Geovetenskap handlar om jordklotet och dess uppbyggnad, material, processer, utvecklingshistoria, vatten och atmosfär. Till den geovetenskapliga familjen hör till exempel geologi, geokemi, geofysik, oceanografi och meteorologi.
I ämnet geovetenskap får du lära dig grundläggande processer som verkar på och i jordklotet. Du får till exempel lära dig om bergarter och jordarter och de terrängformer de bildar. Du får lära dig hur de lösa jordlagren bildas och omformas av inlandsisar, vatten och vind, och jordlagrens fysikaliska och kemiska egenskaper. Du får också̊ lära dig meteorologi, klimatologi, hydrologi, fysikalisk limnologi och oceanografi. Geovetenskapen här i Umeå är inriktad mot kopplingen mellan icke-biologiska och biologiska faktorer i vår omgivning. Det vill säga hur mark, vatten, luft och levande organismer samspelar i olika naturmiljöer.
Vi bedriver forskning från pol till pol. Där studerar vi sediment i arktiska sjöar, miljögifter i Bottniska viken, näringsämnen i sjöar, älvar och hav, kvicksilver i fisk och fjällnära skogar.
Om du vill läsa geovetenskap kan du läsa Kandidatprogrammet i Biologi och geovetenskap med inriktning mot Geovetenskap eller läsa enstaka kurser. I kandidatprogrammet läser du kurser om 180 hp där minst 90 hp består av kurser i geovetenskap. Efteråt kan du fortsätta läsa på̊ avancerad nivå̊ och ta en magister- eller masterexamen. Geovetenskap kan också̊ ingå i en lärarutbildning.