Veronica Strandh är docent i statsvetenskap och forskar om krisberedskap, civilsamhället och frivilligas roll vid kriser och olyckor
Veronica Strandh är docent i statsvetenskap och lektor i offentlig förvaltning. Hennes forskningsintressen rör krisberedskap, lokal resiliens och totalförsvar. Framförallt studeras frivilligas och lokala aktörers roll i krisberedskap och krishantering. Det rör olika lokala samarbeten och initiativ för att stärka beredskapen, i Sverige såväl som internationellt.
Forskningen behandlar även skillnader mellan stad och landsbygder när det kommer till området samhällsskydd och beredskap. Strandh leder ett nätverk för forskare som intresserar sig för krisberedskap och rurala aktörer.
Strandh arbetar ofta i mångvetenskapliga sammanhang och i nära samverkan med myndigheter, organisationer, praktiker och avnämare. Exempel på projekt i närtid:
Hur kan service och trygghetspunkter (SOT) på landsbygden stärka lokalsamhällets krisberedskap och förmågan att hantera kriser? (finansierat av SLU, 2023). Projektet genomfördes i nära samarbete med Länsstyrelsen i Jämtland och har som syfte öka kunskapen om hur service och trygghet kan stärkas på landsbygden, samt hur ett sådant arbete har bäring på krisberedskap och rurala aktörers förmåga att hantera olika typer av kriser.
Kommunerna och Frivilliga Resursgruppen (FRG) - om stöd i fredstida kriser och i höjd beredskap. Uppdrag av Civilförsvarsförbundet (2023)
Kritiska flöden och försörjningskedjor under hot i förändring (finansierat av MSB, 2019-2023) är ett tvärvetenskapligt projekt mellan Umeå universitet, Lunds universitet och FOI. Projektet undersöker hur flöden och försörjningsfrågor förändras beroende av olika freds-, hot och krigskontexter.
Inom ramen för forskningen har Strandh gästforskat vid the Disaster Research Center (DRC) University of Delaware och Centre for Strategic and International Studies (CSIS) Jakarta.
Jag undervisar i statsvetenskap och freds-och konfliktstudier på olika program; Programmet för internationell kris- och konflikthantering, Samhällsvetarprogrammet och Studie- och yrkesvägledarprogrammet.
Malin E Wimelius och Veronica Strand berättar om sin artikel i Journal for Deradicalization