TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen som student till Sociologiska institutionen! Vi ser fram emot att träffa dig på kursen. Här hittar du information du behöver inför kursstart.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Du behöver registrera dig själv på kursen via webben. Du registrerar dig på din egen studentsida på www.umu.se/student. För att kunna göra detta krävs att du har aktiverat ditt användarkonto (Umu-id). Läs mer om detta längre ner i välkomstbrevet under rubriken Aktivera ditt Umu-id.
Webbregistreringen är öppen 17 mars – 24 mars. Det är viktigt att du registrerar dig under den perioden, annars kan du förlora din studieplats.
Observera att informationen på kurssidan i lärplattformen kan komma att uppdateras närmare kursstart.
Uppsatskursen introduceras i början av terminen och du förväntas kontakta kursansvarig lärare, se nedan, senast 18 januari 2021 så att ni gemensamt kan påbörja planeringen av förberedelser, möjliga ämnesområden och möjliga metodval. Det är nödvändigt att ha kontakt med kursansvarig och därefter lämna in uppsatsidé enligt instruktioner för att bli tilldelad handledare. Se kursplan och även dess övriga föreskrifter.
Logga in på lärplattformen och följ sidan "Uppsats C/avancerad nivå". Använd ditt Umu-id för inloggning (se nedan).
Vid frågor och för att meddela att man tänkt skriva uppsatsen ska du kontakta kursansvarig lärare Åsa Gustafson, se kontaktuppgifter här:
https://www.umu.se/personal/asa-gustafson/
Datum för terminen och momenten hittar du via denna länk:
https://www.umu.se/utbildning/anmal-dig/viktiga-datum/
Behörighetskravet är att du ska ha läst 90 hp i sociologi inklusive examensarbete på grundnivå, samt kursen Sociologisk teori och praktik 15 hp eller motsvarande på avancerad nivå.
Du som är antagen med villkor måste uppfylla behörighetskravet före du kan registreras på kursen.
Vid frågor kan du vända dig till Sociologiska institutionen via e-post: sociologi@umu.se
I kursplanen finns information om kursens innehåll. Litteratur till uppsatsen väljs i samråd med handledare.
Uppsatskursen startas upp redan i början av terminen. Du kommer att under hela terminens gång följa en uppsatsstrimma. I denna kommer du att förbereda dig inför ditt uppsatsskrivande, diskutera ditt uppsatsämne samt bli tilldelad handledare. Uppsatsstrimman omfattar föreläsningar, seminarier och praktiska övningar. Vid slutet av terminen kommer du att presentera din uppsats vid ett oppositionsseminarium.
Observera att uppsatsstrimman innehåller obligatoriska undervisningstillfällen som eventuellt, beroende på Covid-19 anpassningar, kommer att hållas på plats i Umeå.
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.