Engelskt namn: Master of Science Programme in Biotechnology
Denna utbildningsplan gäller: HT13 och fram till HT19 (nyare version av utbildningsplanen finns)
Utbildningsplan för program med start HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT23 och fram till HT25
Utbildningsplan för program med start mellan HT22 och fram till HT23
Utbildningsplan för program med start mellan HT21 och fram till HT22
Utbildningsplan för program med start mellan HT20 och fram till HT21
Utbildningsplan för program med start mellan HT19 och fram till HT20
Utbildningsplan för program med start innan HT19
Programkod: TYCBT
Högskolepoäng: 300
Diarienummer: 514-1939-12
Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-06-19
Fysik B, Kemi A, Matematik E. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9)
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en civilingenjörsexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.student.umu.se/examen/bestammelser/examensbeskrivningar/
Civilingenjörsexamen översätts på engelska till Degree of Master of Science in Engineering. Examen utfärdas med inriktningen bioteknik (Engineering Biotechnology).
Se Högskolelagen 1 kap §§ 8-9.
Kunskap och förståelse
För civilingenjörsexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För civilingenjörsexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För civilingenjörsexamen skall studenten
Civilingenjörsutbildningen i bioteknik syftar till att utveckla de kunskaper, färdigheter och attityder som krävs för att kunna delta i utveckling av olika biotekniska tillämpningsområden.
Kunskap och förståelse
För civilingenjörsexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För civilingenjörsexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För civilingenjörsexamen skall studenten
Prov sker normalt i slutet av varje kurs, och är muntligt och/eller skriftligt. Det kan helt eller delvis ersättas av fortlöpande kunskapskontroll inom ramen för undervisningen, exempelvis i form av diskussionsseminarier, muntliga och/eller skriftliga rapporter etc.
Studerande som underkänts vid prov skall beredas tillfälle att delta i ytterligare prov enligt de regler som anges i kursplan. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att inför förnyat prov hos prefekt begära att annan lärare utses att bestämma betyg i förnyat prov.
Betyg sätts för varje kurs och om så bedöms lämpligt även för delmoment av kurs. Betygssättning sker först när alla prov och alla obligatoriska moment, som t.ex. laborationer, projektrapporter och inlämningsuppgifter är godkända. Om inte annat anges i kursplanen sätts betygen i skalan 3 (Godkänd), 4 (Icke utan beröm godkänd), samt 5 (Med beröm godkänd). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt:
http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
Utbildningsprogrammet leder till en civilingenjörsexamen med inriktning mot bioteknik omfattande totalt 300 högskolepoäng (hp). För att erhålla examen ska 30 hp utgöras av ett självständigt arbete (examensarbetskurs), 15 hp av projektkurser, 7.5 hp av projektledning samt 7.5 hp kurser/kursmoment i hållbar utveckling. Sammanlagt måste minst 75 hp av kurserna i examen ligga på avancerad nivå.
Inriktning och profiler:
Programmet utbildar civilingenjörer i bioteknik och genomik, där modern molekylärbiologi/bioteknik har integrerats med de klassiska ingenjörsämnena. Utbildningsprogrammet betonar betydelsen av bioinformatik och genomik för den moderna biotekniken. Programmet har tre profiler: medicinsk bioteknik, växtbioteknik eller bioinformatik.
De fem första terminerna läses kurser som skall ge kunskaper som är grundläggande för en civilingenjörsutbildning i bioteknik vilket innefattar: matematik, matematisk statistik, datavetenskap, kemi, molekylärbiologi, elektronik och fysik. Under termin 6 ges kurser i molekylärbiologi och bioinformatik.
Under senare delen av programmet läser studenterna kurser som är specifika för den profil de valt:
Medicinsk bioteknik –profilen skall ge fördjupade kunskaper om molekylära sjukdomsmekanismer som sedan kan ligga till grund för design, framställning, analys och användning av medicinskt relevanta substanser.
Växtbioteknik –profilen skall ge fördjupade kunskaper om bioteknisk relevant fysiologi, genetik, samt konstruktion av genetiskt förändrade växter och dess användning inom förädlingsområdet. Profilen har inriktning mot växten som en biokemisk produktionsplattform.
Bioinformatik –profilen skall ge fördjupade kunskaper om användning av datavetenskapliga verktyg och system för att kunna hantera genom- och proteomdatabaser samt att med hjälp av statistisk analys av information från experimentella resultat kunna dra relevanta slutsatser. Både inom den medicinska forskningen och inom växtforskningen genereras stora mängder biologiska data som kräver kunskaper inom bioinformatik för att kunna analyseras.
Undervisning och lärandeformer.
De flesta kurser läses på helfart, men även halvfarts- och kvartsfartskurser, som då läses parallellt med andra kurser förekommer.
Utbildningsprogrammet har antagit CDIO-konceptets filosofi (www.cdio.org) och strävar efter att utbilda studenter till att få en helhetssyn på hela livscykeln för produkter och system i vid mening. Med livscykeln menas hela cykeln från idé/koncept till utveckling, produktion, drift, underhåll och skrotning/återvinning. Studenterna skall utbildas så att de efter examen skall kunna arbeta efter modellen –planera - utveckla – implementera – använda när det gäller komplexa produkter, system och tjänster inom bioteknik-/genomikområdet.
Notera att kursutbudet kan förändras från år till år. För att en student ska vara behörig till en kurs måste förkunskapskraven vara uppfyllda d.v.s. examination från tidigare kurs som ger förkunskaper måste vara godkänd. I kursplanen för respektive kurs anges de förkunskaper som gäller. En student som ej uppfyller förkunskapskraven kan medges dispens. Kontakta programstudievägledaren för vidare information om detta.
Baskurser
På en baskurs har studenten platsgaranti. Nedanstående kurser ingår i en civilingenjörsexamen med inriktning mot bioteknik. De fullständiga kraven för examen finns angivna i examensbeskrivningen.
Molekylärbiologiområdet
5MO072 Inledande ingenjörskurs i bioteknik 7.5 hp
5MO012 Tillämpad cellbiologi 7.5 hp
5MO013 Organismbiologi 7.5 hp
5MO014 Projekt i bioteknik med mätteknik 12 hp
Av kursen ”Projekt i bioteknik med mätteknik”, 12 hp, kan i examen 7.5 hp räknas till området molekylärbiologi medan 4.5 hp räknas till området fysik och/eller elektronik. Kursen definieras som en projektkurs (se definition nedan).
Datavetenskap
5DV105 Programmeringsteknik med Python och Matlab 7.5 hp
Fysik och/eller Elektronik
5EL051 Sensorer och elektronik 7.5 hp
5EL104 Tillämpningar av fysik och dynamik i biologiska system 10.5 hp
Kemi
5KE105 Kemins grunder med miljö- och samhällsperspektiv 15 hp
5KE011 Bioorganisk kemi 15 hp
5KE076 Biokemi - Proteinkemi och enzymkinetik 15 hp
5KE053 Kemometri 7.5 hp
Kravet på 7.5 p inom biokemi enligt examensbeskrivningen för bioteknik uppfylls genom kursen Biokemi - Proteinkemi och enzymkinetik, 15 hp (5KE076).
Matematik och matematisk statistik
5MA009 Envariabelanalys 1 7.5 hp
5MA011 Envariabelanalys 2 7.5 hp
5MA019 Linjär algebra 7.5 hp
5MA021 Differentialekvationer för teknologer 7.5 hp
5MS008 Statistik för teknologer 7.5 hp
Examensarbetskurs (självständigt arbete)
5MO003 Examensarbete i bioteknik och genomik 30 hp
Valbara kurser
Inom ramen för de mål som skall uppfyllas enligt examensbeskrivningen skall den studerande nå kunskaper inom bioteknik/genomik motsvarande kurser om minst 22.5 hp samt inrikta sin utbildning mot profilområdena medicinsk bioteknik, bioinformatik och/eller växtbioteknik (sammanlagt skall minst 37.5 hp av kurserna ligga inom ett profilområde).
Den studerande kan därför välja bland ett utbud av valbara kurser (se nedan) inom dessa områden.
Med valbar kurs menas att de studerande på programmet ges förtur och har platsgaranti på ett urval av kurser som motsvarar upp till heltidsstudier. Notera att plats inte alltid kan garanteras på de kurser som studenten valt i första hand samt att kurser kan komma att ställas in p.g.a. för få sökande. Förkunskapskrav specificerade i kursplan avgör i vilken ordning kurser kan läsas.
Valbara kurser inom molekylärbiologi/biologi, kemi med inriktning mot bioteknik.
(minst 22.5 hp skall ingå i examen) G= Grundnivå, A= Avancerad nivå.
5MO018 Genetik och genteknik (G) 7.5 hp
5MO019 Genexpression (G) 7.5 hp
5MO022 Strukturbiologi (G) 7.5 hp
5MO083 Bioinformatik och genomanalys (G) 7.5 hp
5BI056 Funktionsgenomik teori T (A) 7.5 hp
Observera att kurserna Genetik och genteknik (5MO018) och Genexpression (5MO019) är förkunskapskrav för de tre övriga valbara kurserna.
Valbara kurser: profilkurser
Bland de valbara kurserna finns för varje profil ett antal profilkurser. Vilken ordning dessa kurser kan läsas styrs av kursernas förkunskapskrav. Utöver profilkurserna finns det också ett antal andra valbara kurser. Det kan förekomma variationer i kursutbudet från år till år.
Profilkurser: minst 37.5 hp av valbara profilkurser från vald profil skall ingå i examen varav 22.5 hp på avancerad nivå.
Bioinformatik
5DA000 Applikationsprogrammering i Python (G) 7.5 hp
5DV128 Datastrukturer och algoritmer för ingenjörer (G) 7.5 hp
5DV119 Introduktion till databashantering (G) 7.5 hp
5MS011 Statistiska metoder i genetik (A) 7.5 hp
5MO060 Avancerad bioinformatik (A) 7.5 hp
Kursen Funktionsgenomik teori T, 7.5 hp (5BI056) kan räknas som profilkurs för bioinformatikprofilen, men kan då inte även räknas som valbar kurs inom biologi, kemi och molekylärbiologi med inriktning mot bioteknik.
Medicinsk bioteknik
5MO073 Farmakologi N/T (A) 15 hp
5MO075 Immunkemiska tekniker (A) 7.5 hp
5KE058 Teoretisk läkemedelskemi (A) 7.5 hp
5BI055 Tillämpad funktionsgenomik T (A) 7.5 hp
5MO055 Transgenteknologi (A) 7.5 hp
5MO074 Transgenteknologi N/T (A) 7,5 hp
Växtbioteknik
5BI092 Växters cell- och molekylärbiologi (A) 15 hp
5BI091 Tillväxt och utveckling hos växter (A) 15 hp
5BI093 Växtbioteknik och molekylär förädling (A) 15 hp
5BI055 Tillämpad funktionsgenomik T (A) 7.5 hp
Projektlednings- och projektkurser
För examen krävs 15 hp projektkurser och 7.5 hp projektledningskurser.
Definition projektledningskurs
En kurs eller moment i ”projektledning” syftar till att förmedla kunskap om teorier, modeller och verktyg för att driva och leda projekt med tillämpning i akademiska, industriella och administrativa sammanhang.
I utbildningen finns inslag av gruppdynamik och situationsanpassat ledarskap samt tillämpningsövningar där teorier och modeller illustreras.
Tillämpningsprojekt behöver inte vara relaterade till studentens teknikområde
Definition projektkurs
En projektkurs är en kurs, eller ett moment i en kurs, som till dominerande del bedrivs i projektform.
Detta innebär att:
För att kunna räknas som projektkurs krävs att kursen eller momentet markerats som projektkurs i programmets utbildningsplan eller att programansvarig före kursstart skriftligt godkänt kursen eller momentet som projektkurs utifrån definitionen ovan.
Tolkning av examenskravet för civilingenjörsexamen
För att uppfylla examenskravet inom civilingenjörsutbildningen omfattande 15 hp projektkurs skall minst 7,5 hp utgöras av projektarbete som bedrivits i grupp om minst tre personer.
Projektens innehåll är i regel relaterat till studentens teknikområde.
Projekt- och projektledningskurser
5MO014 Projekt i bioteknik med mätteknik (G) 12 hp
5TN000 Design-Build-Test projektkurs för ingenjörer (A) 15 hp
Kursen Projekt i bioteknik med mätteknik, 12 hp (5MO014) är en baskurs. Kursen Design-Build-Test projektkurs för ingenjörer, 15 hp (5TN000) är en valbar kurs och räknas som 7.5 hp i projektarbete och 7.5 hp i projektledning.
Efter att ha genomgått kurserna Projekt i bioteknik med mätteknik, 12 hp samt Design-Build-Test projektkurs för ingenjörer, 15 hp uppfylls examenskraven om 15 hp i projektkurser samt kravet på 7.5 hp i projektledning.
Kurser inom teknik för hållbar utveckling
För examen krävs kurser/kursmoment om 7.5 hp inom hållbar utveckling.
5TN017 Teknik för hållbar utveckling 7.5 hp
Efter att ha genomgått kursen Teknik för hållbar utveckling, 7.5 uppfylls examenskravet på 7.5 hp i kurser inom teknik för hållbar utveckling.
Fria kurser
Fria kurser söks i öppen konkurrens. Fria kurser från andra lärosäten kan ingå i en examen.
Programöversikt
Blockschema
Åk 1
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | |||
Inledande ingenjörs- kurs i bioteknik, 7,5 hp | Program-merings- teknik med Python och Matlab, 7,5 hp | Envaria-belana- lys 1, 7,5 hp | Envaria-belanalys 2, 7,5 hp | Kemins grunder med miljö och samhälls-perspektiv, 15 hp | Linjär algebra, 7,5 hp | |
Matematisk statistik, 7,5 hp |
Åk 2
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | ||
Bioorganisk kemi, 15 hp | Tillämpad cellbiologi, 7,5 hp | Kemo- metri, 7,5 hp | Biokemi - Proteinkemi och enzymkinetik, 15 hp | Differential-ekvationer, 7,5 hp | Sensorer och elektronik, 7,5 hp |
Åk 3
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | |||
Organism- biologi, 7,5 hp | Tillämpningar av fysik och dynamik i biologiska system, 10,5 hp | Projekt i bioteknik med mätteknik, 12 hp | Genetik och gen- teknik, 7,5 hp | Genex- pression, 7,5 hp | Struktur- biologi, 7,5 hp | Bioinformatik och genom-analys, 7,5 hp |
Åk 4 Medicinsk bioteknikprofil
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | ||
Design-Build-Test projektkurs 50%, 15 hp | Immun- kemiska metoder 7,5 hp | Transgen- teknologi, 7,5 hp | Funktions- genomik, 7,5 hp | Tillämpad funktions-genomik, 7,5 hp | |
Farmakologi, 15 hp |
Åk 4 Bioinformatikprofil
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | ||
Design-Build-Test projektkurs 50%, 15 hp | Databassystem för bioinformatiker, 7,5 hp 50% | Funktions- genomik, 7,5 hp | Avancerad bioinformatik, 7,5 hp | ||
Datastrukturer och algoritmer, 7,5 hp 50% | Applikations- programmering i Python, 7,5 hp 50% | Statistiska metoder för genetiker, 7,5 hp 50% |
Åk 4 Växtbioteknikprofil
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | |
Växters cell– och mole- kylärbiologi, 15 hp | Tillväxt och utveckling hos växter, 15 hp | Växtbioteknik och molekylär förädling, 15 hp | Funktions- genomik, 7,5 hp | Tillämpad funktions-genomik, 7,5 hp |
Åk 5 Medicinsk bioteknik profil
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | |||
Läkemedels- kemi, 7,5 hp | Fria kurser | Fria kurser | Examensarbete, 30 hp | |||
Teknik för hållbar utveckling, 7,5 hp (25%)* |
Åk 5 Bioinformatikprofil
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 | |
Teknik för hållbar utveckling, 7,5 hp (25%)* | Examensarbete, 30 hp | |||
Fria kurser, 22,5 hp |
Åk 5 Växtbioteknikprofil
Period 1 | Period 2 | Period 3 | Period 4 |
Design-Build-Test projektkurs 50%, 15 hp | Examensarbete, 30 hp | ||
Teknik för hållbar utveckling, 7,5 hp (25%)* | |||
Fria kurser, 7,5 hp |
* Alternativt kan kursen, Teknik för hållbar utveckling, 7.5hp, läsas under period 2 (50%)
Examensarbete/självständigt arbete
Examensarbete (kursen 5MO003 Examensarbete bioteknik och genomik, 30 hp) inom civilingenjörsprogrammet i bioteknik utförs normalt efter programmets nio första terminer, och får påbörjas när förkunskapskraven i kursplanen är uppfyllda. I examensarbetet som omfattar 30 högskolepoäng skall den studerande tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden och redovisa resultatet av arbetet såväl muntligen, i form av ett seminarium, som skriftligen, i form av en rapport/uppsats..Arbetet ska innehålla någon form av ämnesmässig fördjupning inom bioteknik-/genomikområdet. Uppgiften utförs normalt individuellt, men i enstaka fall, efter godkännande av kursansvarig, är det också tillåtet att två studenter gemensamt utför ett examensarbete.
Examensarbetet kan med fördel förläggas till näringslivet. Arbetet med examensarbetet är dock en del av universitetsstudierna. En handledare vid universitetet ska alltid utses, som har ansvaret för att erforderlig ämnesfördjupning uppnås.
Rapporten ska språkligt och stilistiskt utformas så att den kvalitetsmässigt motsvarar rapporter inom tekniska högskolan och industrin. Rapporten ska vara skriven på engelska (i undantagsfall kan rapporten skrivas på svenska, efter godkännande av kursansvarig).
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos StudentCentrum.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programstudievägledaren.