"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Masterprogrammet i kemi

Välkommen till Kemiska institutionens masterprogram! Vi ser fram emot att undervisa dig. Du kommer att ingå i en tvärvetenskaplig miljö och lära av aktiva forskare inom kemi. Jag heter Jean-François Boily och är ansvarig för masterprogrammet där du har blivit accepterad. Kontakta mig gärna om du behöver mer information och vägledning.

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    Först vill vi påminna dig om att registrera dig på universityadmissions.se eller antagning.se, så att du inte förlorar din plats. Var god kontakta oss om du har några frågor.

    Programmet börjar med kursen Biofysikaliska-kemiska koncept. Kursen börjar den 31 augusti  med professor Gerhard Gröbner.

    Du måste vara registrerad för att kunna följa kursen och för att få dina resultat registrerade under kursen. Anmälan på en kurs (och till programmet) kommer endast att ske om du faktiskt är närvarande vid kursens första föreläsning. Om du inte kan vara med första kursen måste du kontakta studievägledaren i förväg, annars riskerar du att förlora din plats på programmet.

     

  • 4. Börja kursen

    Måndag 31 augusti 2020

    Tid: 11.00

    Plats: Glasburen, KBC-huset, Umeå universitet

    Covid-19 och campusförlagd utbildning

    Du är varmt välkommen till Umeå universitet och Kemiska institutionen. Universitetet fått klartecken att återvända till campusbaserad utbildning i höst med i akttagande av sjukdomsförebyggande åtgärder utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
    Dessa åtgärder inkluderar särskilt att stanna hemma om du är sjuk eller har symtom, tillämpa social distans och skydda riskgrupper. Utbildning kan endast ske i grupper om högst 50 deltagare och det bör vara möjligt att hålla ett avstånd på 1,5 meter mellan varje individ. Dessa rekommendationer innebär att dina studier kommer att påverkas på ett eller annat sätt i höst. Emellertid kommer kursinnehåll och program att vara intakta och täcka alla aspekter av kursplanen och ges med hög kvalitet. Efter en vår med ett stängt campus är vi nu bättre förberedda för en termin med alternativa undervisnings- och examinationsformer.

    Föreläsningar kommer att hållas på campus men flera föreläsningar kommer att hållas på distans. Vi kommer också så mycket som möjligt vidta lämpliga åtgärder för att göra det möjligt för studenter med symtom att följa kurser hemifrån. Tentamen kan anpassas till alternativa former (hembesök) och vi kan behöva schemalägga vissa aktiviteter under sena eftermiddagar eller tidiga kvällar för att följa rekommendationerna om social distans. Många laboratorieövningar kommer att genomföras på campus med mindre grupper, men i vissa av kurserna kommer laboratorieövningarna att ersättas med andra undervisningsformer. För närvarande har Sverige inga rekommendationer för allmänheten att bära ansiktsmasker. Alla rekommendationer kan dock ändras över tiden av den nuvarande Covid-19-situationen.

    Vi vill att du regelbundet läser universitetets webbplats där vi har aktuell information om hur Covid-19 påverkar dina studier:

    Förändringar på grund av covid-19

    Du som student uppmanas att ta personligt ansvar för att följa givna rekommendationer inklusive att stanna hemma när du är sjuk eller har några symtom och tillämpa social distans när du genomför dina studier. Eftersom undervisningen delvis kommer att göras på distans är det viktigt att du har en dator så att du kan studera hemifrån.

    Vi gör vårt bästa för att erbjuda en säker och bra studiemiljö och ser fram emot att träffa dig i Umeå i höst. Om du har ytterligare frågor, tveka inte att kontakta Maria Jansson (maria.jansson@umu.se). Varmt välkommen till Umeå!

Om kursen

  • Programmets/kursens upplägg

    Vi rekommenderar att du läser obligatoriska kurser i den följande ordning:

    År 1

    Biofysikaliska-kemiska koncept
    Avancerade experimentella kemiska verktyg
    Kemometri
    Beräkningskemi
    Valbar kurs 15 hp

    År 2
    Valbara kurser 0-30 hp
    Examensprojekt 30-60 hp

    Du har möjlighet att specialisera sig inom medicinsk kemi, miljökemi eller biokemi. Specialiseringen bestäms av de fria kurser (minst 15 hp) du väljer och examensområdet.

    Ett examensarbete inom kemi ingår i programmet och kan startas när förutsättningarna i kursplanen är uppfyllda. I avhandlingsarbetet, som omfattar 30, 45 eller 60 hp ska studenten använda kunskapen hon/han har lärt sig under studietiden. Arbetet måste hantera en specialisering inom kemiområdet. Arbetet ska rapporteras på engelska, både muntligt och i en skriftlig avhandling. Studenten ska också vara opponent till ett examensarbete som presenteras av en annan masterstudent. Examensarbetet genomförs individuellt.

  • Studera med funktionsnedsättning

    Om du har behov av speciellt stöd på grund av funktionshinder, bör du ansöka om det i god tid innan du påbörjar dina studier. Här finns information om funktionshinder:
    Studera med funktionsnedsättning

  • Graviditet och laboratoriearbete

    Det är inte tillåtet att vara i laboratoriet eller utföra laboratoriearbete om du är gravid. Kontakta den ansvariga läraren om du är gravid när kursen börjar.

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)