senast
2025-01-27
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.
Om arbetsplatsen
Institutionen för socialt arbete bedriver undervisning och forskning inom huvudämnet socialt arbete. Utbildningsutbudet omfattar socionomprogrammet, hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, masterprogrammet i socialt arbete, samt fristående kurser.
Vid institutionen ges även uppdragsutbildning och forskarutbildning. Institutionens forskningsområden berör olika aspekter av det sociala arbetet. Vidare medverkar vi i andra utbildningsprogram som exempelvis polisutbildningen. Institutionen för socialt arbete är expansiv och har för närvarande ca 80 anställda.
Vi utlyser en till två anställningar som biträdande universitetslektorer i socialt arbete. Anställningen är en meriteringsanställning som är tidsbegränsad till fyra år och den anställde kan ansöka om att bli prövad för befordran till universitetslektor. Anställningen är placerad i Umeå och kräver närvaro på arbetsplatsen under arbetstid.
Huvudsakliga arbetsuppgifter
Syftet med anställningen är att en biträdande universitetslektor ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som universitetslektor.
Anställningen innebär vetenskaplig meritering i socialt arbete samt pedagogisk meritering och utveckling av ämneskompetens i sådan omfattning att kompetenskraven för anställning som universitetslektor i socialt arbete kan uppnås.
Den vetenskapliga meriteringen har en omfattning om minst 51% och innebär att bredda och fördjupa sina vetenskapliga meriter inom ämnesområdet socialt arbete.
Den pedagogiska meriteringen sker genom undervisning, planering av undervisning, kursansvar, kursadministration samt kursutveckling inom både grundläggande- och avancerad nivå vid institutionen för socialt arbete. Vidare ingår annan pedagogisk meritering, till exempel genom högskolepedagogiska kurser.
I anställningen ingår samverkan med andra forskare inom området samt tillsammans med institutionens forskare och doktorander medverka i utvecklingen av institutionens forskning.
En förutsättning för denna anställning är att kunna utföra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som kräver god förståelse och bruk av svenska språket, eftersom undervisning bedrivs på svenska.
Behörighetskrav
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är, enligt 4 kap. 4 a § högskoleförordningen, den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande universitetslektor har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.
Behörigheten avser avlagd doktorsexamen i socialt arbete.
Bedömningsgrunder och avvägningen mellan bedömningsgrunderna
Som bedömningsgrunder gäller graden av vetenskaplig, pedagogisk och administrativ skicklighet, samt annan skicklighet. Särskild vikt ska fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet, därefter fästs vikt vid administrativ och annan skicklighet. En allmän bedömningsgrund för biträdande universitetslektor är potentialen till meritering för anställning som universitetslektor.
Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska särskild vikt fästas vid visad förmåga att genomföra och publicera forskning av hög kvalitet med relevans för socialt arbete samt förmåga att bidra till forskningsutvecklingen inom ämnesområdet socialt arbete. Bedömningen av den vetenskapliga skickligheten baseras på en samlad bedömning av bredd, djup och originalitet i forskningen samt produktivitet. Med bredd, djup och originalitet menas forskningsproblem, metoder och resultat som är nya i relation till tidigare forskning. Med produktivitet avses skicklighet i att planera, genomföra och rapportera forskning.
Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska särskild vikt fästas vid visad erfarenhet av undervisning inom området socialt arbete, samt visat intresse för pedagogisk utveckling. Vikt ska fästas vid genomgången högskolepedagogisk utbildning.
Vid bedömning av administrativ skicklighet ska vikt fästas vid erfarenhet av kursplanering och kursadministration samt visad samarbets- och initiativförmåga och engagemang i verksamheten. Särskild vikt kommer fästas vid att kunna utföra administrativa och pedagogiska arbetsuppgifter som kräver god förståelse och bruk av svenska språket, eftersom undervisning bedrivs på svenska.
Vid bedömning av annan skicklighet ska vikt fästas vid erfarenhet av samverkan med det omgivande samhället, erfarenhet av att informera om forskning och utvecklingsarbete samt nätverk inom det sociala arbetets forskning och praktik.
En allmän förutsättning för samtliga lärarkategorier är såväl god samarbetsförmåga, som den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
Ansökan
Behörighetskrav och bedömningsgrunder återfinns i Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet som du hittar här
Samhällsvetenskapliga fakultetens anvisningar vid ansökan om och sakkunnigbedömning av anställning som biträdande universitetslektor hittar du här
I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervju, provföreläsning och referenstagning.
Välkommen med din ansökan!
Tillträde
Tillträde 250815 eller enligt överenskommelse
Löneform
Månadslön
Ansökningsdatum
2025-01-27
Diarienummer
AN 2.2.1-1594-24
Kontaktperson
Petra Ahnlund (prefekt)
090-7865278,petra.ahnlund@umu.se
Ahmet Gümüscü (biträdande prefekt)
090-7866191,ahmet.gumuscu@umu.se
Fackliga kontakter
SACO
090-7865365
SEKO
090-7865296
ST
090-7865431