I min forskning studerar jag hur olika faktorer i omgivnings- och arbetsmiljön påverkar människors hälsa.
I min forskning studerar jag hur olika faktorer i omgivnings- och arbetsmiljön påverkar människors hälsa. Jag har bland annat undersökt hur luftföroreningar från fordonstrafik påverkar risken att utveckla luftvägssjukdomar, men även genomfört kartläggande studier av halter av luftföroreningar i olika miljöer.
Sedan 2014 har jag haft min huvudsakliga anställning vid arbets- och miljömedicinska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus som yrkes- och miljöhygieniker. På kliniken utreder vi sambandet mellan ohälsa och exponeringar i arbets- eller omgivningsmiljön, där mitt uppdrag som yrkes- och miljöhygieniker är att bedöma exponering. Exponeringsbedömningarna kan avse enskilda patienter men även grupper vid tex områden med förorenad mark. Arbetet på kliniken har en naturlig koppling till forskning, och har medfört att jag mer och mer även intresserat mig för exponeringar inom arbetsmiljön.
För närvarande representerar jag tillsammans med kollegor norra regionen i en forskningsstudie kring yrkesmässig exponering för krom (VI) (Safechrome). Syftet med projektet är både att kartlägga exponeringsnivåer för krom(VI) i olika branscher men även att studera ny biologiska markörer. Under 2022 kommer vi även att delta i ett motsvarande projekt med fokus på återvinningsföretag (GreenMetalWaste).
Under 2022 kommer jag även att tillsammans med kollegor starta upp 30-årsuppföljningen av kohorten Respiratory Helath in Northern Europe (RHINE), där södra Västerbotten deltar som en av 7 nordeuropeiska centra. Kohorten ligger till grund för många vetenskapliga studier med fokus på förekomst och uppkomst av luftvägssjukdomar, och uppföljningen kommer att lägga en unik grund för fortsatt forskning inom området.