Docent i ekonomisk historia
Mina forskningsintressen rör ojämlikhet i hälsa och välfärd och hur ett historiskt perspektiv kan hjälpa oss förstå de processer som historiskt har bidragit till minskad ojämlikhet. Jag är även intresserad av hur olika försäkringssystem, offentliga och privata samverkade historiskt och påverkade kvinnors och mäns roller i samhället och arbetsmarknaden.
Jag leder för närvarande det Forte-finansierade projektet: Uppväxtvillkorens betydelse för hälsa och livslängd: En longitudinell analys av barn som växte upp i norra Sverige under 1920- och 1930-talen (övriga projektmedlemmar: Lars Fredrik Andersson, ekonomisk historia UmU och Lena maria Nilsson, epidemiologi och global hälsa, UmU.)
Syftet med detta projekt är att studera uppväxtvillkorens betydelse för välbefinnande och dödlighet i vuxen ålder. Vi undersöker om dåliga uppväxtvillkor innebär en kumulativ nackdel över hela livscykeln, eller om förbättrade levnadsförhållanden i vuxen ålder kan jämna ut eventuella nackdelar som dåliga levnadsförhållanden i barndomen orsakat. I projektet används det nyligen digitaliserade materialet från den socio-medicinska undersökningen 1929/30.
Övriga projekt:
Att överlevna en pandemi: Kort- och långsiktiga hälsoeffekter av Spanska sjukan. Vetenskapsrådet, PI Lars Fredrik Andersson ekonomisk historia, UmU, övriga projektmedlemmar: Paul Nystedt, Jönköping University
Hur väl fungerar alkoholpolitiska regleringar? En studie av de kausala effekterna på hälsa, fattigdom och kriminalitet under 1900-talets första decennier. PI Paul Nystedt, övriga projektmedlemmar Lars Fredrik Andersson.