Forskar inom autonoma distribuerade system, cloud och edge computing. Uppdrag inkluderar Executive Committee för WASP och eSSENCEs programberedning. Se även https://people.cs.umu.se/elmroth
Erik Elmroth är professor i datavetenskap. Hans omfattande ledarskapsmeriter inkluderar att ha varit prefekt och biträdande perfekt för Institutionen för datavetenskap i tretton år och koordinator (biträdande föreståndare) för High Performance Computing Center North (HPC2N) i tretton år. Som prefekt ledde han transformationen av institutionen från att vara primärt utbildningsinriktad till att bli en stark forskningsinstitution för att hantera en ekonomisk kris (2009-2012) och en expansion för att fördubbla institutionens storlek och stärka dess internationella konkurrenskraft (2019-2021).
Han har etablerat Umeå universitets forskning om distribuerade system, med fokus på teori, algoritmer och system för autonom hantering av IT-resurser, från enskilda servrar till storskaliga molndatacenter, federerade moln, distribuerade kantmoln och mjukvarudefinierade infrastrukturer. Forskargruppen har vuxit till nio lärare och totalt över 30 personer. Elmroths nuvarande forskning bygger på en bred bakgrund inom vetenskaplig och högpresterande datoranvändning och omfattande erfarenhet av att organisera superdatorinfrastrukturer. Som en del av sin forskning har han handlett närmare 40 examinerade och pågående doktorander, inklusive över 20 som huvudhandledare.
Elmroth är ledamot av Executive Committee och fyra andra ledningsgrupper för Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) på 6,2 miljarder kronor och samordnar Umeå universitets verksamhet i programmet. Han är också medlem i programledningsgruppen och en av de ursprungliga forskningsledarna för det strategiska forskningsprogrammet eSSENCE, som hittills har finansierats med 390 miljoner kronor. Andra nya höjdpunkter som forskningsledare inkluderar att vara huvudansvarig för tre projekt finansierade av Kempe-stiftelserna, som totalt finansierar 25 postdoc-forskare inom AI, autonoma system och mjukvara. Elmroths team deltar ofta i storskaliga nationella och internationella EU FP7, H2020 och Horizon Europe-projekt som t.ex. RESERVOIR, OPTIMIS, VISION Cloud, CACTOS, ORBIT, RECAP, ACTiCLOUD, FogGuru och COGNIT, såväl som EU-nätverken ACROSS och AAPELE. En särskild höjdpunkt var att som projektledare för Cloud Control, erhålla det näst största projektbidrag som någonsin finansierats av Vetenskapsrådet.
Elmroth är ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och har varit vice ordförande för avdelningen för informationsteknologi. Tidigare var han styrelseordförande för superdatororganisationen Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC). Han har även varit ordförande i Vetenskapsrådets (VR:s) beredningsgrupp för e-infrastruktur och medlem i VR:s Råd för Forskningens Infrastrukturer (RFI). Han har anlitats av Nordiska ministerrådet för att utveckla en nordisk eScience-strategi och som en uppföljning en nordisk-baltisk eScience-strategi samt av SNIC för att ta fram en nationell HPC-strategi. Han har haft en treårig tjänst som nationell HPC-lektor utsedd av Rådet för Högpresterande Datorresurser (HPDR).
Han erhöll Nordeas Vetenskapliga Pris 2011. Förhistoriska höjdpunkter inkluderar att erhålla SIAM Linear Algebra Prize 2000, för den mest framstående linjära algebrapublikationen i hela världen (oavsett tidskrift) under den föregående 3-årsperioden.
Internationella erfarenheter inkluderar ett år vid NERSC, Lawrence Berkeley National Laboratory, University of California, Berkeley, och en termin vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA.
Han är grundare och arrangör av Control Workshops-serien (www.cloudresearch.org/workshops) vars 17:e upplaga attraherat över 100 inbjudna ledande forskare från akadmin och industrin.
Elmroth är en av grundarna av Elastisys AB, ett bolag fokuserat på säkerhet och regelefterlevnad i det molnbaserade ekosystemet. Elastisys har ett 50-tal anställda och har fått ett erkännande som att vara Årets spinn-off företag vid Umeå universitet och har tagits upp på "33-listan" av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden, för Sveriges 33 hetaste unga företag.