Som student hos oss kommer du att stöta på ett antal olika plattformar och system som du behöver för dina studier. Hur det ser ut just för dig beror på hur din utbildning är upplagd, men det finns tre särskilt viktiga att hålla koll på - Ladok, Canvas och studentwebben.
Ladok – studieadministration
Vissa steg i din utbildning behöver administreras och dokumenteras på olika sätt - till exempel måste du registrera dig efter att du blivit antagen på en kurs för att behålla din plats. Du kommer att behöva anmäla dig för att få skriva tenta, och när den är rättad vill du veta ditt resultat. Den typen av uppgifter om dina studier registreras i systemet Ladok.
Från och med 5 december 2023 måste du som har ett svenskt personnummer i Ladok ha bekräftat din användaridentitet (Umu-id) för att kunna logga in.
För att få delta i undervisningen på en kurs du är antagen till, måste du registrera dig. Registreringen är bara öppen en viss tid. Institutionen som ansvarar för kursen du ska läsa väljer hur du ska registrera dig. För vissa utbildningar registrerar du dig själv via Ladok eller en lärplattform medan för andra sker registreringen vid introduktionstillfället. Information om hur det fungerar på just din utbildning hittar du i ditt välkomstbrev.
Om du inte har registrerat dig i tid innebär det att du har förlorat din plats på kursen. Du kan i så fall kontakta institutionen och fråga om det finns platser kvar, men var medveten om att du inte längre är garanterad en plats.
Händer något under kursens gång som gör att du bestämmer dig för att inte fortsätta läsa den, ska du göra ett avbrott. Genom att göra avbrott avsäger du dig din plats. Om du vill återuppta studierna på kursen vid ett senare tillfälle är du inte garanterad en plats.
Observera att om du behöver ta en paus i studierna och vill återuppta dem vid ett senare tillfälle, så kan du ansöka om studieuppehåll i stället för att göra avbrott på kursen.
Vill du avbryta studierna på ett program ska du göra det genom att använda blanketten som finns via länken nedan.
Vill du kunna visa att du är registrerad på kurser, få en överblick över alla dina studier vid Umeå universitet eller kunna styrka vilken utbildning du har när du söker jobb med mera, så kan du själv skapa de intyg du behöver i Ladok.
Canvas – digitalt klassrum
Canvas är universitetets lärplattform, och det är här du antagligen kommer att tillbringa mest tid. Här hittar du till exempel studieuppgifter i kursen, kursinformation från dina lärare och kan kommunicera med dina kursare.
Studentwebben, där du läser det här, samlar olika typer av information du behöver och kan vara nyfiken på, till exempel om it-stöd, Studenthälsan, studievägledning, utbytesstudier och boka grupprum.
Som inloggad kan du också hitta ditt schema, genväg till Canvas och Ladok, och direktlänkar till ditt välkomstbrev, kursplan och litteraturlista.
Om de ansvariga för din utbildning har valt att visa schemat på studentwebben är det det första du ser när du loggat in på studentwebben. I de flesta fall ser du schemat direkt på startsidan, men i vissa fall hittar du schemat via en länk ovanför schemat.
BildSkärmklipp
Pågående kurser
Pågående kurser är de som du är registrerad på under innevarande termin, men också sådana som du är antagen till men ännu inte har registrerat dig på. Intill kursens namn finns en färgad text som visar om du är antagen eller registrerad på kursen.
Kom ihåg att du också måste registrera dig efter att du blivit antagen, för att få behålla din plats på kursen.
Varje kurs i listan har ett antal verktygslänkar kopplade till sig som visas om de finns publicerade: Kursplan & litteratur, Välkomstbrev, Canvas.
Mina inställningar
Postadress, telefonnummer och e-post
Din folkbokföringsadress hämtas från Skatteverket varje vecka. Vill du ändra den ska du vända dig till Skatteverket. Din studierelaterade information som du själv kan ändra är:
Postadress ("Aktuell adress"), om du bor på en annan adress än där du är folkbokförd
Telefonnummer
E-postadress som universitetet använder för att kommunicera med dig om dina studier.
Läser du också eller har läst på annat universitet eller högskola i Sverige? Då kan det vara bra att veta att kontaktuppgifterna du lägger in här är de som visas även för dessa universitet eller högskolor. Granska gärna dina kontaktuppgifter så att du säkert vet att universitetet kan kontakta dig så som du vill.
Ge medgivande
Vissa företag som erbjuder studentpriser vill kunna kontrollera i Ladok att du studerar. För att de ska kunna göra det måste du först ge ditt medgivande.
Du kan se vilka företag det handlar om och ge dina medgivanden på sidan Mina inställningar.