Hållbar bioenergi och biomaterial från restströmmar och industriella biprodukter via högtemperaturprocesser.
Forskningen fokuserar på att ta fram ny kunskap som kommer till nytta för samhälle och industri i strävan efter att bli mer hållbara och öka användningen av nya biobaserade bränslen och material, utveckla och förbättra industriella processer, undvika dyra driftproblem, återvinna ändliga resurser, samt minimera skadliga biprodukter och föroreningar.
Forskningen utgår från vår långa erfarehet av en kombination av oorganisk högtemperaturekemi och termokemisk energiomvandling, med ett särskillt fokus på askkemiska frågeställningar, tungmetaller i förbränning och förgasning, förbränningsaerosoler, luftföroreningar och nya koncept för hållbar bioenergi och produktion av biobaserade material och innovationer inom miljö- och klimatområdet. Vi använder ett stort antal experimentella- och analytiska metoder samt verktyg för kemisk modellering i höga temperaturer. Mer grundläggande studier i laboratoriemiljö kombineras med tillämpade studier i fält och i industriella miljöer.
De energiomvandlingsprocesser vi studerar och utvecklar är inriktade på framtidens hållbara bioenergi som utnyttjar de stora möjligheterna som finns med biobaserade restströmmar från skogsbruk, jordbruk, industri och övriga samhället, i såväl Sverige som globalt. Verksamheten inom området är i hög grad kopplad till kunskapsöverföring från akademi till industri och att undersöka hur nya råvaror kan användas för energiändamål och nya material, men också underlätta en effektiv och cirkulär resursanvändning samt reducera miljö- och klimatpåverkan.
Forskningen ingår i det nationella strategiska programmet Bio4Energy, och är bl a finansierad av Energimyndigheten, Vetenskapsrådet, Formas, SIDA, ÅForsk och Kempestiftelserna.