Jag disputerade 2006 och blev docent 2011 och har sedan dess arbetat vid institutionen för Geografi med en rad forskningsprojekt men också med undervisning och pedagogiska frågor.
Jag är Fil.dr., lektor och docent i kulturgeografi. Disputerade 2006 och har sedan dess arbetat vid institutionen för Geografi, Umeå universitet. Jag disputerade 2006 på en avhandling med titeln ”Restructuring and employment change in sparsely populated areas : examples from Northern Sweden and Finland” och mitt geografiska fokus har hela tiden legat på de glesbofolkade områdena i vad vi kallar för Arktis. För mig ligger intresset bland annat i regionalekonomiska frågor om resurser. Vad är en resurs? Hur förändras denna resurs i och med klimatförändringen? Kan synen på vad en resurs är förändras och därmed ge nya möjligheter för människor att leva här? Hur kan naturgivna förutsättningar användas på ett hållbart sätt för utveckling och vad betyder egentligen utveckling – är det bara tillväxt? Jag vill förstå hur förutsättningarna att leva förändras och hur människor och samhällen förhåller sig till detta, genom kamp, genom strategier och genom innovationer exempelvis. Det geografiska är centralt här eftersom de platsbundna förutsättningarna är viktiga för samhällsutvecklingen och att det även inom Arktis finns stora geografiska variationer när det gäller gleshet, infrastruktur och förutsättningar att leva och verka utifrån nationella ramar. Utöver mina projekt är jag är styrelseledamot i Gösta Skoglunds internationella fond, är ordförande i CERUMs vetenskapliga råd samt forskarutbildningsansvarig för den Arktiska forskarskolan med inriktning mot hållbar utveckling.
Jag har arbetat en hel del med undervisning och pedagogiska frågor i rollen som kursansvarig och programsamordnare för masterprogrammet i turism och har även bakgrund som studierektor vid institutionen. framförallt har min undervisning legat på masternivå i turism men jag undervisar även i bland annat geografiska informationssystem (GIS) på grundläggande nivå.