt som människor väljer att äta och dricka, och hälsa handlar om att må bra fysiskt, psykiskt och socialt.
Mat och måltider har stor betydelse för människans välbefinnande och för folkhälsan. Kostkompetens behövs för att anta de samhällsutmaningar som är relaterade till mat och måltider inom olika verksamheter såsom hälso- och sjukvården, livsmedelsindustrin, äldreomsorg och skolor.
När du läser kostvetenskap kommer du bland annat att lära dig om vad som händer i kroppen när vi äter, människans energi- och näringsbehov samt hur du planerar måltider med hänsyn till hälsa. Kurser i kostvetenskap utvecklar även de färdigheter som behövs för att du ska kunna arbeta med kostrådgivning-och kostinformation på individ-, grupp- och samhällsnivå
Om du vill läsa kostvetenskap kan du läsa Kostvetarprogrammet eller Dietistprogrammet. Kurser i kostvetenskap ingår också i bland annat utbildningen för hem- och konsumentkunskapslärare. Du kan även läsa fristående kurser i kostvetenskap och ta ut en kandidatexamen. Efteråt kan du fortsätta läsa kostvetenskap på avancerad nivå och ta en magister- eller masterexamen.