Min forskning kretsar kring konstitutionella rättigheter och rättsstatsfrågor. Särskilt fokus ligger på frågor där teknik, säkerhet och mänskliga rättigheter möts.
Forskning
Min forskning kretsar kring konstitutionella rättigheter och rättsstatsfrågor. Särskilt fokus ligger på frågor där teknik, säkerhet och mänskliga rättigheter möts.
Jag leder och bedriver för närvarande forskning i det VR-finansierade projektet "HYDE – Mänsklig agens och rättsstatlighet i semi-automatiserat beslutsfattande". Projektet pågår mellan 2021–2025 och studerar rättsliga frågor rörande det ökade bruket av semi-automatiserat beslutsfattande med stöd av bland annat artificiell intelligens och maskininlärning inom områden som påverkar grundläggande rättigheter, mer specifikt inom brottsbekämpning, sociala välfärdssystem och inom moderering av sociala medier. I projektet söker vi bland annat klargöra vilket rättsligt ansvar som åligger mänskliga beslutsfattare när de använder sådana system, liksom hur hybrid-system påverkar det mänskliga beslutsfattandet och möjligheten till självständiga bedömningar. Det kan i sin tur leda både till kunskap om hur beslutssystem bör regleras som hur de kan implementeras för att inte kollidera med rättsliga krav.
Jag leder också projektet "Det digitala våldsmonopolet" finansierat av Riksbankens jubileumsfond. I projektet studerar vi i vilken utsträckning och hur polisens våldsmonopol går att översätta till den digitala domänen, givet skillnader i modaliteter, effekter och legitimerande rättsliga gränser. Projektet pågår mellan 2025 och 2028.
Jag är också en del av forskningsprojektet "Cyborgpolitik: En studie av artificiella agenter i demokratiska processer online" finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse. I projektet som pågår mellan 2021–2025 undersöks artificiella agenter i form av sociala botar som spelar en allt viktigare roll för kommunikationen på internet. Denna typ av botar används alltmer av politiska kampanjer, regeringar, lobbyister och aktivister för att försöka påverka den politiska debatten och manipulera opinionen.
I min tidigare forskning har jag framför allt fokuserat på polisiära frågor, särskilt införandet av ny teknik i polisarbetet, samt konstitutionella frågor relaterade till informationssäkerhet och krisberedskap.
Jag undervisar i konstitutionell rätt och mänskliga rättigheter på juristprogrammets termin 1 samt i allmän rättslära och rättsfilosofi på juristprogrammets termin 6. Jag är också programansvarig för det internationella magisterprogrammet i konstitutionell rätt och mänskliga rättigheter där jag också undervisar på samtliga kurser. Jag är därtill kursföreståndare för kursen Praktisk Europaprocessrätt.
Uppdrag (i urval)
Samordnar fokusområdet för Critical, Ethical, Legal, and Social AI (CELS-AI) inom Centrum för transdisciplinär AI – TAIGA.
Senior editor, Journal of Digital Social Research (JDSR)
Tillhör styrgruppen för det europeiska forskningsnätverket Policing in the Digital Society.
Ledamot i Vetenskapsrådets beredningsgrupp för Rättsvetenskap, kriminologi, filosofi, etik (HS-D).
Jag tillhör institutionens forskningsteman Stat individ och brottslighet, samt Law and Emerging Technologies. Jag är också en del av universitetets tvärvetenskapliga forskningscentrum DIGSUM - Digital Social Research Unit Umeå och aktiv i forskningsgruppen AI and Society.