Jag är professor i folkhälsovetenskap med orienteringen klimatförändringar och hälsa med fokus på klimatanpassning, -kommunikation och policyutveckling.
Jag är professor i folkhälsovetenskap, med inriktningen klimatförändringar och hälsa vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa. Min doktorsexamen är i epidemiologi och folkhälsovetenskap och mitt huvudsakliga forskningsfokus har sedan många år varit väder, klimat och klimatförändringar kopplat till människors hälsa, med ett särskilt intresse för klimatanpassning och sårbara befolkningar.
Jag leder forskning i låg- till höginkomstländer, några exempel på doktoranders ämnen genom åren är: värmeexponering och hälsoeffekter hos costaricanska sockerrörsarbetare, samband mellan väder, väderextremer och psykisk ohälsa i Vietnam, aspekter på klimatförändringar och hälsa i norra Sverige, hushålls minskade utsläpp av växthusgaser genom konsumtionsförändringar, samt dengue och riskkommunikation i indonesiska lokalsamhällen. De senaste åren har jag påbörjat en forskningslinje om klimatförändringar, hälsa och kommunikation för beteendeförändring med strategiskt forskningsanslag från medicinska fakulteten. Jag leder ett sk arbetspaket på ämnet i Horizon-projektetet Catalyse.
Jag var medförfattare och integrerande redaktör för hälsa i 2015 "Lancet Commission - Health and climate change: policy responses to protect public health". Sedan starten av den globala "Lancet Countdown 2030 on Health and Climate Change" 2016 har jag varit med och lett arbetsgruppen för anpassning, planering och resiliens för hälsa. I september 2021 blev jag ordförande för det nya initiativet Lancet Countdown in Europe, etablerat som ett forskningssamarbete med syftet att övervaka hälsa och klimatförändringar med årliga uppdateringar för regionen.The Lancet Countdown in Europe är partnerorganisation till European Climate and Health Observatory, ett gemensamt initiativ från Europeiska kommissionen och den europeiska miljöbyrån (EEA).
I samband med mina projekt arbetar jag för att öka medvetenheten i samhället om och förståelsen för klimatförändringar och dess hälsoeffekter, och för att bidra till evidensinformerad policy och praktik.
Jag tilldelades 2017 ett fellowship för ledarskap i global hälsa av Svenska Institutet för Global Health Transformation (SIGHT), vid Kungliga Vetenskapsakademien. Jag inbjöds till två arbetsgrupper i European Academies Science Advisory Council 2018–2021, en om klimatförändringar och hälsa och en om minskade koldioxidutsläpp inom byggsektorn. Jag är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademiens kommitté för hälsofrågor. Våren 2023 tilldelades jag utmärkelsen National Champion som finalist i Frontiers Planet Prize.
Jag är chefredaktör för vetenskapstidskriften Global Health Action. Under mitt ledarskap har tidskriften målet att bidra till arbetet med de globala hälsoutmaningar som aktualiseras av globaliseringens effekter.
Jag har publikationer i högimpacttidskrifter som the Lancet, the Lancet Planetary health, the Lancet Public Health, the Lancet Child and Adolescent Health, BMJ Global Health och British Medical Journal.
Världen blir allt hetare och det har effekt på hälsan. Forskning visar hälsoeffekter som psykisk ohälsa, unde...
Professor Maria Nilsson är ordförande för forskningssamarbetet Lancet Countdown i Europa.
"Ambitionerna måste höjas". Det budskapet ger Maria Nilsson angående klimatkonferensen COP25 i Madrid.
Barnen kommer att drabbas särskilt hårt om inte klimatförändringarna begränsas visar ny rapport.
Intervju i Expressen 2022-07-03
Debattartikel i Aftonbladet 2022-08-26