Grundläggande behörighet och Biologi 1, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 1, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C
Examen
Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en biomedicinsk analytikerexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Biomedicinsk analytikerexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor in Biomedical Laboratory Science. Examen utfärdas med inriktning laboratoriemedicin respektive klinisk fysiologi (Laboratory Medicine, Clinical Physiology).
Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en medicine kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Medicine kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Medical Science. Examen utfärdas i huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap (Biomedical Laboratory Science).
Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå
Utbildningen är på grundnivå. Målen för utbildning på grundnivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 8 §.
Nationella mål för aktuell examen
De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2.
Examinationsformer
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
Betyg
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.
Tillgodoräknande
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
Allmänt
Programmet innebär tre års heltidsstudier och omfattar 180 hp. Huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap är tvärvetenskapligt och omfattar kunskap inom medicin, naturvetenskap, statistik och teknik. Huvudområdet, vilket utgörs av både teori och praktisk tillämpning, präglas av en vetenskaplig grundsyn. Tyngdpunkten ligger på den metodik som används för att analysera biologiska prov och fysiologiska förlopp för att kunna utvärdera kroppslig funktion. Kvalitetssäkring och utveckling av analys- och undersökningsprocesser är en central del inom huvudområdet.
Programmet består av 106 hp gemensamma kurser, samt 74 hp inriktningsspecifika kurser för Laboratoriemedicin respektive Klinisk fysiologi. Båda inriktningar innehåller obligatorisk verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Under rubriken "Studieplan" framgår de kurser som ingår i programmet i den ordning de läses.
Programmet genomförs som campusutbildning med studieort Umeå. För de som antas till programmet, inom inriktning laboratoriemedicin, kan möjlighet finnas att byta studieort till Sunderbyn eller Östersund med sammankomster i Umeå. Antalet studieplatser i Sunderbyn och Östersund kommer att vara begränsade.
För de studenter inom inriktning laboratoriemedicin som väljer att byta studieort till Sunderbyn eller Östersund bedrivs undervisningen delvis nätburet. Sammankomster sker i Umeå 2-6 gånger per termin, 2-5 dagar per sammankomst. VFU om totalt 24 veckor genomförs inom institutionens/fakultetens avtalsområde och i första hand på studieorten.
Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Anstånd med studiestart
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Studieuppehåll
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Studieavbrott
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.
Övrigt
Hälso- och vaccinationsprogram De studerande erbjuds att genomgå ett hälso- och vaccinationsprogram under utbildningen. Regioner kan ställa krav på att studenter har fullgott skydd mot, och inte är bärare av, vissa smittor. Om studenter väljer att inte genomgå hälso- och vaccinationsprogrammet kan inte Medicinska fakulteten, Umeå universitet garantera plats för VFU.
VFU-placering Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) genomförs i första hand på vald studieort; Umeå, Sunderbyn eller Östersund. VFU kan förläggas till annan ort inom institutionens/fakultetens avtalsområden främst inom Norra sjukvårdsregionen. Vid de fall FSR enligt aktuell kursplan inte kan uppfyllas på vald decentraliserad studieort Sunderbyn eller Östersund, sker VFU i Umeå.
Plagiatpolicy Umeå universitet har en plagiatpolicy som finns tillgänglig universitetets hemsida.
Övergångsregler Denna utbildningsplan ersätter planen från 2021-08-24.