Jag forskar på hur höga temperaturer och luftföroreningar påverkar vår hälsa och vilka som drabbas värst. Jag tittar även på hur detta kan komma att förändras i ett förändrat klimat.
Min forskning handlar om hur människor påverkas av sin omgivningsmiljö. Höga temperaturer och luftföroreningar påverkar risken för att bli sjuk och i värsta fall avlida i förtid. Jag undersöker hur höga temperaturer påverkar oss som population men även hur olika sjukdomar och läkemedel förändrar hur en individ kan hantera en värmebölja. Att förstå detta är av stor vikt och kommer att kunna hjälpa oss att hantera förhöjda temperaturer och även den ökning av antalet såväl som intensiteten av värmeböljor som kommer med ett varmare klimat.
Jag har även tittat på hur luftföroreningar påverkar vår hälsa. Luftföroreningar ökar risken för sjuklighet i samma grupper som är utsatta under en värmebölja. Detta är av vikt om man vill förebygga sjuklighet generellt i en population. Jag har även studerat hur luftföroreningar påverkar risken för komplikationer under graviditet.
Min forskning har stark koppling till det arbete som sker hos Folkhälsomyndigheten där jag tillsammans med kollegor har bidragit med kunskapsunderlag kring de hälsoeffekter som höga temperaturer medför. Arbetet har även givit stöd till den löpande verksamhet på Folkhälsomyndigheten som övervakar dödligheten hos befolkningen. Inom ramen för min forskning har jag även varit ett stöd för SMHI i utvecklingen av det värmevarningssystem som används i Sverige.
Min forskning har även gett mig möjlighet att delta i stora internationella forskningssamarbeten och främst i Multi-Country Multi-City (MCC) Collaborative Research Network.
Ekot granskar, Sveriges radio 2024-07-05
Medverkan i Vetenskapspodden, Sveriges Radio 2024-06-20
Hur varmt kommer det att bli, och hur kommer det att påverka oss? Medverkan i Sveriges radio, december 2023.
Artikel i DN 2022-06-24