Hej! Jag heter Gunilla Strandberg och är legitimerad sjuksköterska samt specialistsjuksköterska. Min kliniska erfarenhet som sjuksköterska har jag mestadels från kirurgkliniken men även från bland annat psykogeriatrik. Har även en vårdlärarutbildning. Mellan åren 1985 och 2002 arbetade jag som adjunkt på institutionen. Efter att jag disputerat 2002, med ett avhandlingsarbete som handlar om att vara beroende av vård, fick jag en lektorstjänst.
Arbetar mestadels med forskning inom äldreomsorg vad gäller vårdkvalitet och personals arbetsmiljö/arbetsrelaterade hälsa, bland annat samvetsstress, inre styrka och stöd. Har senaste åren arbetat med interventioner i äldreomsorgverksamheter som syftar till att hantera samvetsstress. Arbetar även i ett tvärvetenskapligt projekt som syftar till att äldre ska kunna känna sig trygga i hemmet med hjälp av välfärdsteknik. Jag använder mestadels kvalitativa men också kvantitativa metoder i denna forskning. Jag blev docent 2008 och sedan 2011 är jag professor i ämnet omvårdnad vid Umeå universitet.
Jag undervisar även på grund- och avancerad nivå i ett flertal kurser som berör mina områden. Arbetar även inom forskarutbildningen, bland annat i en forskarutbildningskurs som rör omvårdnadens teori och begrepp i relation till forskning och klinisk praxis. Undervisar även om kvalitativ metod på olika nivåer.
Är sedan många år ordinarie ledamot i etikprövningsmyndigheten, vilket innebär att granska etikansökningar. Är också ordförande i institutionens Forsknings- och forskarutbildningsgrupp (FFG) samt ledamot i fakultetens Forskningsstrategiska nämnd (FoN).
Forskningsprojekt:
Samvetsstress i relation till syn på samvete, moralisk känslighet, socialt stöd, inre styrka och utbrändhet hos vårdpersonal.
Samvetsstress och utbrändhet bland personal inom äldreomsorg.
Leva livet bäst möjligt. En långsiktig intervention för att uppnå en storskalig förbättring inom en organisation för äldreomsorg.
Internet of things (sakernas internet) inom Vård och omsorg (IVO). IVO är ett tvärvetenskapligt projekt som sker i ett samarbete mellan universitet, kommuner och tjänsteföretag.