Jag heter Annica Backman, är docent och universitetslektor i omvårdnad. Jag forskar och undervisar huvudsakligen om ledarskap och personcentrerad vård.
Jag heter Annica Backman, är docent och har anställning som universitetslektor vid institutionen för omvårdnad. Jag har en klinisk förenad anställning med region Västerbotten där jag arbetar som verksamhetsutvecklare med fokus på personcenterad vård, och utgår ifrån Hälso- och sjukvårdsförvaltningens stab. Jag undervisar främst om ämnen relaterade till organisation och ledarskap i vården, inom sjuksköterskeprogrammen vid vår institution. Jag är också affilierad till Högskolan Kristianstad som forskare. Min forskning handlar huvudsakligen om ledarskap och personcentrerad vård, men även personalens arbetssituation i vård och omsorg.
Jag disputerade 2018 med avhandlingen "Leadership, person-centred care and the work situation of staff in Swedish nursing homes. Avhandlingen bidrar med kunskap om hur man kan leda personcenterad vård, vad som karaktäriserar ett gott ledarskap samt hur ledarskapet påverkar vårdkvalitet i form personcentrerad vård och vilken betydelse ledarskapet har för personalens arbetssituation.
Jag har genomfört en postdoc (2018-2020) i U-AGE SWENIS (Nationell inventering av vård och hälsa inom särskilda boenden för äldre i Sverige) där jag förutom att vara projektledare också fortsatte att forska om ledarskap och personcentrerad vård.
Mina samarbetsparters rörande forskning är:
PERLE-studierna: Personcentrerat ledarskap ledarskap inom vård och omsorg till äldre personer, (PERLE) och Personcentrerad vård och ledarskap vid särskilt boende – etiska utmaningar i ljuset av Covid -19, (PERLE-C). Samarbetsprojekt mellan Umeå universitet och Hälsohögskolan Kristianstad.
PERLE: Syftet med detta projekt är att undersöka enhetschefers och sjuksköterskors syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap inom kommunal vård och omsorg till äldre personer. Samt att översätta och anpassa ett i Australien utvecklat teoretiskt ramverk om personcentrerat ledarskap till svenska förhållanden
PERLE-C: Det övergripande syftet är att utforska de etiska utmaningar som enhetschefer, sjuksköterskor och vård- och omsorgspersonal vid SÄBO har ställts inför. Samt de bilder som media har förmedlat av äldreomsorgen under pandemin och hur det har påverkat ledare och personal.
U-Age, Umeå Aging and Reaserch Programme.
Styrgruppsledamot i U-AGE, ett forskningsprojekt som avser att studera effekter av personcentrerad vård i hemtjänst och i särskilt boende samt undersöka hur boende i trygghetsboende upplever sin hälsa och trivsel. Projektet inventerar även ett representativt urval av svenska vård- och omsorgsboenden. U-AGE syftar till: Att utforska effekter av innovativa, evidensbaserade och personcentrerade interventioner i hemtjänst och i särskilda boende: Att jämföra hälsa, trivsel och livskvalitet i trygghetsboenden med personer som bor i ordinärt boende: Att samla in nationellt representativa data om personer boende i vård- och omsorgsboenden och deras trivsel, och livskvalitet, samt hur vården är organiserad.
WE-THRIVE, Worldwide Elements to Harmonize Research in Long Term Care Living Environments;
WE-THRIVE är en internationell forskargrupp som träffas årligen och som består av forskare inom medicin, omvårdnad, beteendevetenskap och samhällsvetenskap från 21 geografiskt och ekonomiskt divergerande länder. Avsikten är att utveckla en gemensam datainfrastruktur för att stödja personcentrerad inom äldrevård. WE-THRIVE syftar till att identifiera data/variabler som är internationellt relevanta, genom att jämföra och specificera en uppsättning av data/variabler/instrument (s.k common data elements, CDEs) som kan användas i studier vid jämförelser länder emellan. Forskargruppen representerar både låg, medel- och höginkomstländer. Sitter i styrgruppen även här.
Personcentrerad vård i primärvården- Patienters uppplevelser
Intervjustudie med fokus på patienters upplevelser av personcentrerad vård i primärvården, för utvecklandet mot en nära personcenterad vård.
Äldre personers hälsa och livskvalitet i särskilt boende- Betydelsen av ledarskap, personcentrerad vård och personalens arbetssituation.
Doktorandprojekt med det övergripande syftet är att undersöka hälsa och livskvalitet hos äldre personer i särskilt boende, longitudinella trender och betydelsen av ledarskap, personcentrerad vård och personalfaktorer.
COVERS-Care worker experiences and infection surveillance in nursing homes following COVID-19: building better infection resilience
Doktornadprojekt inom ramen för COVERS (Klinisk mikrobiologi) med syftet att undersöka infektionsbörda av COVID-19, attityder till infektionsprevention bland vårdpersonal, och att utveckla och utvärdera ett nytt infektionskontrollssystem för att skapa ökad kunskap så att vårdpersonal tidigare och säkrare kan använda infektionstestning i särskilda boenden för äldre. COVERS-studien koordineras av Umeå universitet och kommer att undersöka hur immunitet mot covid-19 utvecklas över tid, inklusive utveckling av infrastrukturer för sjukdomsövervakning i realtid med fokus på utsatta populationer. COVERS drivs av forskare vid Umeå universitet, Lunds universitet, Karolinska Institutet och 9 sjukvårdsregioner är partners i projektet.
Jag undervisar huvudsakligen om vårdledarskap, vårdorganisation och personcentrerad vård. Jag är kursansvarig för ledarskapskurser både på grund- och avancerad nivå i våra sjuksköterskeutbildningar. Vidare är jag klinisk lärare för studenter som gör sin VFU i somatisk vård och jag handleder också uppsatser på kandidat- och magisternivå.
Annica Backman tycker det är särskilt roligt när studenterna är engagerade och vågar tänka nytt.