"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

Välkommen du som är antagen till högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Umeå universitet. Jag som hälsar dig välkommen heter Florian Schmidt och är programansvarig för utbildningen i maskinteknik.

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    För att börja läsa på programmet ska du registrera dig på studentwebben. För att kunna göra det krävs att du har aktiverat ditt UmU-id. Webbregistreringen är öppen mellan den 22 augusti och 5 september. Det är viktigt att du registrerar dig under den perioden, annars kan du förlora din studieplats.

    Registrering via studentwebben

    Manual för webbregistrering

    För frågor angående registrering, kontakta vår studieadministratör Marika Falk, rum TB302, tfn. 090-786 7871, marika.falk@umu.se.

    För övriga frågor får du gärna kontakta mig, eller vår studievägledare Catharina Åhgren:

    Florian Schmidt, programansvarig
    E-post: florian.schmidt@umu.se
    tfn. 090-786 7611

    Catharina Åhgren, studievägledare
    E-post: catharina.ahgren@umu.se
    tfn. 090-786 7892, nås via mobil 070-6605260 samt e-post under sommaren.

  • 4. Börja kursen

    Den första kursen på programmet är Inledande kurs i maskinteknik. Kursen ges på engelska och startar fredag 2 september kl. 15.15 i hörsal MIT.A.121 i MIT-huset. Hörsalen finns här: https://link.mazemap.com/Pwfi3XlK

    Kursansvarig lärare för den inledande kursen är Davood Khodadad, davood.khodadad@umu.se.

    Du hittar kursens schema under följande länk:

    https://cloud.timeedit.net/umu/web/empres1/riqvoQ7Qw5XZ7YQy7Q33qQ3068ZYZ1QoZ56Y7.html

    De flesta andra kurser inom programmet kommer senare att ges i Teknikhuset vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

    OBS! Tid och plats för programstarten kan ändras beroende på utvecklingen av situationen med Covid-19. Vänligen följ utvecklingen noggrant.

Om kursen

  • Programmets/kursens upplägg

    En översikt över programmets kurser finns på programhemsidan.

    I de flesta kurser varvas teori med praktiska övningar och du får även möjlighet att arbeta i projektform. De flesta kurser läser du på helfart, och i varje kurs ingår en examination där du ska redovisa dina kunskaper. Formerna för examinationen varierar beroende på kursupplägget. Det kan vara en skriftlig tentamen i slutet av kursen, skriftliga inlämningsuppgifter, eller muntlig och skriftlig redovisning av ett projektarbete. De allra flesta kurser administreras via lärplattformen Canvas.

    Under utbildningen kommer du att få goda möjligheter till kontakt med företag, till exempel för projekt- och examensarbeten. Vi har en modell för arbetsintegrerat lärande (Co-op), där du kan söka sommarjobb på ett lokalt maskintekniskt företag och göra företagsanknutna projektarbeten på några av kurserna i utbildningen.

    Mer information om utbildningen finns även på programwebben på Canvas, som du får tillgång till när du är registrerad på programmet.

  • Repetitionskurs i matematik

    Veckan innan den första programkursen börjar erbjuds en repetitionskurs i matematik, Basfärdigheter i algebra (1,5 hp), som ges mellan 22-26 augusti 2022. Vi rekommenderar att du tar denna kurs. Här finns inbjudan.

    Kursen startar måndagen den 22 augusti kl. 09.00.

    Du måste söka repetitionskursen via www.antagning.se. Anmälningskoden är UMU-58011. Det går att göra en sen anmälan. Registrering på kursen sker genom att delta på uppropet den 22 augusti kl. 09.00.

    Mer information om repetitionskursen hittar du på

    https://www.umu.se/utbildning/kurser/basfardigheter-i-algebra2/.

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)