Genom studiet av aktörer, händelser, processer och idéer söker historikern förstå det förflutna utifrån dess egna förutsättningar samt ge oss ökad förståelse för dagens samhälle. Inom historieämnet vid Umeå universitet bedrivs forskning om ett flertal områden. Det är dessutom vanligt att historiker vid Umeå universitet samarbetar med forskare inom andra ämnesområden och är verksamma som experter i olika sammanhang där historievetenskaplig kunskap efterfrågas.
Illustration av Umeå stad runt år 1700.
Bild Jan van den Aveelen, CC0, via Wikimedia Commons
Historisk forskning i Umeå
Den historiska forskningen vid Umeå universitet har från starten präglats av ett intresse för de breda folklagren, ibland kallad "underifrånhistoria". Kulturella, politiska och ideologiska processer har uppmärksammats, men också sociala och ekonomiska skeenden inom och mellan olika grupper. Den moderna rättshistoriska forskningen fick tidigt ett fotfäste här, liksom intresset för Norrlands historia. Sedan dess har forskningen utvecklats och exempelvis har historisk demografi, samisk historia samt historia med utbildningsvetenskaplig inriktning vuxit fram och etablerats som starka kunskapsområden.
Några exempel på vilka områden historiker vid Umeå universitet forskar om:
Historisk demografi/befolkningshistoria
Kulturhistoria
Kvinno- och genushistoria
Kyrko- och religionshistoria
Militärhistoria
Minoritets- och urfolkshistoria
Politisk historia
Socialhistoria
Utbildningshistoria
Mer information om aktuell forskning inom historia vid Umeå universitet finner du på sidan Publikationer och på våra forskares egna hemsidor under Kontakt nedan.
Samverkan
Våra historiker samverkar aktivt både inom och utanför universitet. Vi har flera samarbeten med den ideella sektorns många föreningar där forskare bland annat håller föredrag. Det kan handla om att utveckla föreningsdemokrati eller ge kunskap om naturvärden idag och förr.
Historiker vid Umeå universitet är även verksamma som sakkunniga experter inom det statliga utredningsväsendet, vid expertmyndigheter och andra granskningsuppdrag inom statlig förvaltning. Ett annat stort samverkansområde är media där våra forskare på olika sätt bidrar till ökad kunskap, vanligen genom att ge historiska perspektiv på aktuella företeelser i debattartiklar, nyhetsprogram och annat. Historikerna i Umeå deltar i en öppen och kritiskt prövande diskussion i frågor som rör det demokratiska samhällets fundament.