Ekonomi betyder hushållning. Nationalekonomens uppgift är att undersöka samhällets hushållningsproblem - Vad ska vi producera? Hur ska vi producera? För vem och när ska vi producera? De här samhällsekonomiska frågorna är kärnan i grundkurserna i nationalekonomi.
När du läser nationalekonomi får du använda teoretiska analyser för att få en bild av hur den ekonomiska verkligheten fungerar och hur den kan förändras. Om du läser påbyggnadskurser i nationalekonomi kan du läsa till exempel industriell ekonomi, finansiell ekonomi och miljöekonomi, eller arbetsmarknadsekonomi och offentlig ekonomi. På avancerad nivå ger vi också kurser i exempelvis hälsoekonomi.
Det finns många forskningsområden i nationalekonomi. Några exempel är områdena arbetsmarknadsekonomi, miljö- och naturresursekonomi, ekonometri, regionalekonomi och offentlig ekonomi. Inriktningen är både teoretisk och erfarenhetsbaserad.
Nationalekonomi går att välja som huvudämne inom Civilekonomprogrammet, International Business Program, Politices kandidatprogrammet och Samhällsvetarprogrammet, men kurser i nationalekonomi ingår också i Service managementprogrammet, Samhällsplanerarprogrammet och Turismprogrammet. Ämnet kan också vara huvudämne i kandidatexamen, utan att du följt något program. Då läser du fristående kurser om 180 hp där minst 90 hp består av kurser i nationalekonomi. Om du vill fortsätta läsa på avancerad nivå kan du efter du tagit din kandidatexamen söka in på vårt masterprogram för att skaffa dig en masterexamen.