I min forskning undersöker jag sambanden mellan klimatförändringar och marina ekosystem med fokus på ekosystemtjänster. Jag är föreståndare för Umeå marina forskningscentrum.
Haven utgör en livsavgörande global resurs i ständig förändring. Förändringen är till viss del naturlig men drivs under senare tid av antropogena faktorer. Min grupps forskning vid Umeå marina forskningscentrum och Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet ställer frågor om hur haven förändras av synergin mellan naturlig och antropogen förändring samtidigt som vi försöker att säkrare bestämma den faktiska omfattningen av de globala förändringarna.
Globala biogeokemiska och ekologiska kretslopp är av centralt intresse för min grupps forskning. Vi studerar dessa områden ur framför allt två infallsvinklar:
1) Vi undersöker samband mellan globala förändringar (t.ex. klimatvariation, havsförsurning och andra stressfaktorer) och ekosystemets olika delar (inklusive makroalger, korallalger, koraller, sjögräs och sediment) tillsammans med de tjänster de tillhandahåller. På senare tid har fokus legat på deras roll för att förstå tillrinningen från glaciärer och sötvatten, förrådet av så kallat blått kol och korallblekning.
2) Vi utvecklar klimatiska och ekologiska mätmetoder för att bättre förstå tidigare mätta effekter på miljöförändringar på arktiska, tempererade och tropiska breddgrader.
Båda forskningsområden är starkt tvärvetenskapliga och omfattar många biologiska, geologiska och kemiska tekniker. Vi bedriver vår forskning i såväl polarområden som i tropiska hav med hjälp av allt från dykning till studier i mesokosmanläggningar. Vi nyttjar exempelvis laserablation ICPMS, masspektrometri, Raman-spektroskopi, SEM, gaskromatografi samt fotosyntetisk och karbonatkemisk analys.