"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Slöjd 1, Trä- och metall

Välkommen! Här får du veta vad du måste göra, hur och när innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Avsätt därför några minuter redan nu och läs nedanstående information så att du inte missar något viktigt. Vi ses i augusti!

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    På denna kurs tillämpar vi självregistrering. Det innebär att du själv ska registrera dig på studentwebben innan kursstart. Det kan du göra mellan 23 - 30 augusti.

    Mer information om studentwebben hittar du här.

    Det är oerhört viktigt att du registrerar dig under dessa dagar. Om du inte har registrerat dig innan den 30 augusti riskerar du att förlora din plats på kursen.

    För att kunna registrera dig krävs det att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto) först. Observera att aktivering av ditt Umu-id inte är detsamma som självregistrering! Läs mer under "Ny vid Umeå universitet"

    Antagen med villkor 

    Observera att om du är antagen med "villkor" och inte kan registrera dig på studentwebben måste du kontakta studieadministratören för att få information om vad du saknar för att vara behörig (se kontaktinformation nedan).

    Lämna återbud

    Om du bestämt dig för att INTE läsa kursen behöver du inte kontakta oss, utan du lämnar själv återbud via ditt antagningsbesked på antagning.se. Gör detta snarast, det är många som vill läsa denna kurs.

  • 4. Börja kursen

    20 september

    Tid: 13:00 - 16:30

    Plats: Zoom, länk finns i Canvas

    Inom 24 timmar efter det att du har registrerat dig får du åtkomst till vår lärplattform. Ofta krävs även aktivitet under kursens första veckor för att du inte ska bli avregistrerad.

    Kom ihåg! För att komma åt kursen måste du först ha registrerat dig.

    • OBS! Vi reserverar oss för ev ändringar rörande kursstarten då universitetet följer folkhälsomyndighetens  rekommendationer rörande COVID-19.
      Mer information hittar du här.

    Kursstart

    Kursen startar den 30 augusti men det första träfftfället äger rum en bit in på terminen. Logga in och bekanta dig med Canvas samt Zoom.

    När självregistreringen är klar kommer vi att dela upp alla registrerade i två grupper. Information om vilken grupp du tillhör kommer via mail. Kursstarten kommer dock att vara gemensam för både textil samt trä- och metall. 

    Träff 1 sker via ZOOM (nätbaserad lärplattform). I Canvas hittar du länk till Zoomträffen.

    Planerade träfftider för träff 1:
    Måndag, kl 13 - 16.30
    Tisdag, kl 8.30 - 16.30
    Onsdag, kl 8.30 - 16.30
    Torsdag, kl 8.30 - 16.30
    Fredag, kl 8.30 - 13.00

     

    Information om Zoom

    Inför första träffen behöver du införskaffa material och utrustning:

    Eftersom vi har första träffen på distans via Zoom så kommer ni att behöva skaffa lite verktyg och material att jobba med under första träffen.

    Ni kommer att behöva följande verktyg:

    • En vass täljkniv, tex Mora 120. 105 och 106 fungerar också.
    • Yxa
    • Bryne eller slipmaskin. Mellan träff 1 och 2 kommer ni att behöva en slipmaskin (typ Tormek, Kirunaslip eller liknande.
    • Skölp(håljärn), stämjärn och träklubba. Eller bildhuggarjärn.
    • Sågar –rundsåg/slöjdsåg eller kontursåg, fogsvans Snöre ca 1 m, småspik.
    • Borrmaskin eller borrsväng och borr.
    • Rasp och fil, halvrunda.

    Bra att ha verktyg men inget måste:
    Putshyvel, bandkniv eller späntkniv.
    Sandpapper P 100-240
    Brynpasta eller metallpolish

    Ni behöver tillgång till en slöjdbänk med skyddsbräda, bänkhakar och filklämma. I värsta fall kan det fungera med skyddsbräda, tvingar och ett stabilt bord/bänk.

    Ytbehandling: Vattenfärg (tex temperapuckar), oljefärg eller akrylfärg, olja eller vax. Penslar.

    Material:

    Färskt lövträ: 3-4 st L≈300mm, Ø ca 50-70 mm med kvistar ca 100 mm långa, Tex björk, al, sälg, asp, rönn. Det ska vara färskt under tisdagen när vi ska börja tälja, det går att lägga i frysen om ni tar upp det på morgonen.

    Torrt lövträ: bredd≈120-150 mm, tjocklek ≈ 30-40 mm, Längd minst 400 mm gärna 800 mm. Tex björk, al eller något annat lövträ som du kan få tag på. Helst så kvistfritt som möjligt.

    MATERIAL TILL SKISSWORKSHOP

    • Blyertspenna (HB)
    • A4 papper (gärna olika papperskvaliteter om du har)
    • Färgat papper i några olika nyanser (5-10st)
    • Silkespapper (om du har)
    • Limstift
    • Vaxkritor 
    • Ljusstump
    • Vattenfärg (temperafärg, akvarell, kaffeJ)
    • Sax

Om kursen

  • Programmets/kursens upplägg

    Kursen går på halvfart (50% studietakt). Att läsa en kurs med 50% studietakt innebär ca 20 timmars studier per vecka. Kursen går på distans med digitala och fysiska träffar. Träffarna är obligatoriska! Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand mellan träffarna och att du har stöd från lärare och hittar kursmaterial på kursens lärplattform.

     

  • Vem ska jag fråga?

    Frågor kring registrering?
    Kontakta studieadministratör

    Frågor kring Litteratur och kursinnehåll?
    Ansvarig lärare: Nicklas Burman och Niklas Wahlström

    Frågor kring studentanvändare, såsom borttappat lösenord? Problem med aktivering?  inloggning?
    Stödcentrum ITS: https://www.servicedesk.its.umu.se/
    Telefonnummer: 090-786 63 00

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)