Engelskt namn: Master of Science Programme in Engineering Physics
Denna utbildningsplan gäller: HT20 och fram till HT21 (nyare version av utbildningsplanen finns)
Utbildningsplan för program med start HT24
Utbildningsplan för program med start mellan HT23 och fram till HT24
Utbildningsplan för program med start mellan HT22 och fram till HT23
Utbildningsplan för program med start mellan HT21 och fram till HT22
Utbildningsplan för program med start mellan HT20 och fram till HT21
Utbildningsplan för program med start mellan HT20 och fram till HT21
Utbildningsplan för program med start mellan HT19 och fram till HT20
Utbildningsplan för program med start mellan HT18 och fram till HT19
Utbildningsplan för program med start mellan HT17 och fram till HT18
Utbildningsplan för program med start mellan HT17 och fram till HT18
Utbildningsplan för program med start mellan HT17 och fram till HT18
Utbildningsplan för program med start mellan HT16 och fram till HT17
Utbildningsplan för program med start mellan HT15 och fram till HT16
Utbildningsplan för program med start mellan HT15 och fram till HT16
Utbildningsplan för program med start mellan HT15 och fram till HT16
Utbildningsplan för program med start mellan HT15 och fram till HT16
Utbildningsplan för program med start mellan HT14 och fram till HT15
Utbildningsplan för program med start mellan HT14 och fram till HT15
Programkod: TYCFT
Högskolepoäng: 300
Diarienummer: 514-1938-12
Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-09-13
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2020-03-13
Fysik B, Kemi A, Matematik E. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9)
Sjukhusfysik
Biologi A, Fysik B, Kemi B, Matematik E. Eller: Biologi 1, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 10/A10)
Efter genomgånget utbildningsprogram kan en student som ansökt om examen erhålla en civilingenjörsexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Civilingenjörsexamen översätts på engelska till Degree of Master of Science in Engineering. Examen utfärdas med inriktningen teknisk fysik (Engineering Physics).
Utbildningen är på grundnivå och avancerad nivå. Målen för utbildning på grundnivå respektive avancerad nivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 8 och 9 §§.
Kunskap och förståelse
För civilingenjörsexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För civilingenjörsexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För civilingenjörsexamen skall studenten
Kunskap och förståelse
För civilingenjörsexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För civilingenjörsexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För civilingenjörsexamen skall studenten
Krav för examen
I examen ska ingå kurser från vart och ett av nedan angivna områdena. Poängtalet ska minst summera till nedan angivna minimigränser.
Obligatoriska kurser inom:
Valbara kurser inom:
Valbara profilkurser inom:
Examensarbete inom:
Inom ramen för kursfordringarna ovan eller inom det fria kursutbudet måste följande inslag finnas:
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida, se
http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Krav för civilingenjörsexamen i Teknisk fysik vid Umeå universitet anges i examensbeskrivningen. Detta dokument (utbildningsplanen) beskriver programmet generellt, dess fördjupningsprofiler samt vilka kurser som per automatik får räknas in i examen. För de studenter som önskar tillgodoräkna sig kurser som inhämtats på annat sätt inom eller utom landet görs en bedömning av den programansvarige, efter ansökan från den studerande om tillgodoräkning.
En civilingenjör i teknisk fysik är utbildad att utveckla dagens teknik och skapa morgondagens. Utbildningen är bred och studenten lär sig använda sina fysikkunskaper till avancerad problemlösning inom forskning, produkt- och systemutveckling inom såväl universitet/högskolor som näringsliv/samhälle. Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet är speciellt baserat på två teknikområden: 1) "Modellering och simulering" (MoSi) och 2) "Mätteknik" (Mät).
Utbildningsprogrammet har antagit CDIO-konceptets filosofi (www.cdio.org) och strävar efter att utbilda studenter till att få en helhetssyn på hela livscykeln för produkter och system i vid mening. Med livscykeln menas hela cykeln från idé/koncept till utveckling, produktion, drift, underhåll och skrotning/återvinning. God kontakt med näringslivet och dess arbetsformer fås under hela utbildningen.
Inriktning och profiler
Fördjupning sker under programmets tredje, fjärde och femte år. Möjligheterna att kombinera en personlig och unik profil är stora. Studenten kan välja mellan att läsa kurser ur en profil, kombinera kurser från flera profiler eller välja ur ett stort utbud av valbara kurser inom t.ex. datavetenskap, elektronik, fysik, matematik, matematisk statistik, medicinsk teknik, radiofysik, rymdfysik och rymdteknik. De fördefinierade profilerna är kurspaket med genomtänkt innehåll och som bygger på programmets specialområden MoSi och Mät. Förkunskapskrav för respektive kurs garanterar progression mellan fördjupningskurserna. Studenter som själva kombinerar eget kurspaket måste planera sin utbildningsväg så att förberedande kurser successivt ger ingång till mer avancerade kurser.
Teknisk fysiks profiler är:
Beräkningsfysik
Beräkningsfysik är ett samlingsnamn som täcker in de väsentliga delarna inom datorbaserad beräkning/simulering/visualisering och som gör det möjligt att beskriva och analysera komplicerade fenomen, t.ex. luft- och vätskeflöden, optimering av akustik, analys av värmeflöden, analys av röntgen- och satellitbilder, simulering av vädersystem, robotik för autonoma fordon, utveckling av träningssimulatorer för t.ex. sjukvård eller skogsindustri, arbete med visualisering i VR-miljöer, utveckling av datorspel och film.
Finansiell modellering
Beslut inom den finansiella marknaden kräver analysmetoder som bygger på goda kunskaper i matematik, matematisk statistik och numeriska metoder. Profilen ger bl.a. färdigheter i att beräkna risk, hantera och analysera finansiella data, modellera och simulera samt lösa finansiella problem. Grunden för profilen finns inom fysiken där studentens modelltänk och problemlösningsförmåga tränas. Dessa förmågor är viktiga för att snabbt kunna sätta sig in i finansiella problem och erhålla resultat.
Fotonik
Fotonik är ett snabbt växande vetenskapsområde som utgörs av läran om ljus, speciellt dess generering, egenskaper, manipulering, detektering och tillämpningar. Profilen ger en gedigen utbildning i hur ljus beskrivas och hur det utbreder sig, samt hur det växelverkar med materia, allt från fria atomer och molekyler till komplexa material. Eftersom lasern numera är en av våra viktigaste ljuskällor ingår information om hur sådana fungerar och hur de kan användas för att mäta olika fysikaliska storheter (som avstånd, hastighet, brytningsindex och temperatur), för detektion av gaser inom industri och miljöövervakning, och för studier och manipulation av biologiska objekt. Profilen ger också kunskap om hur optiska system ska designas för optimal prestanda samt praktiska erfarenheter av ljusbaserade beröringsfria mätmetoder.
Medicinsk fysik
I profilen kan två spår urskiljas:
Den tekniska utvecklingen inom vården går snabbt framåt och utrustningen blir allt mer avancerad. Sverige har tydligt bidragit till en förbättrad sjukvård med uppfinningar såsom pacemakern, hjärt-lungmaskinen, strålkniven och utrustning för ultraljudsdiagnostik. Profilen baseras på fysik och teknik med människan i centrum. Inslag av kemi, biologi, miljö och medicin ingår. Det är ett tydligt fokus på praktiska tillämpningar och utbildningen ges i nära samarbete med sjukvården. För att få arbeta som sjukhusfysiker krävs legitimation som utfärdas av socialstyrelsen. Unikt för Umeå universitet är att studenten kan kombinera en sjukhusfysikerexamen med en civilingenjörsexamen i teknisk fysik.
Nanoteknik och avancerade material
Denna profil ger en grundläggande förståelse för hur diverse avancerade material kan tillämpas som superkondensatorer, organisk elektronik, solceller, och supraledare. Profilen innefattar också en fördjupning i olika typer av nanostrukturerade material, såsom fullerener, kolnanorör, grafen, kvantprickar. Denna fördjupning är av både teoretisk och experimentell karaktär och ett fokus ligger på att starkt integrera dessa kunskaper. Frågeställningar såsom, "hur bulkmaterial ändrar sina egenskaper när deras storlek närmar sig nanometerområdet", "hur elektrontransport sker i nanomaterial" och hur gränsskikt mellan olika nanomaterial kan påverka deras fysikalisk/kemiska egenskaper" är centrala i profilen. Flera kurser behandlar också diverse experimentella tekniker som används för att förstå och karakärisera dessa material, samt tekniker såsom litografi, tunnfilmsframställning och våtkemiska metoder som används för att framställa olika typer av nanostrukturer.
Robotik
Inom robotiken används fysik, matematik och datavetenskap tillsammans för att skapa komplexa reglertekniska system som kan innehålla allt från mekaniska komponenter till datorsystem med artificiell intelligens. Robotar har länge funnits inom stora industriföretag men blir allt vanligare i mindre företag och även i samhället. För att kunna skapa nästa generations robotsystem innehåller profilen kurser utvalda för att ge både praktisk erfarenhet av robotteknik och teoretisk kunskap för att förstå och styra komplexa tekniska system. Profilen går utmärkt att kombinera med andra profiler på Teknisk fysik i Umeå, t.ex. Sensorteknik och dataanalys, Beräkningsfysik eller Nanoteknik och avancerade material.
Rymd- och astrofysik
Mer än 99% av vårt synliga universum utgörs av plasma, vilket är en gas i huvudsak bestående av joner och elektroner. Inom rymdfysiken studerar man plasmafenomen i universum, i första hand inom vårt solsystem. Det kan gälla t.ex. solens egenskaper, solvindens roll för planeters atmosfärsförlust, kometers sammansättning , norrsken och skapandet av exoplaneter. Rymdteknik spelar en stor roll i vårt vardagliga samhälle, t.ex. inom kommunikation, navigation och övervakning av miljö och klimat. Avancerad teknik som ursprungligen varit avsedd för rymdsonder har t.ex. visat sig vara mycket användbar även på jorden. Profilen behandlar rymdfysikaliska fenomen och hur olika metoder kan användas för att förstå dessa och deras inverkan på människa och miljö, samt för att utveckla tekniska tillämpningar.
Sensorteknik och dataanalys
Sensorer och olika mättekniker används inom vitt skilda områden som t.ex. energisystem (mätning av t.ex. flöde och temperatur), medicinsk utrustning, satellit- och miljöövervakning, produktutveckling, processoptimering, processtyrning, kvalitetskontroll och materialforskning, samt för att konkretisera och verifiera teorier, och för att upptäcka och förstå nya fenomen. Profilen ger goda kunskaper i att planera experiment och att konstruera olika mätsystem samt att hantera och analysera erhållet mätdata för att dra slutsatser.
Teoretisk fysik
Profilen ger en fördjupning inom fundamental teoretisk fysik. Här behandlas de olika typer av växelverkningar som finns i naturen, både på klassisk och kvantmekanisk nivå. För att kunna beskriva naturen på atomär nivå räcker inte den klassiska fysiken, utan en kvantmekanisk beskrivning krävs. Inom profilen ges fördjupade kunskaper om olika metoder inom kvantmekanik, med vilka mer komplexa frågeställningar kan behandlas. Från kvantmekaniken gås vidare mot kvantfältteorin, där även fälten kvantiseras så att, t.ex., partiklar kan skapas och förintas. Detta appliceras sedan på bl.a. elektromagnetism och svag växelverkan. I allmän relativitetsteori studeras bl.a. svarta hål och gravitationsvågor, vilka är vågor som fortplantas som krusningar i rum och tid. Avancerade metoder för att studera dessa ytterst små krusningar har utvecklats, och är nu så förfinade att vi till och med kan bestämma deras ursprung, t.ex. två kolliderande svarta hål. I profilen ingår också plasmafysik, d.v.s. läran om hur joniserade gaser växelverkar med elektromagnetiska fält. Ekvationerna som styr plasmor, och även fältekvationerna i allmän relativitetsteori, är icke-linjära. Detta ger upphov till olika typer av fenomen som behandlas i en kurs i icke-linjär fysik. Vidare behandlas också astrofysikaliska fenomen, exempelvis fysiken hos stjärnor och deras livscykel, och kosmologi, d.v.s. läran om universums storskaliga struktur och utveckling.
Teknisk fysik motsvarar 5 års heltidsstudier. Utbildningens tre första år ger en bred bas för fortsatt fördjupning. Den normala studievägen är angiven nedan. Notera dock att avvikelser kan förekomma speciellt för studenter som läser Sjukhusfysik.
Ht: Läsperiod 1 | Ht: Läsperiod 2 | Vt: Läsperiod 3 | Vt: Läsperiod 4 | ||||
År 1 | Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik, 7,5hp | Program- merings teknik med C och Matlab 7,5hp | Endim analys 1 7,5hp | Endim analys 2 7,5hp | Linjär algebra 7,5hp | Fler- variabel-analys 7,5hp | Klassisk mekanik 9hp |
Statistik för tekniska fysiker 6hp | |||||||
År 2 | Fysikens matematiska metoder 15hp | Fysikaliska modellers matematik 10,5hp | Modern fysik 4,5hp | Vågfysik och optik 6hp | Analytisk mekanik 6hp | ||
Teknisk beräknings- vetenskap I 4,5hp | Elektromagnetismens grunder 6hp | Ingenjörens roll i arbetslivet 7,5hp | |||||
År 3 | Kvantmekanik 1 6hp | Termodynamik 6hp | Statistisk fysik 4,5hp | Fasta tillståndets fysik 7,5hp | Allmänna ingenjörskurser /valbara kurser 15hp | ||
Elektro- dynamik 6hp | Fysikalisk mätteknik 7,5hp | Aktuella forskningsområden i fysik 3hp | |||||
Teknisk beräkningsvetenskap II 4,5hp | |||||||
År 4 | Allmänna ingenjörskurser /valbara kurser 30hp | Allmänna ingenjörskurser /valbara kurser 30hp | |||||
År 5 | Allmänna ingenjörskurser /valbara kurser 30hp | Examensarbete 30hp |
För examen krävs kurser inom projektledning, projektarbete (s.k. "projektkurser"), hållbar utveckling och allmänna ingenjörsområdet. Nedan följer definitioner av dessa områden.
Definition av projektkurs. En projektkurs är en kurs, eller ett moment i en kurs, som bedrivs i projektform. Detta innebär att:
För ett sammanhängande projekt omfattande minst 7,5 hp ska
Dessutom bör det bland projektkurser, eller moment, finnas projekt med
Definition av projektarbete i nära samarbete med näringslivet. Kurs eller moment inom detta område följer den generella definitionen (ovan), men beställaren ska representera näringsliv eller samhälle (dock ej akademien).
Definition av projektledning. En kurs eller moment i projektledning syftar till att förmedla kunskap om teorier, modeller och verktyg för att driva och leda projekt i akademiska, industriella och administrativa sammanhang.
Definition av hållbar utveckling.
I ett hållbart samhälle får alla människor sina grundläggande behov tillgodosedda (social hållbarhet), utan att jordens naturresurser utarmas (ekonomisk hållbarhet) eller ekosystemtjänsterna förstörs (ekologisk hållbarhet). En hållbar utveckling leder samhället i riktning mot ökad hållbarhet. Typiska lärmål för kurser inom hållbar utveckling är t.ex.: Teknikens roll; naturresurser och ekosystemtjänster; människans miljöpåverkan och naturens gränser; miljödriven innovation; samhällets system; resursfördelning; lokala, regionala och globala förhållningssätt; styrsystem och åtgärdsstrategier; livsstil, attityd och mänskliga behov; modeller och
verktyg; ämnestillämpning.
Definition av allmän ingenjörskurs. Syftet med dessa kurser är att stärka studentens kompetens inom områden som anses vara viktiga för den framtida yrkesrollen som civilingenjör. Inom allmänna ingenjörsområdet räknas både icke-tekniska kurser (t.ex. språk, ekonomi, juridik, entreprenörskap, projektledning, kvalitetsteknik, design och miljö), såväl som teknisk/naturvetenskapliga kurser av breddande karaktär utanför programmets ordinarie ämnesområden. Allmänna ingenjörskurser är i många fall på grundnivå. Både allmänna ingenjörskurser av icke-teknisk såväl som teknisk/naturvetenskaplig karaktär bör ingå i examen.
Examensarbete/självständigt arbete
Examensarbetet omfattar 30 högskolepoäng. Syftet med examensarbetet är att studenten på ett både ingenjörsmässigt och vetenskapligt sätt ska planera, genomföra samt muntligt och skriftligt redovisa ett självständigt projekt inom totala tidsramen av 20 arbetsveckor. Under examensarbetet får studenten i praktiskt arbete tillämpa och utveckla kunskaper och färdigheter som förvärvats under studietiden. Även om arbetet kan vara en del i ett större projekt ska det utföras individuellt. Arbetet ska utföras i ett sammanhang som liknar en möjlig framtida arbetssituation för en civilingenjör/forskare. Det självständiga arbetet kan med fördel förläggas till industrin. Examensarbetet utgör dock en del av universitetsstudierna, och examineras därför av programledningen utsedd lärare/forskare. Den skriftliga rapporten ska språkligt och stilistiskt utformas så att den kvalitetsmässigt motsvarar rapporter inom universitet och industri. Examensarbetet ska ge en fördjupning inom något av teknisk fysikutbildningens profilområden och vars bas utgörs av en eller flera av följande ämnesområden: datavetenskap, energiteknik, fysik, matematik, matematisk statistik, medicinsk teknik, rymdfysik, rymdteknik eller strålningsfysik. För att kunna ta ut en sjukhusfysikerexamen krävs att examensarbetet utförts inom området medicinsk strålningsfysik.
Teknisk fysiks programkurser
Nedanstående kurser får räknas in i examen inom respektive kategori i en examen från Teknisk fysik. Utbudet anges nedan inom respektive område i bokstavsordning (inte nödvändigtvis i den ordning kurserna bör läsas).
1. Obligatoriska kurser
Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan. För vissa av nedanstående kurser finns dock förkunskapskrav som måste uppfyllas för att få läsa kursen och som styr i vilken ordning vissa kurser kan läsas.
1.1 Obligatoriska kurser inom matematiska och beräkningsvetenskapliga metoder och verktyg
5MA153 Endimensionell analys 1, 7,5 hp
5MA154 Endimensionell analys 2, 7,5 hp
5MA164 Flervariabelanalys, 7,5 hp
5FY031 Fysikaliska modellers matematik, 10,5 hp
5MA122 Fysikens matematiska metoder, 15 hp
5MA160 Linjär algebra, 7,5 hp
5DV157 Programmeringsteknik med C och Matlab, 7,5 hp
5DV154 Teknisk beräkningsvetenskap I, 4,5 hp
Kurserna 5DV157 och 5DV154 krävs för kravet om minst 12 hp obligatoriska kurser inom datavetenskap.
1.2 Obligatoriska kurser inom statistisk analys och grundläggande mätvärdesbehandling
5FY190 Fysikalisk mätteknik, 7,5 hp
5RA002 Mätmetoder och strålningsdetektorer, 7,5 hp
5MS068 Statistik för tekniska fysiker, 6 hp
Notera att Statistik för tekniska fysiker, 6 hp, är förkunskapskrav för övriga kurser ovan.
1.3 Obligatoriska kurser inom fysikalisk teori med tillämpningar
5FY001 Analytisk mekanik, 6 hp
5FY186 Elektrodynamik, 6 hp
5FY127 Elektromagnetismens grunder, 6 hp
5FY209 Fasta tillståndets fysik, 7,5 hp
5FY041 Klassisk mekanik, 9 hp
5FY156 Kvantmekanik 1, 6 hp
5FY205 Modern fysik, 4,5 hp
5FY208 Statistisk fysik, 4,5 hp
5FY083 Termodynamik, 6 hp
5FY091 Vågfysik och optik, 6 hp
1.4 Obligatoriska kurser inom allmänna ingenjörsområdet
5TN030 Ingenjörens roll i arbetslivet, 7,5 hp
5FY206 Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik, 7,5 hp
1.5 Examensarbete
5FY123 Examensarbete för civilingenjörsexamen i teknisk fysik, 30 hp
2. Valbara kurser
Valbara kurser är ett urval av kurser som Umeå universitet erbjuder inom ramen för programmet och där studenten själv väljer vilka av dessa kurser hen ska anmäla sig till. Studenten är garanterad plats på någon av dessa kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuella kurser är uppfyllda. Studenten är dock inte garanterad plats på de kurser studenten valt i första hand. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
2.1 Valbara kurser inom allmänna ingenjörsområdet
Kursutbudet av valbara kurser kan variera från år till år.
1EN066 Engelska A, Academic writing, 7,5 hp
5EL204 Analog kretsteknik, 6 hp
5DV121 Artificell intelligens - grunderna, 7,5 hp
5RA007 Bildgivande kärnspinresonans och ultraljud, 7,5 hp
5DV149 Datastrukturer och algoritmer (C), 7,5 hp
5TN000 Design-Build-Test - projektkurs för ingenjörer, 15 hp
5EL005 Digital kretsteknik, 4,5 hp
3RA023 Djupa faltningsnät med tillämpningar i medicinsk bildanalys, 7,5 hp
1EN010 Engelska för studerande på högskoleingenjörs-, civilingenjörs- och naturvetarprogrammen, 7,5 hp
5FY199 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 3 hp
5FY200 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 4,5 hp
5FY201 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 6 hp
5FY202 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 7,5 hp
5FY203 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 15 hp
5RA034 Från prototyp till produkt ur ett CE-perspektiv, 3,5 hp
5RA029 Hållbar utveckling och strålningsmiljö, 7,5 hp
5MT037 Hållfasthetslärans grunder, 6 hp
2FE017 Industriell ekonomi, 7,5 hp
5TN023 Inledande ingenjörskurs, öppen ingång, 7,5 hp
5FY126 Informationsteori, nätverk och marknader, 7,5 hp
5KE053 Kemometri, 7,5 hp
5RA023 Klinisk praktik i medicinsk strålningsfysik, 12,5 hp
5FY161 Kvalitetsprojekt inom Teknisk fysik, 3 hp
5FY162 Kvalitetsprojekt inom Teknisk fysik, 4,5 hp
5FY163 Kvalitetsprojekt inom Teknisk fysik, 6 hp
5FY164 Kvalitetsprojekt inom Teknisk fysik, 7,5 hp
5MS001 Kvalitetsteknik och försöksplanering, 7,5 hp
5RA039 Kärnfysik, 7,5 hp
5FY110 Laborativ problemlösning i fysik, 2 hp
5MA158 Linjärprogrammering, 7,5 hp
5RA040 Medicinteknisk säkerhet och riskhantering, 4 hp
5RA028 Medicin för ingenjörer, 6 hp
5RA037 Medicinsk teknik, 10 hp
5EL014 Mikrodatorer i inbyggda system, 7,5 hp
5DV133 Objektorienterad programmeringsmetodik, 7,5 hp
5RA032 Projekt i strålningsmiljö, 3 hp
5EL223 Projektledning 1, 7,5 hp
5EL197 Reglersystem, 7,5 hp
5RA024 Riskanalys inom strålbehandling, 7,5 hp
5EL258 Studentkonferens i elektronik och mekatronik, 7,5 hp
5DV088 Systemnära programmering, 7,5 hp
5GV056 Teknik, etik och miljö, 7,5 hp
1IH047 Teknikens idéhistoria, 7,5 hp
5TF080 Hållbar utveckling för ingenjörer, 7,5 hp
5DV123 Teknisk beräkningsvetenskap II, 4,5 hp
5MA181 Transformmetoder, 7,5 hp
5FY132 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 3 hp
5FY133 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 4,5 hp
5FY134 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 6 hp
5FY135 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 7,5 hp
5FY125 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 15 hp
2.2 Valbara profilkurser
Kursutbudet av valbara kurser kan variera från år till år.
2.2.1 Beräkningsfysik
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5FY167 Avancerade beräkningsmetoder i flödesmekanik, 7,5 hp
5FY198 Dynamisk modellering av levande system, 7,5 hp
5FY187 Fysikens numeriska metoder, 7,5 hp
5DA003 Matrisberäkningar och tillämpningar, 7,5 hp
5FY176 Modellering och simulering, 7,5 hp
5FY188 Monte Carlo-simuleringar av kritiska fenomen i fysik, 7,5 hp
5MA184 Numeriska metoder för partiella differentialekvationer, 7,5 hp
5DA004 Optimering med tillämpningar, 7,5 hp
2.2.2 Finansiell modellering
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
2NE016 Finansiell ekonomi D2, 7,5 hp
2NE056 Finansiell ekonomi II D21, 7,5 hp
5MA175 Finansiell matematik, 7,5 hp
5MA176 Finita elementmetoden, 7,5 hp
5FY176 Modellering och simulering, 7,5 hp
5MA178 Monte Carlo-metoder för finansiella tillämpningar, 7,5 hp
5MS056 Multivariat dataanalys, 7,5 hp
5MA184 Numeriska metoder för partiella differentialekvationer, 7,5 hp
5MA180 Stokastiska differentialekvationer, 7,5 hp
5MS067 Tidsserieanalys och spatial statistik, 7,5 hp
2.2.3 Fotonik
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5FY213 Atom- och molekylfysik, 7,5 hp
5FY189 Avancerade lasersystem och laserteknologi, 7,5 hp
5FY197 Beröringsfria mätmetoder, 7,5 hp
5FY196 Icke-linjär fysik, 7.5 hp
5FY192 Laserbaserade spektroskopiska mätmetoder, 7,5 hp
5FY175 Laserfysik, 7,5 hp
5FY194 Optisk konstruktion, 7,5 hp
2.2.4 Medicinsk fysik: Sjukhusfysik
För att få arbeta som sjukhusfysiker krävs legitimation. Denna utfärdas hos socialstyrelsen och förutsätter en sjukhusfysikerexamen som innebär en omfattande specialisering inom medicinsk strålningsfysik. En mer detaljerad beskrivning av kraven för kombinerad examen från sjukhusfysik och från teknisk fysik finns på http://www.radsci.umu.se/student/radiofysik/kombinerad-examen-i-teknisk-fysik-och-sjukhusfysik/ Notera att ett fåtal av sjukhusfysikens obligatoriska kurser har begränsat antal studieplatser och att Biologi A, Fysik B, Kemi B, Matematik E. Eller: Biologi 1, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 10/A10) kan krävas.
2.2.5 Medicinsk fysik: Medicinsk teknik
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5RA042 Biomedicinska sensorer och analys, 7,5 hp
5FY187 Fysikens numeriska metoder, 7,5 hp
5FY176 Modellering och simulering, 7,5 hp
5FY181 Molekylspektroskopi med tillämpningar, 7,5 hp
5EL262 Tillämpad digital signalbehandling, 7,5 hp
5RA033 Tillämpad medicinsk bildbehandling, 7,5 hp
Notera att "Biomedicinska sensorer och analys" överlappar mycket mot "Fysikaliska egenskaper hos mätgivare". Bägge dessa kurser kan därför inte tas med i en examen från Teknisk fysik.
2.2.6 Nanoteknik och avancerade material
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5FY213 Atom- och molekylfysik, 7,5 hp
5FY178 Avancerade material, 7,5 hp
5FY197 Beröringsfria mätmetoder, 7,5 hp
5FY182 Nanovetenskap, 7,5 hp
5FY185 Solceller, 7,5 hp
2.2.7 Robotik
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5EL246 Adaptiv reglerteknik, 7,5 hp
5EL263 Linjära reglersystem, 7,5 hp
5EL252 Mekatronik, 7,5 hp
5EL254 Modellering inom robotik, 7,5 hp
5FY176 Modellering och simulering, 7,5 hp
5EL140 Optimal reglering av linjära system, 7,5 hp
5DV190 Projektkurs i datorseende, 7,5 hp
5EL272 System och algoritmer för autonoma fordon, 7,5 hp
5EL259 Telerobotik och tillämpad sensorfusion, 7,5 hp
2.2.8 Rymd- och astrofysik
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5FY193 Allmän relativitetsteori, 7.5 hp
5FY195 Astrofysik, 7,5 hp
5FY191 Avancerad strömningslära, 7,5 hp
5FY170 Elektrodynamik II, 7,5 hp
5FY184 Rymdplasmafysik, 7,5 hp
5FY183 Rymdfysik med mätteknik, 7,5 hp
2.2.9 Sensorteknik och dataanalys
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5FY197 Beröringsfria mätmetoder, 7,5 hp
5MS062 Big data och analys av högdimensionella data, 7,5hp
5MS063 Datorintensiva statistiska metoder, 7,5 hp
5MS056 Multivariat dataanalys, 7,5 hp
5MS067 Tidsserieanalys och spatial statistik, 7,5 hp
5EL262 Tillämpad digital signalbehandling, 7,5 hp
2.2.10 Teoretisk fysik
5FY212 Aktuella forskningsområden i fysik, 3 hp
5FY193 Allmän relativitetsteori, 7,5 hp
5FY195 Astrofysik 7,5 hp
5FY170 Elektrodynamik II, 7,5 hp
5FY196 Ickelinjär fysik, 7,5 hp
5FY179 Kvantfältteori I, 7,5 hp
5FY180 Kvantfältteori II, 7,5 hp
5FY174 Kvantmekanik 2, 7,5 hp
5FY184 Rymdplasmafysik, 7,5 hp
Projektledning
Sista kolumnen anger hur många poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin projektledning:
5TN000 Design-Build-Test - projektkurs för ingenjörer, 15 hp, 7,5 hp
5EL223 Projektledning 1, 7,5 hp, 7,5 hp
5EL223 Projektledning 1 (webbaserad), 7,5 hp, 7,5 hp
Projektkurs
Sista kolumnen anger hur många poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin projektkurs:
5TN000 Design-Build-Test - projektkurs för ingenjörer, 15 hp, 7,5 hp
5FY199 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 3 hp, 3 hp
5FY200 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 4,5 hp, 4,5 hp
5FY201 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 6 hp, 6 hp
5FY202 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 7,5 hp, 7,5 hp
5FY203 Forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknisk fysik, 15 hp, 15 hp
5FY126 Informationsteori, nätverk och marknader, 7,5 hp, 2,5 hp
5TN030 Ingenjörens roll i arbetslivet, 7,5 hp, 4,5 hp
5FY161 Kvalitetsprojekt inom teknisk fysik, 3 hp, 3 hp
5FY162 Kvalitetsprojekt inom teknisk fysik, 4,5 hp, 4,5 hp
5FY163 Kvalitetsprojekt inom teknisk fysik, 6 hp, 6 hp
5FY164 Kvalitetsprojekt inom teknisk fysik, 7,5 hp, 7,5 hp
5FY206 Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik, 7,5 hp
5TN023 Inledande ingenjörskurs, öppen ingång, 7,5 hp , 1 hp
5EL014 Mikrodatorer i inbyggda system, 7,5 hp, 5,5 hp
5FY070 Projektarbete inom teknisk fysik, 3 hp, 3 hp
5FY111 Projektarbete inom teknisk fysik, 7,5 hp, 7,5 hp
5RA032 Projekt i strålningsmiljö, 3 hp, 3hp
5RA024 Riskanalys inom strålbehandling, 7,5 hp, 7,5 hp
5RA008 Strålningsdosimetri, 15 hp, 5 hp
5EL262 Tillämpad digital signalbehandling, 7,5 hp, 7,5 hp
5RA031 Tillämpad medicinsk bildbehandling, 7,5 hp, 7,5 hp
5FY132 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 3 hp, 3 hp
5FY133 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 4,5 hp, 4,5 hp
5FY134 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 6 hp, 6 hp
5FY135 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 7,5 hp, 7,5 hp
5FY125 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 15 hp, 15 hp
Projektkurs i nära samarbete med näringslivet (näringsliv/samhälle)
Sista kolumnen anger hur många poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin.
5TN000 Design-Build-Test - projektkurs för ingenjörer, 15 hp, 7,5 hp
5TN030 Ingenjörens roll i arbetslivet, 7,5 hp, 4,5 hp
5RA031 Tillämpad medicinsk bildbehandling, 7,5 hp, 7,5 hp
5RA024 Riskanalys inom strålbehandling, 7,5 hp, 7,5 hp
5FY132 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 3 hp, 3 hp
5FY133 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 4,5 hp, 4,5 hp
5FY134 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 6 hp, 6 hp
5FY135 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 7,5 hp, 7,5 hp
5FY125 Utvecklingsarbete i samverkan med näringslivet, 15 hp, 15 hp
Miljö- och ekologiområdet med hållbar utveckling
Sista kolumnen anger hur många poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin.
5RA029 Hållbar utveckling och strålningsmiljö, 7,5 hp, 7,5 hp
5GV056 Teknik, etik och miljö, 7,5 hp, 7,5 hp
5TF080 Hållbar utveckling för ingenjörer, 7,5 hp, 7,5 hp
3. Fria kurser
Fria kurser inom programmet söks i öppen konkurrens. Fria kurser kan läsas vid Umeå universitet eller andra lärosäten i Sverige eller utomlands.
Programöversikt
Ett aktuellt läsårsschema finns via kursplaneverktyget Röda Tråden på Teknisk fysiks hemsida www.physics.umu.se/student/tekniskfysik.
Övrigt
Bilaga 1: Kombinerad examen i Teknisk fysik och sjukhusfysik
Unikt är att studenter från Teknisk fysik i Umeå kan kombinera sin civilingenjörsexamen med en sjukhusfysikexamen. Förutom Teknisk fysiks examenskrav krävs då också bl.a. 120 hp kurser i medicinsk strålningsfysik. Specifika krav för sjukhusfysikexamen anges i examensbeskrivningen för denna. https://www.umu.se/student/mina-studier/examen/krav-och-huvudomraden/examensbeskrivningar/
Här anges minimumnivå av kurser inom olika områden; obligatoriska kurser, allmänna ingenjörskurser, profilkurser, kurser inom projektledning, miljö och hållbar utveckling och projektkurser för kombinerad examen i teknisk fysik och sjukhusfysik. För att uppfylla alla krav för denna dubbla examen inom normal 5-årig studietid så bör studenterna följa en välplanerad studieväg. Blockschemat nedan och de efterföljande tabellerna är en rekommendation för att uppnå examenskraven både för civilingenjörsexamen inom teknisk fysik och för sjukhusfysikerexamen. Ett fåtal av sjukhusfysikens obligatoriska kurser har begränsat antal studieplatser. Dessa kurser är
5RA011 Nuklearmedicinsk teknik 7,5 hp
5RA022 Radioterapi 5 hp
5RA021 Tillämpad dosimetri 5 hp
Antagna på sjukhusfysikens anmälningskod har platsgaranti på ovan nämnda tre kurser. För övriga studenter gäller ordinarie urvalsregler.
Ht: Läsperiod 1 | Ht: Läsperiod 2 | Ht: Läsperiod 3 | Ht: Läsperiod 4 | ||||||||
År 1 | Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik, 7,5hp | Program- merings- teknik med C och Matlab 7,5 hp | Endim analys 1 7,5hp | Endim analys 2 7,5hp | Linjär algebra 7,5hp | Flervariabel analys 7,5hp | Klassisk mekanik 9hp | ||||
Statistik för tekniska fysiker 6hp | |||||||||||
År 2 | Fysikens matematiska metoder, 15hp | Fysikaliska modellers matematik 10,5hp | Modern fysik 4,5hp | Vågfysik och optik 6hp | Projektledning 7,5 hp | ||||||
Elektro- magnetismens grunder 6 hp | Medicin för ingenjörer 6 hp | ||||||||||
Teknisk beräkningsvetenskap I 4,5hp | |||||||||||
År 3 | Kvantmekanikens grunder 7,5 hp | Termodynamik 6hp | Statistisk fysik 4,5hp | Fasta tillståndets fysik 7,5 hp | Kärn- fysik 7,5 hp | Strålnings- växelverkan 7,5hp | |||||
Fysikalisk mätteknik 7,5hp | Aktuella forskningsområden i fysik 3 hp | ||||||||||
Hållbar utveckling och strålningsmiljö 7,5 hp | |||||||||||
Projekt i strålningsmiljö 3 hp | |||||||||||
År 4 |
| Strålnings- biologi och strålskydd 7,5hp | Nuklear- medicinsk teknik 7,5hp | Tillämpad dosimetri 5hp | Radioterapi 5hp | ||||||
Riskanalys inom strålbehandling 5 av 7,5hp | |||||||||||
År 5 | Bildgivande kärnspinnresonans och ultraljud 7,5hp | Examensarbete 30hp | Examensarbete 30hp forts. | Klinisk praktik i medicinsk strålningsfysik 12,5 hp | |||||||
Forts Riskanalys inom strålbehandling 2,5 hp | |||||||||||
Elektrodynamik 6hp |
Kurslistor för kombinerad examen i Teknisk fysik och sjukhusfysik
Obligatoriska kurser inom matematiska och beräkningsvetenskapliga metoder och verktyg
Alla kurser nedan måste läsas (examenskrav teknisk fysik: minst 67,5 hp)
5MA153 Endimensionell analys 1 7,5 hp
5MA154 Endimensionell analys 2 7,5 hp
5MA164 Flervariabelanalys 7,5 hp
5FY031 Fysikaliska modellers matematik 10,5 hp
5MA122 Fysikens matematiska metoder 15 hp
5MA160 Linjär algebra 7,5 hp
5DV154 Teknisk beräkningsvetenskap I 4,5 hp
5DV157 Programmeringsteknik med C och Matlab 7,5 hp
Summa för denna kategori: 67,5 hp
Obligatoriska kurser inom statistisk analys och grundläggande mätvärdesbehandling
Alla kurser nedan måste läsas (examenskrav teknisk fysik: minst 12 hp)
5FY190 Fysikalisk mätteknik 7,5 hp
5RA002 Mätmetoder och strålningsdetektorer 7,5 hp
5MS068 Statistik för tekniska fysiker 6 hp
Summa för denna kategori: 21 hp
Obligatoriska kurser inom fysikalisk teori med tillämpningar
Alla kurser nedan måste läsas (examenskrav teknisk fysik: minst 60 hp):
5FY186 Elektrodynamik 6 hp
5FY127 Elektromagnetismens grunder 6 hp
5FY209 Fasta tillståndets fysik 7,5 hp
5FY041 Klassisk mekanik 9 hp
5FY205 Modern fysik 4,5 hp
5FY157 Kvantmekanikens grunder (1) 7,5 hp
5FY208 Statistisk fysik 1 4,5 hp
5FY083 Termodynamik 6 hp
5FY091 Vågfysik och optik 6 hp
Summa för denna kategori: 60 hp
(1) Notera att sjukhusfysiker rekommenderas att läsa den längre kursen i kvantmekanik.
Kurser inom allmänna ingenjörsområdet
Alla kurser nedan måste läsas (examenskrav teknisk fysik: minst 52,5 hp):
5RA007 Bildgivande kärnspinresonans och ultraljud 7,5 hp
5RA029 Hållbar utveckling och strålningsmiljö 7,5 hp
5RA041 Klinisk praktik i medicinsk strålningsfysik 12,5 hp
5RA039 Kärnfysik 7,5 hp
5RA028 Medicin för ingenjörer 6 hp
5FY206 Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik 7,5 hp
5RA032 Projekt i strålningsmiljö 7,5 hp
5RA024 Riskanalys inom strålbehandling 7,5 hp
Kurser inom projektledning (ospec.) minst 7,5hp
Kurser inom projektarbete (ospec.) 0 hp eller mer
Summa för denna kategori: > 66,5 hp
Profilkurser/kurser i medicinsk strålningsfysik
För sjukhusfysikerexamen krävs 120 hp, varav minst 30 hp på avancerad nivå i medicinsk strålningsfysik. För civilingenjörsexamen krävs 45 hp profilkurser (samt att minst 60 hp, inklusive examenarbetet, ska vara på avancerad nivå). I tabellen anges kurser som kan räknas inom medicinsk strålningsfysik, de kurser markerade med * får även räknas som profilkurser (totalt 55 hp) inom Teknisk fysik. Inkluderat i medicinsk strålningsfysik är 12,5 hp praktik med anknytning till sjukhusfysikerns roll inom sjukvården som är ett krav för sjukhusfysikerexamen. Förutom kurskraven om 120 hp i medicinsk strålningsfysik ska även ett självständigt arbete i medicinsk strålningsfysik på 30 hp ingå. Detta krav uppfylls med ett examensarbete i teknisk fysik med inriktning mot medicinsk strålningsfysik.
5RA007 Bildgivande kärnspinnresonans och ultraljud 7,5 hp
5RA029 Hållbar utveckling och strålningsmiljö 7,5 hp
5RA041 Klinisk praktik i medicinsk strålningsfysik 12,5 hp
5RA039 Kärnfysik 7,5 hp
5RA028 Medicin för ingenjörer 6 hp
5RA002 Mätmetoder och strålningsdetektorer 7,5 hp
5RA011 Nukleärmedicinsk teknik* 7,5 hp
5RA032 Projekt i strålningsmiljö 3 hp
5RA006 Strålningsväxelverkan* 7,5 hp
5RA008 Strålningsdosimetri* 15 hp
5RA022 Radioterapi* 5 hp
5RA024 Riskanalys inom strålbehandling 7,5 hp
5RA038 Röntgenteknik* 7,5 hp
5RA010 Strålningsbiologi och strålskydd* 7,5 hp
5RA021 Tillämpad dosimetri* 5 hp
Övriga kurser som får tillgodoräknas som medicinsk strålningsfysik med totalt upp till 6 hp
Kvantfysik och/eller Kvantmekanik (6 hp)
Praktik med anknytning till sjukhusfysikerns roll inom sjukvården
5RA041 Klinisk praktik i medicinsk strålningsfysik 12,5 hp
Summa medicinsk strålningsfysik: 120 hp
Examensarbete
5FY123 Examensarbete för civilingenjörsexamen i teknisk fysik 30 hp
(kräver en inriktning mot medicinsk strålningsfysik för sjukhusfysikerexamen)
Krav på kurser/moment i hållbar utveckling, projektledning, projektarbete samt projektarbete i nära samverkan med näringslivet och praktik med anknytning till sjukhusfysikerns roll inom sjukvården ska också ingå. Dylika kurser/moment ingår i kursgrupperna ovan men specificeras även nedan för tydlighet.
Miljö- och ekologiområdet med hållbar utveckling (Sista kolumnen anger antal poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin).
Examenskrav teknisk fysik: minst 7,5 hp:
5RA029 Hållbar utveckling och strålningsmiljö 7,5 hp 7,5 hp
Summa hållbar utveckling: 7,5 hp
Projektledning (Sista kolumnen anger antal poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin). I utbildningsbilagan för teknisk fysik anges ytterligare några kurser som kan räknas som projektledning för den som vill fördjupa sig ytterligare. (examenskrav teknisk fysik: minst 7,5hp):
5EL223 Projektledning 1 7,5 hp 7,5 hp
Summa projektledning: 7,5 hp
Projektkurs (Sista kolumnen anger antal poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin) Alla kurser nedan måste läsas (examenskrav teknisk fysik: minst 15 hp varav minst 7,5 hp ska vara i nära samarbete med näringsliv/samhälle). I utbildningsbilagan för teknisk fysik anges ytterligare några kurser som kan räknas som projektkurser för den som vill fördjupa sig ytterligare. Strålningsdosimetri, Riskanalys inom strålbehandlingen och Strålningsmiljö är obligatoriska för sjukhusfysikerexamen.
5RA032 Projekt i strålningsmiljö 3 hp 3 hp
5RA024 Riskanalys inom strålbehandling 7.5 hp 7,5hp
5RA008 Strålningsdosimetri 15 hp 5 hp
Summa projektkursmoment: 15,5 hp
Projektkurs i nära samarbete med näringslivet (Sista kolumnen anger antal poäng av varje kurs som får räknas inom kategorin) I utbildningsbilagan för teknisk fysik anges ytterligare några kurser som kan räknas som projektkurser i nära samarbete med näringslivet för den som vill fördjupa sig ytterligare. Alla kurser nedan måste läsas (examenskrav: minst 7,5 hp)
5RA024 Riskanalys inom strålbehandling 7,5 hp 7,5 hp
Summa projektkursmoment: 7,5 hp
Praktik med anknytning till sjukhusfysikerns roll inom sjukvården. Alla kurser nedan måste läsas (examenskrav: 12,5 hp)
5RA041 Klinisk praktik i medicinsk strålningsfysik 12,5 hp 12,5 hp
Summa praktikmoment: 12,5 hp
Summa totalt i examen: 300 hp
Varav hållbar utveckling: 7,5 hp
Varav projektledning: 7,5 hp
Varav projektkurs/projektmoment: 15,5 hp
Varav projektkurs/moment i nära samarbete med näringslivet: 7,5 hp
Varav praktik med anknytning till sjukhusfysikerns roll i sjukvården: 12,5 hp
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.
Övriga krav
I examen skall, utöver det självständiga arbetet, ingå kurser i enlighet med de krav som listas i examensbeskrivningen under rubriken "4.3 Övriga krav".