Min forskning är baserad på intervjustudier med fokus på glesbefolkade områden och frågan hur invandrade livsstilsmigranter och -entreprenörer kan bidra till lokal utveckling.
Som kulturgeograf studerar jag platsattraktivitet i växande och krympande landsbygdsområden samt livsstilsrelaterad mobilitet mellan stad och landsbygd. Jag är medlem i en forskargrupp med fokus på små samhällens framtid, t.ex. i norra Sverige.
Jag studerar hur företagarsamhet kan bidra till lokal utveckling. Därför intervjuar jag europeiska turismföretagare som bor och arbetar i Sveriges landsbygd. Har de blivit entreprenörer utifrån en tidigare önskan att lämna ekorrhjulet eller är det en nödvändighet för att försörja sig efter flytten? Vad händer när dessa driftiga entreprenörer lämnar byn? Vilka kopplingar finns det till emigrationsmässor i Nederländerna där svenska kommuner marknadsför sig för att attrahera livsstilsmigranter?
Jag har även forskat om downshifting (när människor växlar ner och anpassar sin livsstil till mindre konsumtion för en ökad hållbarhet).
Jag är medredaktör för en bok som analyserar vem som bor i, arbetar i och besöker nordliga glest befolkade områden i Sverige. Mer information om boken finns här på engelska, och en svensk version publiceras inom kort. I ett kapitel tittar jag på interkulturell kommunikation mellan holländska, tyska och brittiska livstilsmigranter och lokal svensk befolkning. I ett annat kapitel studerar kollegor och jag demografi och socioekonomiska förändringar i små byar med ursprung i Norrlands nybyggarhistoria och hur detta relaterar till intressen i gruvdrift, sågverksindustri, skogsbruk och turism.
Jag disputerade år 2013 vid Örebro universitet. Avhandlingen handlade om nederländska familjers flytt till Bergslagen, deras vardagsliv och företagande efter flytten. Innan dess skrev jag en Masteruppsats vid universitetet i Utrecht (2002) och en Kandidatuppsats inom ramen för Europeiska studier om offentlig förvaltning vid Högskolan i Haag (2006), Nederländerna.