TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Vi som hälsar er välkomna till kursen heter Camilla Hällgren, Annica Brännlund och Serjon Qorri. Här hittar du information om vad du behöver göra för att kunna börja kursen. Om du har funderingar utöver den information som finns här är du välkommen att höra av dig, se kontaktuppgifter nedan. Vi ser fram emot en lärorik och intressant vårtermin tillsammans med er. Vi ses på nätet i januari!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med 13 januari till och med 20 januari. Om du inte har registrerat dig senast den 20 januari förlorar du din plats på kursen.
Se en film om hur du registrerar dig på en kurs.
Du som blir antagen efter den 20 januari måste ta kontakt med institutionen om registrering snarast, senast fem (5) dagar efter antagningen för att inte förlora din plats på kursen.
Är du antagen med villkor måste du styrka din behörighet och få villkoret släckt innan du kan genomföra din självregistrering. Var vänlig kontakta oss i så fall.
För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering!
Om du får problem med att skapa ditt Umu-id eller har glömt dina inloggningsuppgifter måste du kontakta IT-supporten.
Hjälp hittar du här.
Måndag den 20 januari
Tid: Någon gång under dagen
Plats: Lärplattformen Canvas
Kursen startar måndag den 20 januari. Den lärplattform som kommer att användas under kursens gång är Canvas, och du loggar in där med ditt aktiverade Umu-id (användarkonto). Vi kommer även att använda oss av Zoom för digitala videomöten, som tex vid kursintroduktionen.
Guide till de vanligaste funktionerna i Zoom
Om du inte kan se din kurs i Canvas beror det sannolikt på att kurssajten inte är publicerad för er studenter ännu, alternativt att du inte har registrerat dig på kursen än.
Den här kursen handlar om såväl vetenskapsteori som vetenskaplig metod - med relevans för utbildningsvetenskap. Vi kommer bland annat att diskutera och problematisera världsbilder, syn på kunskap och forskningsmetoder.
Några av de frågeställningar som behandlas är: Från vilket perspektiv betraktar och förstår vi världen? Hur skaffar vi oss kunskap om den? Vad är det för skillnad mellan kunskap och vetenskap? Vad menas med vetenskapligt förhållningssätt? Och vad kan vi säkert veta?
1. Vetenskapsteori, 5 hp
2. Vetenskaplig metod med kvalitativ inriktning, 5 hp
3. Vetenskaplig metod med kvantitativ inriktning, 5 hp
Den första modulen omfattar en grundläggande, vetenskaplig orientering där teori och vetenskapliga begrepp är centrala. Här får du exempelvis möjlighet att kritiskt analysera och diskutera vetenskapsteoretiska utgångspunkter.
I kursens andra modul behandlas forskningsetik och kvalitativa metoder för datainsamling och analys. Här möter du exempel på etnografiska metoder, intervjuer, textanalys och diskursanalys och du får även pröva att utforma en plan för datainsamling.
Det tredje och avslutande modulen omfattar kvantitativ forskningsmetod med fokus på design och metoder för insamling, bearbetning och analys av kvantitativa data. Här får du exempel på hur instrument som enkäter och prov kan designas och användas. Du får även möjlighet att planera en forskningsstudie där kvantitativa metoder används.
Frågor om kursens innehåll kan du ställa till mig som kursansvarig: Camilla Hällgren
Frågor av administrativ karaktär kan du ställa till studieadministrationen på studadm.edusci@umu.se
Återigen, varmt välkommen till kursen!
Med vänlig hälsning
Camilla Hällgren
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.