Gott betyg till Företagsforskarskolan i utvärdering
NYHET
En utvärdering av Företagsforskarskolan visar att doktorander, handledare och samverkanspartners överlag är mycket nöjda med sitt deltagande. Företagsforskarskolan har hjälpt till att skapa starkare band mellan akademi och näringsliv, men det finns också förslag på förbättringar av verksamheten.
Föreståndaren Patrik Rydén vill att fler ska få kännedom om samarbetsmöjligheterna inom Företagsforskarskolan.
BildMattias Pettersson
Företagsforskarskolan för samverkan och innovation vid Umeå universitet har sedan starten 2008 erbjudit doktorander en unik möjlighet att arbeta i samverkansprojekt med externa organisationer. I en utvärdering genomförd i våras, som baseras på intervjuer med doktorander, handledare och samverkanspartners, framkommer att de flesta uppskattar upplägget.
”Företagsforskarskolan fungerar bra eller utmärkt för att fördjupa och utveckla den samverkan som bedrivs vid universitetet", konstaterar Erik Fahlbeck, utredare bakom rapporten.
Doktorander uppskattar särskilt den tvärvetenskapliga miljön och möjligheten att arbeta nära externa parter. Handledare påpekar att samarbetet med externa parter inte bara stärker forskningens relevans utan också öppnar upp för nya forskningsfrågor.
Tydliga vinster för externa parter
För de externa samverkansparterna erbjuder Företagsforskarskolan ett betydande värde. Genom forskarskolans upplägg får partnerorganisationer möjlighet att knyta an till spetskompetens inom Umeå universitet och delta i forskningsprojekt som bidrar till utvecklingen av deras verksamheter.
I rapporten framhålls att Företagsforskarskolan bidrar till att skapa "djupare relationer" med de externa parterna, vilket skapar långsiktiga fördelar och hjälper organisationerna att utvecklas.
För många parter innebär samverkan dessutom att de får insikt i hur forskning kan användas i praktiken och vilka utmaningar som forskningen kan hjälpa till att lösa. Den legitimitet som följer av ett samarbete med universitetet stärker dessutom deras trovärdighet, både internt och externt, enligt utvärderingen.
Utvecklingsmöjligheter framåt
Doktoranderna i Företagsforskarskolan får chansen att kombinera högkvalitativ forskning med verkliga tillämpningar, vilket ger dem en tydlig konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Den interdisciplinära miljön gör att de kan se sina projekt ur bredare perspektiv, vilket anses berikande både på ett professionellt och personligt plan.
Trots det positiva mottagandet finns det utvecklingspotential.
– Företagsforskarskolan har potential att utvecklas ännu mer, och vi ser ständigt över hur vi kan förbättra både processer och samverkan, särskilt när det gäller praktiken, säger Patrik Rydén, föreståndare för Företagsforskarskolan.
Utvärderingen betonar vikten av att sprida mer information om Företagsforskarskolan, både inom universitetet och externt, för att locka fler organisationer, särskilt från näringslivet.
– Vi behöver bli ännu bättre på att visa vilken konkret nytta Företagsforskarskolan ger både för våra forskare och samverkansparter, säger Patrik Rydén.