"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Juridisk översiktskurs

Du är antagen till kursen Juridisk översiktskurs 15 hp som ges på distans. Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan kursstart. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret längst ned på sidan. Välkommen till kursen!

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen ska du själv registrera dig i Ladok innan kursstart. Webbregistrering tillåts från och med den 21 augusti och funktionen kommer att vara öppen till och med den 29 augusti.

    För att du ska kunna registrera dig på kursen och använda kursplattformen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id. Umeå universitet erbjuder alla studenter ett användarkonto i samband med antagningen och mer information hittar du nedan, under rubriken: "Ny vid Umeå universitet".

    Se en film om hur du registrerar dig på en kurs.

    Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.

    Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).

    Om du blivit antagen som reserv efter att registreringen är stängd måste du kontakta kursens studieadministratör, så att hen kan registrera dig manuellt. Meddela administratör Linnéa Höök.

    Kursstart äger rum den 28 augusti 2023 och då har du möjlighet att bekanta dig med kursplattformen och göra dels en lagboksövning, dels en övning i databasen JUNO. Det kommer inte att vara någon introduktion, upprop eller liknande den 28 augusti. Ungefär två veckor därefter är det dags för inlämning av det första seminariet i juridisk metod (obligatoriskt).

  • 4. Börja kursen

    Måndag 28 augusti

    Tid: Valfritt under dagen

    Plats: Lärplattformen Canvas

    Schemat som finns rör insändningstiderna för seminarieuppgifterna och tentamen.

Om kursen

  • Praktisk information och undervisning - kursens upplägg

    Välkommen till den nätbaserade versionen av juridisk översiktskurs!

    Kursen är allmänbildande och berör många vardagsnära frågor och problem från livets olika
    skeden. Detaljerad och viktig information om kursens uppläggning och innehåll, obligatorier och
    redovisningar, finns i studiehandledningen som skickas ut i samband med antagningen. Läs därför noga igenom den bifogade studiehandledningen innan du påbörjar dina studier, den ger svar på de flesta frågor du kan ha i anledning av denna kurs!

    Kursstart:

    Kursstart äger rum den 28 augusti 2023 och då har du möjlighet att bekanta dig med kursplattformen
    och göra en lagboks- och en nätresursövning. Ungefär två veckor senare är det dags för inlämning
    av det första seminariet i juridisk metod (obligatoriskt).

    Observera att du själv ska registrera dig på kursen via webben om det är första gången
    du läser kursen! Webbregistrering tillåts från och med den 21 augusti 2023 och funktionen kommer att vara öppen till och med den 29 augusti 2023. Läs mer om hur du gör nedan under rubriken: "Antagning och registrering ". De som har läst kursen tidigare ska dock inte registrera sig själva via webben, utan ska i stället kontakta kursadministratören, se kontaktuppgifter nedan.

    Först när din registrering är genomförd, så kommer du att få tillgång till kurshemsidan i Canvas. För att du ska kunna gå kursen är det alltså mycket viktigt att du registrerar dig under den ovan angivna perioden och senast den 29 augusti 2023, annars förlorar du din plats! Notera också att om du har registrerat dig men inte lämnar in den första inlämningsuppgiften och inte har kontaktat oss, betraktar vi det som att du inte vill gå kursen längre och du kommer då att avregistreras.

    Kursens upplägg:

    Eftersom det här är en helt nätbaserad distanskurs förekommer ingen undervisning i lektionssal. All undervisning inklusive tentamen sker via kursplattformen Canvas. Vi arbetar med en pedagogisk modell, problembaserat lärande (PBL). Det innebär att du under kursen lär dig att söka lösningar på olika juridiska problem. Följande moment hjälper dig att nå kursmålen som finns i kursplanen.


    • Inspelade föreläsningar
    • Litteraturstudier
    • Möjlighet till handledning (via chatten)
    • Inlämning av individuella seminarier
    • Quiz

    Kursplan:

    https://www.umu.se/utbildning/kursplan/2ju033/

    Studiehandledning

    Kurslitteratur:

    Kursbok: Persson, Mats, m.fl. Svensk Juridik, Norstedts juridik AB, 2023 (upplaga 3).

    Valfri lagtextsamling (lagbok): till exempel. Sveriges Rikes Lag, Norstedts Juridik AB (den blå lagboken), Sveriges Lag, Studentlitteratur (den svarta lagboken), Svensk Lag, Iustus (den gröna lagboken).

    Som ett alternativ till en fysisk lagtextsamling kan den juridiska databasen JUNO användas. Som student inskriven vid Umeå universitet har man tillgång till den via universitetsbiblioteket www.umu.se/bibliotek/

    Varmt välkommen till kursen och lycka till med studierna!
    /Eva Kjellin och Vanessa Vincentie

  • Kontaktinformation

    Alla frågor som rör kursen hänvisas till: natjok@jus.umu.se 

    Kursansvarig lärare: Eva Kjellin, tel. 090-786 75 09, eva.kjellin@umu.se

    Övriga lärare: Anders Lindqvist, anders.lindqvist@umu.se, Anna Wärme, anna.warme@umu.se, Martina Clark, martina.clark@umu.se

    Kursadministratör: Linnéa Höök, tel.090-786 89 62, linnea.hook@umu.se

    Kursamanuens: Laura Marsh, natjok@jus.umu.se 

    Frågor om antagning hänvisas till: studievägledare Stefan Lidberg,
    stefan.lidberg@umu.se 

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)