Vad jag gör på institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Jag ansvarar tillsammans med mitt lärarlag för den fristående utbildningen av lärare i hem- och konsumentkunskap, 90 HP. Jag undervisar i de flesta kurserna på utbildningen men mina fokusområden är Hem- och konsumentkunskapens didaktik inkluderande lärande och bedömning i hem- och konsumentkunskap samt VFU besök. Andra fokusområden är jämställdhet i hemmet och matens påverkan på miljö och klimat samt livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik. Undervisningen genomförs sedan 2005 på distans med några träffar/termin och numera även med undervisning via Zoom.
Mitt andra stora uppdrag är på kursen Kostvetenskap B där jag utbilda kostvetare och dietister i livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik samt hållbara måltider.
Prata gärna med mig om
Skolämnet hem- och konsumentkunskap och dess innehåll, Allt innehåll som berör livet i hem och familj, matlagning i syfte att skapa en sensorikt optimal måltid och matens påverkan på miljö och klimat. För mig är det viktigt att den mat vi äter är framtagen på ett för jorden skonsamt sätt, men också att den är bra tillagad av fina kvalitativa råvaror och sensoriskt tilltalande och god! En måltid som inte blir uppäten är varken bra för hälsan, ekonomin eller miljön.
Bakgrund
Jag restaurangkock och hushållslärare. Min akademiska examen är bachelor of home economics och jag har jobbat som lärare i hem och konsumenkunskap inom Umeå kommun 1986 - 2020 inna jag fick min anställning som adjunkt vid Umeå universitet.