Välkommen till Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, EMG och kursen Geovetenskap med inriktning mot naturkatastrofer. Har du frågor rörande kursen, kontakta mig, Kerstin Abbing, tel 090-786 76 05. Min mailadress: kerstin.abbing@umu.se
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
registrera dig på kurser
lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
kolla din studentmejl
skaffa Umu-kort
använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. Det gör du själv via Studentwebben mellan 22 augusti - 5 september. Det är viktigt att du registrerar dig under dessa dagar.
Kursen kommer bland annat att behandla jordbävningar, vulkanism, klimatologi och hydrologi. Kursen kommer att innehålla två duggor, två övningar, ett större projektarbete samt en avslutande tentamen.
Kursen kommer att ha en kurssida på Canvas. På kurssidan kommer det exempelvis att finnas kursinformation som beskriver hur kursen examineras, det kommer att finnas tips på var man kan få tag på begagnad kurslitteratur m.m. Sidan byggs upp allt eftersom vi lärare lägger till material.
På Canvassidan ska ni också göra de två duggor, som ingår i examinationen. Därför är det viktigt att alla skaffar sig tillgång till Canvas. Troligen har de flesta av er det redan men för dem som inte har det så finns det med information om hur man går tillväga, se nedan.
Abbott, Patrick, L., 2017: Natural disasters. Tenth Edition. McGraw-Hill Higher Education. McGraw-Hill New York. ISBN 978-0-07-802298-2. Äldre utgåvor fungerar också.Boken har också en hemsida
Ytterligare material enligt lärarens anvisningar tillkommer.
Några intressanta hemsidor kan jag ge tips på redan nu. Exempelvis USGS, USA:s motsvarighet till SGU. Den är mycket omfattande men har just de här aktuella uppgifterna som är intressanta, exempelvis övervakning av aktiva vulkaner. Ett exempel är Kilauea på Hawaii.
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.