TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Känn dig varmt välkommen till kursen Hållbart skogsbruk som ges av institutionen för Ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet. Jag som skriver detta heter Stig-Olof Holm och är kursansvarig och lärare på kursen. Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta mig, stig-olof.holm@umu.se, eller studievägledare, sandra.straumdal@umu.se. Jag ser fram emot en intressant och utvecklande kurs för oss alla.
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Viktigt om registrering: Registrering sker i samband med kursintroduktion 20 januari. För att behålla din plats på kursen och registreras behöver du delta på den obligatoriska föreläsningen på zoom, som sker måndag 20/1, kl 14-16.
Zoom-länk till föreläsning 20/1
Om du inte har möjlighet att delta men vill behålla din plats på kursen behöver du meddela detta till Sandra Straumdal senast 14.00 20/1.
Om du varken deltagit på introduktionen eller meddelat förhinder läggs återbud in på kursen 21/1 klockan 12.00. Detta för att reserver ska kunna kallas.
För att kunna registrera dig på kursen och få tillgång till kursens Canvas-sida måste du först aktivera ditt UMU-id. Se information under "2. Aktivera ditt Umu-id och MFA" här ovan.
Observera att kursen startar måndag 20 januari med en obligatorisk föreläsning på Zoom.
Detaljer kring det finns under rubriken "3. Registrera dig på kursen" ovan.
Första fysiska träffen startar fredag 24 januari.
För att ha tillgång till lokalerna i Umeå måste du beställa ett "UMU-kort" som ger dig möjlighet att komma in i olika lokaler som vi kommer att vara i under träffarna i Umeå. För att beställa ett "UMU-kort", se information under "Beställ ditt UMU-kort" längre ner på sidan.
Förutom introduktionsföreläsningen på Zoom består kursen av 4 träffar: träff 1, 2 och 4 i Umeå och träff 3 digitalt, på Zoom. Mellan träffarna bedriver studenten studier på hemorten.
Merparten av kursmaterialet, artiklar som ska läsas, bilder till föreläsningar med mera, finns på lärplattformen Canvas. Du loggar in med ditt UMU-id och MFA. Läs mer om Umu-id under rubriken "2. Aktivera ditt Umu-id och MFA" här ovan.
Ett huvudtema under kursen blir hur man genom skogsskötsel ska kunna bidra till minskad klimatpåverkan, samt ett säkerställande av att den pågående klimatförändringen inte ska medföra större skador på skogen.
Nedanstående information gäller kursträffarna i Umeå.
Under en av dagarna under träff två, kommer en exkursion att äga rum. Vi besöker tre olika typer av skogar. Då behövs varma kläder, oömma skor, samt lunchpaket (gärna grillkorv). Den sista träffen ägnas huvudsakligen åt exkursioner. Även då behövs fältklädsel, inklusive regnkläder, liksom lunchpaket.
Under de fysiska träffarna bor studenten i Umeå, till exempel på något av vandrarhemmen.
Det är viktigt att du ser till att få tillgång till Canvas eftersom det utöver mycket av kurslitteraturen finns föreläsningar, meddelanden och annat där. Med antagningsbeskedet får du inloggningsuppgifter till Canvas.
Du loggar in i Canvas med ditt aktiverade UMU-id och MFA. Se information under "2. Aktivera ditt Umu-id och MFA" här ovan.
Kom ihåg! För att kunna börja kursen måste du först ha registrerat dig.
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.