"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kunskapscentrum i katastrofmedicin

Kunskapscentrum i katastrofmedicin (KcKM) är ett kunskapscentra inom det katastrofmedicinska området. Vi är en forskargrupp som arbetar i separat lokal på campusområdet (KBC-huset). KcKM har utvecklats tillsammans med Socialstyrelsen och har som syfte att dels forska om katastrofmedicin, dels utbilda personal inom räddningstjänst och ambulanssjukvård i att ge bästa möjliga vård till människor som drabbats i svåra olyckor.

Om oss

För att stimulera katastrofmedicinsk forskning och utveckling har Socialstyrelsens enhet för krisberedskap initierat och gett stöd till utvecklingen inom olika grenar av den katastrofmedicinska arenan. Katastrofmedicinskt kunnande utgör basen för sjukvårdens hantering av stora skadehändelser och katastrofer.

Forskning

Vår forskning handlar främst om stora skadehändelser och katastrofer.

Fokus på forskningen under 2023 kommer att inbegripa kris och katastrofberedskap i norra regionen, med två olika fokusområden: CRN händelser, samt fokus på glesbygd.

Aktuella forskningsområden

Masskadehändelser i underjordsmiljö

Nuvarande inriktning är: 

  • Allvarliga händelser i tunnlar.

    I projektet fokuseras det medicinska omhändertagandet vid allvarliga händelser i denna extrema och otillgängliga miljö som tunnlar representerar. Projektets övergripande syfte är att utveckla kunskap för att öka förmågan till god medicinsk hantering av skadehändelser i samband med allvarliga incidenter i tunnlar. Genom en effektiv räddningsinsats minimeras konsekvenserna av inträffade skador hos allmänheten i tunnlar.

Masskadehändelser i underjordsmiljö - Allvarliga händelser i vägtunnlar

 

Kris och katastrofberedskap i norra regionen

Kris och katastrofberedskap i norra regionen med fokus på CRN

Kris och katastrofberedskap i norra regionen med fokus på glesbygd

Omhändertagande i Riskfylld Miljö (forts. C-sjukvårdsnoden)

 

VR Träning/Mixed Reality

Forskningsområdet syftar till att träna Medical First Responders i Mixed Reality (MR) miljöer för att förbättra deras situationsmedvetenhet, resilience och effektiva omhändertagande i akuta och komplexa masskadesituationer och katastrofer.

Aktuella forskningsprojekt inom området:

MED1stMR

 

Utbildning

KcKM är involverad i utbildningsfrågor, genom ORM, IKK, Läkarprogrammets termin 7, samt T10 projekt på Läkarprogrammet. Läs mer om respektive utbildning nedan.

IKK (Internationell kris och konflikthantering)

Vi ansvarar för en termin av Katastrofmedicin. Terminen är fylld av teoretisk och praktisk undervisning och som avslutas med en fältvecka där studenterna får visa vad de har lärt sig under terminen. Läs mer på IKK hemsida. 

O-R-M (Omhändertagande i riskfylld miljö)

Kursen är ett samarbete mellan KcKM och CBRNE centret. Kursen riktar sig mot de som arbetar inom sjukvården, räddningstjänst och polis, och bedrivs nationellt ute i regionerna. Konceptet bygger på att insatspersonal säkrare och effektivare ska kunna hantera händelser med drabbade i riskfylld miljö, oavsett om det är kemisk olycka eller antagonistisk händelse. Insatspersonalen ska kunna känna igen en kemhändelse, genomföra riskbedömning, använda lämplig personlig skyddsutrustning och genomföra livräddande åtgärder. 

Läkarprogrammet T7

Under termin 7 ingår kursavsnittet Katastrofmedicin. I detta kursavsnitt får läkarstudenterna en inblick i vilka organisationer som arbetar på skadeplats, vad sjukvårdens roll är på skadeplatsen, samt principer för hur skadade sorteras. Avsnittet innehåller även katastrofmedicinska exempel som exempelvis en stor busskrasch. Detta ger läkarstudenterna en förståelse för den prehospitala länken i sjukvårdskedjan, vilka möjligheter samt vilka utmaningar som förekommer. När läkarstudenten i framtiden står i akutrummet och tar emot larminformation – flera ambulanser på väg med skadade från en busskrasch, har studenten genom detta kursavsnitt fått en basal förståelse för vilka typskador som kan ha uppstått samt vilka prehospitala interventioner som kan ha genomförts.

Läkarprogrammet T10 projekt

Vi handleder studenter som skriver sitt T10 projekt inom katastrofmedicinområdet när de går termin 10 på Läkarprogrammet. Antal studenter varierar från termin till termin. 
Samverkan

Nationell

På nationell nivå samarbetar vi med Socialstyrelsen, Trafikverket, Europeiska CBRNE-centret, MSB

Internationell

EU

Medical First Responder Training using a Mixed Reality Approach featuring haptic feedback for enhanced realism | MED1stMR | Project | Fact sheet | H2020 | CORDIS | European Commission (europa.eu)

Kontaktuppgifter

E post

info.kckm@umu.se

Telefon

090-786 50 00, 090-785 00 00

 

Besöksadress

KBC-huset, Linnaeus väg 6, 7 vån, Umeå universitet.

Hitta hit

 

Postadress

Kunskapscentrum för katastrofmedicin, KBC-huset, Linnaeus väg 6, 7 vån

Umeå Universitet, 907 36 UMEÅ

 

 

Personal KcKM

Lina Gyllencreutz
Universitetslektor med förenad klinisk anställning
E-post
E-post
Telefon
0660-29 25 29
Johanna Björnstig
Projektadministratör, övrig/annan befattning
E-post
E-post
Telefon
090-786 54 42
Heléne Andersson
Kommunikatör
E-post
E-post
Telefon
090-786 75 77
Pia Hedberg
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 98 58
Jason Murphy
Övrig/annan befattning
E-post
E-post
Anton Westman
Forskare (tjänstledig), assistent klinisk
E-post
E-post
Sofia Karlsson
Postdoktor, staff scientist (tjänstledig)
E-post
E-post
Telefon
090-786 50 39
Fredrik Schulz
Doktorand
E-post
E-post
Telefon
090-786 75 58
Ulf Björnstig
Professor emeritus
E-post
E-post
Britt-Inger Saveman
Professor emerita
E-post
E-post
Telefon
090-786 92 35
Senast uppdaterad: 2024-06-19