Engelskt namn: Master's Programme in Physiotherapy
Denna utbildningsplan gäller: HT14 och fram till HT17 (nyare version av utbildningsplanen finns)
Utbildningsplan för program med start HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT23 och fram till HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT17 och fram till HT23
Utbildningsplan för program med start innan HT17
Programkod: VAFYM
Högskolepoäng: 120
Diarienummer: FS 3.1.3-531-14
Ansvarig fakultet: Medicinska fakulteten
Beslutad av: Rektor, 2014-04-29
Kandidatexamen i fysioterapi/sjukgymnastik eller fysioterapeut-/sjukgymnastexamen om minst 180 högskolepoäng varav minst 15 högskolepoäng vetenskapligt arbete eller motsvarande utländsk examen. Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande.
Masterexamen med fysioterapi som huvudområde.
HL 9 § Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.
Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå:
ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper
utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer
utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.
För masterexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För masterexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För masterexamen skall studenten
Övrigt
För masterexamen i fysioterapi skall också de preciserade krav gälla som Umeå universitet har bestämt inom ramen för Umeå universitets lokala examensordning.
Examination innebär en bedömning av studentens prestationer och utgör underlag för betygssättning. Bedömningen sker genom skriftliga prov och muntlig examination i seminarieform. Examination skall utformas så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. Examinationsformerna framgår av respektive kursplan.
Student som underkänts vid ordinarie provtillfälle har rätt till förnyat prov s.k. omprov, tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet från ordinarie prov meddelats och senast tre månader efter ordinarie prov samt ytterligare ett omprov inom ett år, s.k. uppsamlingsprov. Antalet provtillfällen är begränsat till totalt fem.
Under förutsättning att studenten följer universitetets regler för tentamensskrivningar och inte överskrider eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen får en student inte nekas att delta i prov. Detta gäller även då det finns obligatoriska utbildningsmoment som skall ha fullgjorts innan momentet/kursen godkänns. För att godkännas krävs dock att studenten i efterhand fullgör det obligatoriska momentet eller befrias från det.
Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs har rätt att hos Programrådet begära byte av examinator.
Student kan få ett betyg omprövat av examinator om det är uppenbart oriktigt och ändringen kan göras snabbt och enkelt. En ändring får inte innebära att ett betyg sänks.
Betyg sätts för varje kurs och om så bedöms lämpligt även för delmoment av kurs. Betygssättning sker först när alla prov och alla obligatoriska moment, som t.ex. laborationer, projektrapporter och inlämningsuppgifter är godkända. Om inte annat anges i kursplanen sätts betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. För det självständiga arbetet/examensarbetet i masterexamen om minst 30 högskolepoäng kan tillgodoräknas ett tidigare självständigt arbete på en avancerade nivå inom huvudområdet för utbildningen, dock högst 15 högskolepoäng. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Masterprogrammet är upplagt som distansutbildning med fördröjd studietakt och sammankomster på studieorten. Nätbaserade kurser förekommer. De första 30 högskolepoängen är i huvudsak teoretiska baskurser på avancerad nivå. De följande 30 högskolepoängen utgörs av ett självständigt arbete. Resterande kurser utgörs av en teoretisk baskurs, 15 högskolepoäng och valbara kurser, 45 högskolepoäng. En successiv progression av förväntade studieresultat sker huvudsakligen utifrån dimensionerna forskningsförberedande kunskap och ämneskomplexitet, varför ordningen på de ingående kurserna i masterprogrammet bestäms i samråd mellan student och kursansvarig/studievägledare i en individuell studieplan. Efter de första 60 högskolepoängen kan studenten välja att avsluta sina studier och ansöka om en magisterexamen. Undervisningen är i huvudsak problemorienterad, vilket innebär aktivt kunskapssökande, kritiskt tänkande och egen problemlösning. Student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på de baskurser som ges inom ramen för programmet. I kursplanerna anges de förkunskapskrav som gäller för respektive kurs.
Obligatoriska kurser/baskurser | Högskolepoäng |
Fysioterapi - vetenskaplig teori och metod | 15 |
Fysioterapi - klinisk utvärdering och mätmetoder | 7,5 |
Evidensbaserad fysioterapi | 7,5 |
Fysioterapi - examensarbete | 30 |
Fördjupning inom vetenskaplig metod | 15 |
På en baskurs har studenten platsgaranti.
Valbara kurser
Se separat bilaga för valbara kurser som kan väljas upp till masternivå (120 hp) förutsatt att;
Fria kurser
Fria kurser söks i öppen konkurrens. Fria kurser från andra lärosäten kan ingå i en examen.
Examensarbete/självständigt arbete
För masterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen. Det självständiga arbetet får omfatta mindre än 30 högskolepoäng, dock minst 15 högskolepoäng, om studenten redan har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng inom huvudorådet för utbildningen eller motsvarande utländsk utbildning. Det självständiga arbetet syftar till ett manuskript som skall kunna skickas in för publikation till en vetenskaplig tidskrift. Handledare för examensarbetet skall vara disputerad.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos Studentcentrum.
Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programvägledaren.
Plagiatpolicy
För information om universitetets plagiatpolicy se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen/