Receptarieutbildningen passar dig som vill arbeta med läkemedel, läkemedelsrådgivning och människors hälsa. Utbildningen rymmer både en helhetssyn och detaljkunskaper om hela kedjan från molekylär nivå till kundkontakter och läkemedelsanvändningens konsekvenser för samhälle och folkhälsa. Huvuddelen av utbildningen är på distans.
De flesta receptarier arbetar idag på apotek, men vissa är verksamma inom läkemedelsindustri och myndigheter. Receptarien på ett apotek ger information och lämnar ut receptbelagda läkemedel, hjälper kunder att välja receptfria läkemedel och ger råd om egenvård.
Utbildningen omfattar kurser i kemi, biovetenskaper, medicin, farmakologi och farmaci. Sista året har du möjlighet att läsa en eller flera valfria kurser. Du kan t ex gå en kurs som ger behörighet att tillverka skräddarsydda läkemedel på sjukhusapotek, en kurs som är nyttig även om du tänker arbeta med läkemedelstillverkning inom industrin. Utbildningen leder fram till receptarieexamen och/eller farmacie kandidatexamen.
Nätburen utbildning
Största delen av utbildningen är nätburen, förutom vissa kursmoment, praktik och examensarbete. Det ordnas träffar i Umeå, för exempelvis laborationer och redovisningar, två till fyra gånger per termin. Du har tillgång till lärare och handledare via internet under hela utbildningen. Föreläsningar, seminarier och lektioner ges på nätet eller i form av videomöten. Det krävs ingen större datorvana för att kunna delta i den nätbaserade undervisningen. Under den inledande kursen får du lära dig använda olika datorprogram.
Anpassat till verkligheten
I utbildningen ingår nio veckors praktik på apotek med en apotekare eller en receptarie som handledare. Det avslutande examensarbetet gör du på ett apotek, ett sjukhus, en forskningsinstitution eller inom läkemedelsindustrin.
Blockschema
År 1
Introduktionskurs i farmaci, 5 hp
Statistik för farmaceuter, 3 hp
Farmaceutisk kemi 1, 15 hp (Allmän kemi, Organisk kemi, Analytisk kemi, Biokemi)
Biomedicinsk vetenskap 1 14.5 hp (Cellbiologi, Mikrobiolog och virologi, Immunologi)
Biomedicinsk vetenskap 2, 22,5 hp (Fysiologi, Sjukdomslära, Toxikologi)
År 2
Farmakologi, 15 hp
Läkemedelskemi, 4.5 hp
Galenisk farmaci, 10.5 hp
Farmakokinetik, 6 hp
Farmakoterapi, 13.5 hp
Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel, 10.5 hp
År 3
Naturläkemedel och kosttillskott, 4.5 hp
Farmaceutisk praxis med författningar, 4.5 hp
Egenvårdsrådgivning och läkemedelskommunikation, 6 hp
Tillämpad apoteksfarmaci (praktik), 15 hp
Valbara kurser 15 hp (exempelvis Extemporetillverkning av läkemedel, 7.5 hp; Fördjupad farmakoterapi, 7.5 hp; Läkemedelsbehandling hos äldre, 7.5 hp)