Jag är professor i cell- och molekylärbiologi och aktivt engagerad i både forskning och undervisning, inom ramen för grundutbildning.
Jagar ovanliga bakterietoxiner
Toxiner är kraftfulla bakteriella effektorer. De kan rikta in sig på alla nyckelfunktioner i eukaryota celler, men fram till nyligen skonades cellulärt DNA från bakterieattacken. Denna uppfattning har förändrats i samband med upptäckten av bakteriella genotoxiner: effektorer som orsakar DNA-skador.
Min forskargrupp har bidragit till att karakterisera effekterna av dessa toxiner på däggdjursceller. Intoxikerade celler slutar dela sig och dör så småningom, om DNA:t inte repareras på lämpligt sätt. Ibland överlever intoxikerade celler och förvärvar cancerframkallande egenskaper, vilket belyser toxinernas tumörframkallande potential.
Huvudintresset är att förstå varför bakterier har förvärvat dessa ovanliga effektorer, som inte orsakar en omedelbar celldöd. Varför intestinala kommensala bakterier också producerar dessa effektorer? Påverkar kolonisering med genotoxinproducerande bakterier olika friska individer och patienter som är mottagliga för tarmsjukdomar?
Vår forskning förenar infektions- och cancerbiologi, och det kan bidra till att identifiera potentiellt cancerframkallande bakterier och utveckla personliga terapeutiska behandlingar för sjukdomsförebyggande.
Publiceringslista på Google scholar
Biografi
Teresa Frisan tog kandidatexamen i biologi 1991 i Italien. 1993 gick hon med i gruppen som tillhörde professor Maria Masucci vid Karolinska Institutet (KI) och disputerade i cell- och tumörbiologi 1999. Efter en postdoktoral period vid KI och Laval University, Quebec, startade Terea Frisan en egen forskargrupp vid KI och blev docent i infektionsbiologi 2007. Vid sidan av vetenskapen är hon passionerat engagerad i grundutbildning och forskarutbildning, för vilket hon fått flera pedagogiska priser.