TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Du är antagen till Förskollärarprogrammet UMEÅ. Varmt välkommen till Umeå universitet! Men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om Förskollärarprogrammet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Du måste registrera dig på den första kursen och sedan delta vid uppropet och programstarten för att behålla din plats på programmet.
a. Registrering på din första kurs
På programmets första kurs ska du självregistrera dig på studentwebben innan kursstart. Det kan du göra under perioden 24/8-31/8-2020. Om du inte har registrerat dig på studentwebben innan 1/9-2020 förlorar du din plats på kursen.
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt UMU-id.
Jag vill aktivera mitt UMU-id.
Jag har ett aktiverat UMU-id och vill registrera mig.
Jag har ett aktiverat UMU-id men glömt mitt lösenord
b. Upprop
När du har tackat ja till din plats på antagning. se, registrerat dig på första kursen via studentwebben, måste du delta på uppropet och programstarten 31 augusti. Om du inte kan vara med på uppropet och programstarten måste du meddela Infocenter detta i förväg, annars förlorar du din plats.
Mer information:
Tider meddelas senare. Alla nyantagna studenter ses på Umeå universitet den 31 augusti för registrering och kursstart. Lärarhögskolan återkommer med detaljerat schema för uppstartsdagen i augusti.
Dagen inleds med upprop och information, därefter påbörjar du din första kurs på programmet.
Efter programintroduktionen börjar du på din första kurs
"6PE183 Förskollärare som profession (UK)"
Inledningsvis behandlas vad akademiska studier innebär i en yrkesutbildning som vilar på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Vidare bearbetas det svenska utbildningssystemet och dess historiska framväxt med fokus på förskola och förskoleklass. Läroplansteori introduceras och relevanta styrdokument och olika faktorers inverkan på förskolans utbildning studeras. Vidare belyses innebörden av att förskollärare är en myndighetsutövare. Utifrån aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete studeras olika perspektiv på förskolepedagogik där omsorg, lek och lärande bildar en helhet. Dessutom bearbetas förskollärarens kommunikativa uppdrag där ledarskap och sociala relationer fokuseras.
Läs mer om din första kurs i kursplanen.
Inledningsvis i kursen sker en introduktion till förskolans historia och förskolans uppdrag. Följande litteratur används i början av kursen, övrig litteratur se kursplanen.
Barnet och förskolans pedagogiska ledarskap
Arnér Elisabeth, Sollerman Solveig
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 118 sidor :
ISBN: 978-91-44-11348-7
Villanueva Gran Tora
Inget lärande utan omsorg
Lärarförbundet : 2018 :
Fulltext
Förskolans historia : förskolepolitik, barn och barndom
Lindgren Anne-Li, Söderlind Ingrid
Första upplagan : Malmö : Gleerups : [2019] : 206 sidor :
ISBN: 9789140697219
Läroplan för förskolan : Lpfö 18
Stockholm : Skolverket : 2018 : 20 sidor :
Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
ISBN: 9789138327364
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 : reviderad 2017
Stockholm : Skolverket : 2017 : 289 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32716-6
Läsanvisning: Läroplanens tredje del: Förskoleklassen
Undervisning i förskolan
Skolverket :
Fulltext
Utan lek inget lärande
Forskning.se
Fulltext
Övrig litteratur finns i kursplanen och kommer också att presenteras vid kursintroduktionen.
För förskollärarprogrammet använder vi från och med HT20 lärplattformen Canvas. Där hittar du allt du behöver för kursen; bland annat länkar till kursplan, studentwebben, medverkande lärare och schema. Det är också på lärplattformen som du hittar studieguide, skickar meddelanden till lärarna och lämnar in dina uppgifter.
Det är bra att du innan kursstarten börjar bekantar dig med kurssajten.
För att logga in på Canvas måste du ha ett aktiverat användarkonto (UMU-id).
Logga in på Canvas
Inför andra kursen i programmet
När du påbörjar den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) måste du för ansvarig rektor visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Beställ ett intyg i god tid innan VFU - handläggningstiden är ca två veckor. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats
Frågor, vänligen kontakta
För allmänna frågor hänvisas till Infocenter
Specifika frågor som rör t.ex. behörigheter och liknande vänligen kontakta Lärarhögskolans studievägledare Ingela Jonasson. Hon nås från och med 3 augusti. Du når henne på ingela.jonasson@umu.se eller 090-786 64 53
Information från Umepedagogerna - din blivande kårsektion
UmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för studenter som läser ett lärarprogram eller studie- och yrkesvägledarprogrammet. Vi på UmPe vill hälsa alla nya studenter välkomna till Umeå universitet och lärar-/studie- och yrkesvägledarprogrammet! Ni har en spännande tid framför er innan ni en dag förhoppningsvis tar er examen.
Mer information om UmPe och livet som student hittar du på vår hemsida www.umpe.se. Gilla även vår facebooksida "UmePedagogerna"
UmPe har tre underföreningar som kommer anordna mottagning, evenemang och gemenskap.
Tuff - Studenter som läser till lärare inom förskolan, fritidshem, grundskolan F-3 och 4-6. http://tuffumu.se/
Smisk - Studenter som läser ämneslärare med inriktning idrotts och hälsa http://smiskstudentumea.se/
Hectos - Studenter som läser till ämneslärare med inriktning 7-9 och gymnasiet, yrkeslärarprogrammet, speciallärar- och specialpedagogprogrammet samt KPU. http://hectos.nu
Samtliga tre föreningar kommer anordna mottagning för sina nya studenter som du är varmt välkommen att delta på, mer information om respektive mottagning hittar du i facebookgruppen UmPes evenemangsgrupp
Återigen välkommen till UmPe och vi ses på programstarten!
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.