Mitt forskningsområde är neurogenetik, där mitt nuvarande huvudfokus är på kognitivt åldrande och demens. Jag är också intresserad av kognitiva symtom vid psykossjukdomar.
Mitt nuvarande primära forskningsprojekt handlar om samspelet mellan medfödda riskfaktorer och inflammatoriska faktorer för risken att utveckla kognitiv svikt och demens i åldrandet.
Det naturliga åldrandet är förknippat med förändringar i hjärnan som gör att många kognitiva förmågor, som t.ex. minne, försämras hos de allra flesta, men variationerna är stora mellan individer! Medan vissa bibehåller en mycket god kognitiv förmåga i hög ålder genomgår andra kraftigare nedsättningar. Både individuella variationer inom ramen för det normala åldrandet och risken att utveckla demens, eller ett patologiskt åldrande, har en betydande genetisk komponent med ett komplext nedärvningsmönster. Projektet syftat till att identifiera de mekanismer som generna verkar genom, och hur de samspelar med andra faktorer som kön och miljöfaktorer.
I min forskning analyserar jag data från Betula projektet i Umeå där man följt människors kognitiva förmågor, hälsa, och hjärnstruktur under lång tid, samt det svenska tvillingregistret på Karolinska Institutet, och den internationella öppna databasen UK biobank. I detta projekt kopplar jag samman genetiska faktorer för Alzheimer's sjukdom med resultat från kognitiva tester, biomarkörer i blod för bl.a. inflammation, och mått på hjärnans struktur och funktion som tagits fram med hjälp av funktionell magnetkamera.
Ökad förståelse för de biologiska processer som ligger till grund för hur vår hjärna åldras kan sedan användas för att utveckla bättre läkemedel och behandlingar.
Jag har även ett intresse för psykiatrisk genetik och har i tidigare projekt bl.a. studerat det genetiska sambandet mellan schizofreni och kognition.
Min forskning är finansierad av VR, hjärnfonden, Umeå Universitet och Karolinska Institutet.
Tidigare och nuvarande gruppmedlemmar:
Doktorander:
Emilija Romic, doktorand,(huvudhandledare) 2023 -
Elise Koch, doktorand (huvudhandledare), 2018-2022
Postdocs:
Adil Supiyev, postdoc, 2020-2023
Sofia Håglin, postdoc, 2018-2020
Övrigt:
Jag är även affilierad till institutionen för Medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet:
https://medarbetare.ki.se/people/karolina-kauppi
Jag är medlem i sveriges unga akademi:
https://www.sverigesungaakademi.se/ledamoter.html
Intervju om min forskning för SVTs "möte med":
https://www.svtplay.se/video/35270041/mote-med-meankieli/mote-med-meankieli-sasong-2-karolina-kauppi-och-bo-lennart-uusitalo
Jag har tidigare undervisat i fysiologi för biomedicin-, tandläkar- och sjuksköterskestudenter.
Alzeimers sjukdom är vår vanligaste demenssjukdom. Både miljö, livsstil och genetik påverkar åldrandet.