Evelina Liliequist är lektor vid Humlab och forskare inom "Det nya framtidslandet? Drivkrafter, utmaningar och möjligheter i relation till norra Sveriges (gröna) industrialisering".
Evelina Liliequist är verksam som lektor i digital humaniora vid Humlab samt forskare vid CERUM inom ramen för forskningsprogrammet "Det nya framtidslandet? Drivkrafter, utmaningar och möjligheter i relation till norra Sveriges (gröna) industrialisering". Hon har avlagt doktorsexamen i etnologi inom fältet digital humaniora.
Forskningsintressen: digitala praktiker, digital etnografi, forskningsetik, queer, autoetnografi, AI, queer kinship, regional omvandling
Forskningsprofil, pedagogiska meriter och ansvarsområden:
Min forskning utgörs till största del av ämnen med tydlig samhällsaktualitet. I synnerhet är jag specialiserad på tillämpning av etnografiska metoder och angreppssätt i en digital samtid. Mina forskningsintressen cirkulerar främst kring att belysa hbtq-perspektiv och livsvillkor i olika kontexter. Jag är även kunnig inom autoetnografi, etikfrågor, samt maktperspektiv i relation till geografiska rum och platser. Utöver dessa områden har jag ett brett intresse för frågor som handlar om identitet, vardagsliv och praktiker.
Jag är pedagogiskt ansvarig vid Humlab. Bland mina ansvarsområden ingår kursutveckling, undervisning, initiera och leda utbildningssamarbeten samt suppleant i USTRA. Jag undervisar på grund-, avancerad och forskarutbildingnivå inom etnologi och digital humaniora bl a etnografiska metoder, hbtq och etikfrågor. Min pedagogiska grundsyn utgår från en övertygelse om trygghet som en central förutsättning för att våga växa, utvecklas och lära.
Bland mina publikationer återfinns pedagogiska läromedel baserat på mina forskarerfarenheter och kompetens.
Jag har även vana av att bedriva utredningar och studier på uppdrag av externa parter. Jag är återkommande engagerad som föreläsare i akademin och civilsamhället.
Jag är nodkoordinator för Humlab i infrastrukturen InfraVis - nationell infrastruktur för visualisering av forskningsdata.
Redaktörskap:
Biträdande redaktör, Kulturella perspektiv - Svensk etnologisk tidskrift (2021-)
Editor, Journal of Digital Social Research (JDSR) https://www.jdsr.io/ (2020-2021)
Gästredaktör, Kulturella Perspektiv, Tema: autoetnografi. Publicerat: 2021-08-19
Gästredaktör, lambda nordica, Tema:"Queer in the Nordic countryside/Queering the Nordic countryside". Publicerat: 2019-07-28
Styrelsearbete:
Sekreterare/Redaktionssekreterare lambda nordica (2021-2023)
Styrelseledamot Kulturella Perspektiv - Svensk etnologisk tidsskrift (2020-2021)
Styrelseledamot Sveriges genusforskarförbund SGF Umeåavdelningen (2020-2021)