Teknik, ekonomi och samhällsliv bygger allt mer på matematik och dess användning ökar därför. Som matematiker är du med om att skapa och upptäcka matematiska verktyg för att bygga nya och bättre teoretiska modeller av verkligheten.
På nybörjarkurserna i matematik får du lära dig grunderna i områdena algebra, analys och diskret matematik. Exempel på begrepp som du får fördjupa dig i under första terminens studier är ekvationer, derivator och integraler av funktioner av en variabel. Vi presenterar ofta nya avsnitt genom en kombination av teori och problemdemonstrationer. Under kurserna får du också öva på att lösa matematiska problem med hjälp av datorer.
I Umeå omfattar forskningen ett brett område av matematiken. Det kan till exempel vara att beskriva värmeutväxlingen i växellådor eller att göra ekonomiska riskanalyser med hjälp av differentialekvationer. Inom diskret matematik försöker man bland annat konstruera generella lösningar för schemaläggning, hitta billigaste resväg eller största/minsta flöde i ett nätverk.
Som matematiker jobbar du inom industrier och företag med modellering och avancerade beräkningar. Arbetet kan till exempel handla om att göra datorsimuleringar av dyra och tidskrävande laboratorieförsök, ta fram nya metoder för att komprimera ljud- och bildfiler eller att göra ekonomiska prognoser. Många matematiker arbetar också inom utbildning och forskning.
Du kan välja att läsa fristående kurser i huvudområdet matematik för att så småningom ta en kandidat-, magister- eller masterexamen. Ämnet ingår också i alla civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogram, i flera lärarutbildningar och naturvetenskapliga utbildningar.