Docent, meriterad lärare samt ansvarig för Politices kandidatprogrammet. Forskningsintressen: kommunal politik och förvaltning, äldrepolitik samt det civila samhällets organisationer.
Fullständig presentation
Forskning
Antagen som docent vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Umeå universitet.
Forskningsintressen: kommunal politik och förvaltning, äldrepolitik samt det civila samhällets organisationer.
Inom området kommunal politik och förvaltning studeras särskilt frågor om ansvarsfördelning mellan central och lokal nivå, den nationella politiken om regionerna, olika typer av styrmedel, grundlagsregleringen av den kommunala självstyrelsen samt marknadisering. I det sistnämnda fallet handlar det om tillämpandet av marknadsbaserade lösningar inom äldreomsorgen. Exempel på frågor som uppmärksammats är olika välfärdsutförare i en kontext av marknadisering, särskilt offentliga utförare. Inom forskningsområdet kommunal politik och förvaltning uppmärksammas också nya typer av styrformer i termer av "governance" och dess applicering inom äldreomsorg samt hälso- och sjukvård.
Med äldrepolitik avses politiska insatser riktade mot gruppen äldre i samhället definierat som personer 65 år och äldre. Exempel på frågor som beforskats är äldreomsorg; men det handlar även om frågor kring gruppen äldres delaktighet och inflytande i samhället. Hur ser egentligen gruppen äldres delaktighet och inflytande ut i samhället? I vilken utsträckning finns gruppen äldre representerade i folkvalda församlingar? Vilken roll spelar kommunala pensionärsråd i beslutsprocesser?
Forskningen om det civila samhällets organisationer har bland annat berört frågan om organisations-Sverige och det aktiva medborgarskapet. Vad innebär det aktiva medborgarskapet egentligen för det civila samhällets framtid? Forskning kring det civila samhällets organisationer har också berört frågan om marknadisering och dess implikationer för civilsamhällets deltagande och inflytande i beslutsprocesser.
Vetenskapliga uppdrag
Uppdrag som referee till tidskrifterna European Journal of Political Research (EJPR), Governance, Public Policy and Administration, Scandinavian Political Studies och International Journal of Public Administration.
Uppdrag som opponent på en doktorsavhandling, extern provopponent till sex avhandlingar vid olika lärosäten, ordförande i betygskommitté och ledamot i betygskommittéer.
Administrativa meriter
Programsamordnare för Politices kandidatprogrammet vid Umeå universitet, vilket bl.a. innebär ansvar för arbetet i programrådet och möten med fakultetens utbildningskommitté. Tidigare ordinarie ledamot i anställningskommittén för lektorer vid Samhällsvetenskaplig fakultet, Umeå universitet.
Samverkan
Erfarenhet som extern föreläsare på teman som anknyter till svensk politik och förvaltning. Mer specifikt har tidigare föreläsningar handlat om t.ex. "kommunalt självstyre", "det civila samhället" och "marknadisering". Se CV för närmare uppgifter!
Uppdrag i media som kommentator i såväl radio, TV som dagspress. Kommentarerna har huvudsakligen kretsat kring kommunal politik och förvaltning, men även den politiska händelseutvecklingen på central nivå. Se CV för närmare uppgifter!
Sekreterare/kassör i Statsvetenskapliga förbundet under perioden 2016/2017. Organisationen inrättades i början av 1970-talet och syftar till att främja samarbetet och kontakterna mellan landets olika akademiska miljöer inom ämnet Statsvetenskap.
Undervisning
Ansvar för undervisning och administration inom grundutbildningen, utnämnd till meriterad lärare vid fakulteten. Programsamordnare för Politices kandidatprogrammet, Umeå universitet. Bred undervisningserfarenhet från olika nivåer på grundutbildningen i statsvetenskap: