"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Socionomprogrammet

Till dig som är antagen till socionomprogrammet vid Umeå universitet, Campus Umeå. Jag heter Marie-Louise Snellman och är studierektor på institutionen för socialt arbete. Jag vill påminna dig om att tacka ja till din studieplats på antagning.se innan svarstiden går ut, för att du ska behålla din studieplats. Om du inte vill behålla din plats på programmet är vi tacksamma om du svarar nej via antagning.se. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på första kursen på programmet. Du ska själv logga in och registrera dig via studentwebben innan kursstart.
    Första kursen heter Socialt arbete: En introduktion. Du kan registera dig från och med Måndag 22 augusti till och med Måndag 29 augusti. Om du inte har registrerat dig senast den 29 augusti förlorar du din plats på programmet. För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id. Se nedan under rubriken Aktivera ditt Umu-id, hur du går till väga.

    Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.

    Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).

  • 4. Börja kursen

    Måndag 29 augusti

    Tid: Kl 15:00

    Under introduktionen kommer Du bla att få information om Umeå universitetet, Institutionen för socialt arbete, Biblioteket, SOSUM, Studentcentrum och mycket mer. Introduktionen handlar mycket om att få en bra start på studierna och de ger dig också möjlighet att börja lära känna dina studiekamrater, innan kursen startar på allvar. Du kommer även att få information om aktiviteter som anordnas av Sosum/Socskoj.

    För dig som vill testa Zoom i förväg, eller har frågor och funderingar om kursen och programmet, så finns kursansvarig Ann-Sofie Grönlund tillgänglig på Zoom fredag den 26 aug innan terminsstarten, kl 13.00. Då loggar du in via denna länk: https://umu.zoom.us/my/annsofie

    Länk till schemat för kursen hittar du här ovanför. Gå gärna igenom schemat för att se vilka inslag som sker via digitala verktyg och vilka inslag som sker med fysisk närvaro på campus. Du kommer exempelvis att träffa din basgrupp på campus redan de första dagarna på terminen. Observera att de schemalagda aktiviteterna skapar en struktur för kursen och hur du kan lägga upp dina studier. Icke-schemalagd tid används för att planera in egna studier eller arbete i basgrupp.

     

    Kursansvarig:

    Ann-Sofie Grönlund, ann-sofie.gronlund@umu.se

     

    Studievägledare:

    Gudrun Hedberg, gudrun.hedberg@umu.se

     

    Studentadministratör:

    Cecilia Andersson, cecilia.andersson@umu.se

     

     

Om kursen

  • Lärplattformen Canvas & Zoom

    Under utbildningen använder vi oss av lärplattformen Canvas och det är där du till stora delar kommer att bedriva dina studier och kommunicera med lärare och medstudenter. Du får tillgång till Canvas efter din registrering. I samband med introduktionsdagarna i Umeå kommer vi att gå igenom och visa Canvas och dess funktioner. I Canvas hittar du allt du behöver för kursen och där kommer du även att lämna in arbeten och examinationer, samt delta i diskussioner och seminarier.

    För att logga in på Canvas måste du ha en aktiverad användaridentitet Umu-id
    se nedan under Aktivera användarkonto

    Logga in på Canvas https://www.umu.se/student/

    Förutom Canvas så använder vi oss av e-mötesverktyget Zoom i undervisningen (för att komma igång med Zoom, se instruktion nedan). Det är därför viktigt att du har tillgång till bra uppkoppling, dator och headset.

     

    Att komma igång med Zoom:

    Zoom är ett verktyg vi använder oss av för undervisning på nätet. Det är också ett bra verktyg för dig som student som vill träffa dina studiekamrater digitalt. Som student kan du både vara deltagare i ett möte och värd för ett möte. Här nedan hittar du en länk till hur du kommer igång med Zoom samt en guide till de vanligaste funktionerna i Zoom. Du loggar in med ditt Umu-id.

     

    Länk till Zoom för studenter- en guide:

    https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/zoom/

     

  • Kursplaner och litteraturlistor

  • Information från kårföreningen SOSUM

    Hej och grattis till er antagning till socionomprogrammet vid Umeå Universitet!

    SOSUM är er kårförening som representerar socionomstudenterna vid Umeå Universitet och jobbar både för att ni ska få en så bra studiemiljö som vanligt samt att värna om ert studiesociala liv, genom att hålla i evenemang av olika slag. 

    Som ett första uppdrag från oss är att gå med i er ”klassfacebook”, där ni kommer att samverka med varandra under hela er studietid. Skriv in namnet som du ser nedanför i sökrutan på facebook.

    ”Socionom Umeå HT22”

    Eller gå in på länken:   https://www.facebook.com/groups/824879678915894/?ref=share_group_link

    Gå även in och gilla vår sida på Facebook (SOSUM) och följ oss på Instagram (sosumumea) så du kan hålla dig uppdaterad om allt gött som händer i föreningen.

    Det är via Facebook och Instagram du kommer i kontakt med oss lättast om du skulle ha några funderingar! 

    PSST. Nyfiken på insparken? Följ ert insparkskonto @socionomht22 på Instagram för att inte missa något! / Era gökisar 

    Varmt välkommen till Umeå universitet och vårt fina socionomprogram!

    SOSUM

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)