Docent i informatik vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten. Sedan 2021 är jag föreståndare för Humlab vid Humanistisk fakultet. 2016 utsågs jag till excellent lärare.
Som föreståndare för Humlab arbetar jag med att initiera, inspirera och utveckla samspelet mellan humaniora, kultur och digitalisering inom forskning, forskarutbildning och undervisning. Humlab utgör ett starkt kompetenscentrum vid Umeå universitet med tillgång till teknisk miljö specifikt för digital humaniora. Vi har en tvär- och mångdisciplinär verksamhet och mötet över disciplingränser är centralt.
I min forskning fokuserar jag på medskapande metoder för design och utvärdering av digitala material i olika sammanhang och miljöer som riktar sig till olika målgrupper.
Mina nuvarande forskningsinriktningar är:
AI-system är allt mer förekommande i dagens samhälle. När vi utvecklar och implementerar dessa system påverkas olika personer på olika sätt. Viktigt är att fundera över frågor så som representativitet (vilka är med när vid utveckling och implementering av AI-system?), medskapande (på vilket sätt, med vilka verktyg och metoder, kan medborgare påverka utveckling och implementering av AI-system?) och samhällsförändring (hur vill vi att dessa system förändrar vårt samhälle?). Dessa frågor har uppmärksammats i medskapande designansatser så som Participatory Design (PD). Jag undersöker om och i sådant fall hur, medskapande designansatser så som PD kan användas vid design och implementering av AI-system i olika sammanhang. I min forskning utgår jag från kritisk teori, berör feministisk teknovetenskap och normkreativa metoder, samt bedkriver tvärvetenskapliga samarbeten.
Arbetsplatser har under en lång tid digitaliserats. Inom hälso- och sjukvården sker en mängd förändringar, delvis till följd av personcentrerad vård. Det innebär nya, ofta digitala, sätt att komma i kontakt med och behandlas via hälso- och sjukvården. I min forskning fokuserar jag på metoder, verktyg och tekniker för att stödja hälso- och sjukvårdspersonalens utveckling och förverkling av innovativa idéer och lösningar. Jag undersöker även hur dietisters arbete förändras till följd av användningen av digitala verktyg och dietisters upplevelse av att arbeta i digitala miljöer.
Uppdrag
Ledamot i styrgruppen för InfraVis: Nationell Forskningsinfrastruktur för visualisering
Ledamot i styrgruppen för TAIGA
Suppleant i Rådet för forskningsinfrastrukturer UMU
Medlem i HumRIS - Rådet för forskningsinfrastruktur (Humfak)
2019-2021 var jag programkoordinator för WASP-HS
Jag undervisar främst vid institutionen för informatik, inom människa-dator interation, interaktionsdesign, digital medieproduktion samt Artificiell Intelligens i samhället.
2011-2019 var jag programansvarig för kandidatprogrammet Digital medieproduktion.
Jag har utvecklat och undervisat i en mängd kurser på grund- avancerad och forskarnivå.