Sedan jag gick i pension 2014 har jag arbetat deltid som gästforskare i Kina tillsammans med kinesiska forskare som tidigare arbetat i Umeå. På senare år har jag dock kommit tillbaka till Umeå.
Min forskning har till största delen och under lång tid varit fokuserad på fysikaliska egenskaper hos kolmaterial under höga tryck.
En tid efter min disputation fick jag en förfrågan om att undersöka elektriska egenskaper hos interkalerad grafit, ett "dopat" kolbaserat material med den högsta ledningsförmåga som uppmätts. Sedan dess har jag fortsatt att studera olika kolmaterial, från ren och interkalerad grafit till molekylära kolmaterial som fullerener och kolnanorör. Våra mest omfattande studier har gällt fullerener och vi har i Umeå gjort stora insatser för att kartlägga hur deras kristallstrukturer varierar med tryck och temperatur. Framför allt har vi kartlagt hur fullerenmolekyler kan polymeriseras till dimerer, linjära kedjor, tvådimensionella plan eller tredimensionella strukturer under tryck. Vi har också studerat hur fullerener, kolnanorör och grafit kan "dopas" med alkalimetaller som litium, natrium, kalium och rubidium. Sådan dopning används praktiskt för energilagring i till exempel litiumbatterier och är alltså av stort praktiskt intresse.
Förutom egenskaper och struktur hos kolmaterial har jag under årens lopp studerat elektriska och termiska ledningsförmågor i både metaller, legeringar, keramiska högtemperatursupraledare och kompositmaterial, och under några år undersökte vi också struktur och ledningsförmåga under höga tryck hos lätta material för vätgaslagring.