Jag undersöker Bottniska vikens havsmiljö. Jag är även biträdande föreståndare för Umeå marina forskningscentrum.
Jag är projektledare för flera av de miljöanalysprojekt som utförs vid UMF på uppdrag av olika myndigheter som Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelser. Det mest omfattande projektet är Fria vattenmassans hydrografi, kemi och biologi i Bottniska viken, som är en del av den svenska nationella miljöövervakningen.
Bottniska viken är en spännande miljö med både bräckt vatten, avrinning från älvar och istäckta områden vintertid. Det ger utmaningar både i hur vi rent praktisk tar våra prover, analyserar våra prover och utvärderar resultaten. Resultaten är inte bara intressanta för att förstå Bottniska viken men är relevanta för även andra områden som till exempel Arktis som har liknande miljösituation. Projektet har genererat tidsserier från början av 1990-talet till i dag för ett flertal variabler, och är ett värdefullt underlag för utvärdering av hur havet mår. Som miljöanalytiker vid UMF undersöker jag dessa tidsserier för att upptäcka förändringar över tid och samband mellan olika mätvariabler. Även bedömningar av miljötillstånd enligt vattendirektivet och andra direktiv ingår i mitt arbete.
Taxonomi på växtplankton ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag är medlem av HELCOMs Phytoplankton Expert Group sedan 2003. Gruppen består av experter på växtplankton från alla länder kring Östersjön. Vi arbetar med att säkra kompetensen på och öka samarbetet kring metoder för artbestämning av växtplankton så att resultat från olika Östersjöländer kan studeras tillsammans. År 2012 doktorerade jag vid Tromsö universitet på kemisk taxonomi på kiselalger.