Hur påverkas vår hälsa av vad vi arbetar och sysselsätter oss med? Vilka konsekvenser får en skada eller en sjukdom för vår förmåga att vara aktiva? Hur ser människans aktiviteter och aktivitetsmönster ut under hennes livsförlopp?
Några viktiga frågor som ställs inom arbetsterapin är sambandet mellan aktivitet och hälsa, vilka konsekvenser skada och sjukdom får och hur olika aktiviteter kan användas i terapeutiskt syfte.
När du läser arbetsterapi får du lära dig hur du kan mobilisera människans egna resurser och öka hennes möjligheter att leva ett värdefullt liv efter egna önskemål och i förhållande till omgivningens krav. Arbetsterapins mål är se till att alla människor klarar sina dagliga aktiviteter och får vardagen att fungera, antingen genom att återställa individens förlorade förmågor eller hjälpa hen att utveckla nya. Åtgärder som du som arbetsterapeut kan sätta in utgår från individens egen förmåga och kan riktas både mot individen och den omgivande miljön, till exempel genom träning och utprovning och anpassning av hjälpmedel.
Inom forskning i arbetsterapi försöker man hitta bästa möjliga åtgärder för att underlätta olika aktiviteter hos individen. Forskningen bidrar också till att utveckla begrepp och teorier om människans aktiviteter och aktivitetsmönster och hennes upplevelse av dessa. Man studerar även vilka förutsättningar som finns för arbetsterapi och utvärderar värdet och nyttan av den arbetsterapin inom hälso- och sjukvård i dag.
Om du vill läsa arbetsterapi på grundnivå kan du gå Arbetsterapeutprogrammet. Efteråt kan du även välja att läsa vidare på avancerad nivå på Magister- eller Masterprogrammet i arbetsterapi. Om du redan jobbar som till exempel arbetsterapeut, sjuksköterska, socionom eller sjukgymnast/fysioterapeut kan du läsa fristående kurser inom arbetsterapi för att ytterligare fördjupa dig i ämnet.