Engelskt namn: University Programme in Media
Denna utbildningsplan gäller: HT13 och tillsvidare
Utbildningsplan för program med start HT13
Programkod: TGHME
Högskolepoäng: 120
Diarienummer: 514-592-12
Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-05-22
Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-08-14
Grundläggande behörighet
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en högskoleexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.student.umu.se/examen/bestammelser/examensbeskrivningar/
Högskoleexamen översätts på engelska till Higher Education Diploma. Examen utfärdas med inriktningen medieproduktion (Media Production).
Beskrivning av utbildning på den aktuella nivån (1 kap 8 § högskolelagen)
Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning.
Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas
Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
Kunskap och förståelse
För högskoleexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För högskoleexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För högskoleexamen skall studenten
Kunskap och förståelse
För högskoleexamen i medieproduktion vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen
Färdighet och förmåga
För högskoleexamen i medieproduktion vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För högskoleexamen i medieproduktion vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen
Examination sker i slutet av delmoment eller kurs. Examination av inhämtade kunskaper och färdigheter baserar sig vanligtvis på inlämnade rapporter, genomförda redovisningar samt vid skriftliga eller muntliga prov.
Studerande som underkänts vid examination av delmoment eller kurs ges möjlighet till ytterligare examinationstillfällen. Studerande som underkänts två gånger har rätt att hos prefekt begära att en annan lärare utses som examinator.
För kurser med flera delmoment sker betygsättning först när samtliga obligatoriska moment, exempelvis prov, laborationer, projektarbeten och inlämningsuppgifter, är godkända.
Inom det tekniska utbildningsområdet används normalt betygsskalan 3 (Godkänd), 4 (Icke utan beröm godkänd), 5 (Med beröm godkänd) och U (Underkänd). För vissa kurser används betygen G (Godkänd) och U (Underkänd). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt:
http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
På högskoleprogrammet till medieproducent kommer den studerande att lära sig att producera i olika former, allt från trycksaker till animationer på webben. Undervisning sker i marknadskommunikation, det vill säga hur företag kommunicerar med olika typer av media. Utbildningen bedrivs ofta i projektform och den studerande lärs sig att göra ekonomiska kalkyler i samband med en produktion. Utbildningen genomförs ofta tvärvetenskapligt med lärare från olika fakulteter. Den studerande får även grundläggande kunskaper i datakommunikation för att vara väl rustad för nya vägar att nå ut, exempelvis via tredje generationens mobiltelefoner.
Läsåret är organiserat i två terminer. Kurserna omfattar normalt 7,5 högskolepoäng och läses vanligtvis en i taget. Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner samt genom handledning i samband med laborationer och projektarbeten. Redovisning av laborationer och projekt sker både muntligt och skriftligt och detta är viktiga inslag i utbildningen. Den schemalagda tiden för undervisning uppgår till ca 20 timmar per vecka. Härutöver måste man räkna med eget inte schemalagt arbete upp till totalt motsvarande 40 timmar per vecka.
Delar av kurslitteraturen kan vara på engelska.
Högskoleexamen i medieproduktion uppnås efter fullgjorda kurser om sammanlagt 120 högskolepoäng. Fullständiga krav för examen finns angivna i examensbeskrivningen för högskoleprogrammet till medieproducent.
Baskurser
På programmets baskurser ges programstudenten platsgaranti.
Medieteknik med inriktning mot medieproduktion
5TF026 Medieproduktion och entreprenörskap 7,5 hp
5TF025 Digitala bilder och grafisk produktion 15 hp
5TF024 Ljud- och videoproduktion 15 hp
5TF041 Prototyputveckling och gränssnittsdesign 7,5 hp
Matematikämnen
5MA028 Tekniska och ekonomiska beräkningar 7,5 hp
Datavetenskap
5DV031 Programmeringsteknisk översiktskurs för högskoleprogram 7,5 hp
Ekonomi
2FE027 Entreprenörskap och företaget i samhället 15 hp
Profilkurser inom medieteknik med inriktning mot medieproduktion
5TF031 Produktion av webb och multimedia 7,5 hp
5TF032 TV-produktion 7,5 hp
5EL107 Webbutveckling 7,5 hp
Tvärvetenskapliga kurser
5BY008 Projektledning 1 7.5 hp
Examensarbete
5TF023 Examensarbete 15 hp
Valbara kurser
På valbara kurser ges platsgaranti på ett urval kurser som motsvarar upp till heltidsstudier, dock inte med garanti på förstahandsval.
5EL066 Databasteknik och webbaserade system 7,5 hp
5BY009 Projektledning 2 7,5 hp
Fria kurser
Jämsides med valbara kurser finns det fria kurser. Med fria kurser avses kurser där de studerande på programmet inte har någon särskild förtur jämfört med andra kategorier av studerande. Kurser från andra lärosäten kan ingå som fria kurser i programmet.
Programöversikt
År 1
Ht
Medieproduktion och entreprenörskap 7.5 hp | Projektledning 1 7.5 hp1 |
Digitala bilder och grafisk produktion 15 hp |
1 Samläses med flertalet utbildningar
Vt
Tekniska och ekonomiska beräkningar 7.5 hp2 | Prototyputveckling och gränssnitts- design 7.5 hp | Ljud- och videoproduktion 15 hp |
2 Samläses med Högskoleprogrammet i nät och kommunikationsteknik
År 2
Ht
Entreprenörskap och företaget i samhället 15 hp1 | Programmerings- teknisk översiktskurs 7.5 hp2 | Webbutveckling 7.5 hp2 |
1 Samläses med Turismprogrammet
2 Samläses med Högskoleprogrammet i nät och kommunikationsteknik
Vt
Valbara kurser: Produktion av webb och multimedia 7.5 hp TV-produktion 7.5 hp Databasteknik och webbaserade system 7.5 hp1 | Examensarbete 15 hp |
1 Samläses med flertalet utbildningar
Examensarbete/självständigt arbete
Programmet avslutas med ett självständigt arbete genom kursen Examensarbete, kursen får påbörjas när förkunskaperna i kursplanen är uppfyllda. I det avslutande arbetet som omfattar 15 högskolepoäng skall den studerande tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden, arbetet ska redovisas muntligen och i en skriftlig rapport/uppsats. Arbetet ska innehålla någon form av ämnesmässig fördjupning inom medieteknikområdet. Examensarbetet utförs normalt individuellt, men i enstaka fall är det också tillåtet att två studenter samarbetar med ett arbete.
Det avslutande arbetet kan med fördel förläggas till näringslivet. Arbetet är dock en del av universitetsstudierna. En handledare vid universitetet ska alltid utses, och denne har ansvaret för att erforderlig ämnesfördjupning uppnås.
Rapporten ska språkligt och stilistiskt utformas så att den kvalitetsmässigt motsvarar rapporter inom tekniska högskolan och näringslivet. Rapporten ska innehålla en engelsk sammanfattning, samt en engelsk översättning av titeln.
Alternativt kan hela rapporten skrivas på engelska.
För det avslutande arbetet erhålls något av betygen Godkänt (G) eller Underkänt (U).
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos StudentCentrum.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programstudievägledaren.
Ytterligare information kan erhållas från programansvarig eller från programstudievägledare eller via http://www.tfe.umu.se/