Engelskt namn: Bachelor's Programme in Place and Business Development
Denna utbildningsplan gäller: HT25 och tillsvidare
Programkod: SGPLN
Högskolepoäng: 180
Diarienummer: 3.1.3-1054-24
Ansvarig fakultet: Samhällsvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: Rektor, 2024-06-26
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en filosofie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se (Umeå universitets hemsida). Filosofie kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science. Examen utfärdas i huvudområdet kulturgeografi (Human Geography) med inriktningen plats- och näringslivsutveckling (Place and Business Development).
Utbildning är på grundnivå. Målet med utbildning på grundnivå återfinns i Högskolelagen 1 kap 8 §.
De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningen bilaga 2.
I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.
I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.
En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.
Programmet syftar till att utbilda studenter som efter examen ska kunna arbeta med strategiska frågor rörande platsers förutsättningar och utvecklingsmöjligheter. Fokus ligger inte på enskilda företag och deras affärsutveckling, utan snarare på näringslivets utvecklingsförutsättningar och tillväxt i ett lokalt och regionalt sammanhang. Centrala teman är exempelvis arbetsmarknad, migration/mobilitet, handel och platsers skilda förutsättningar att bidra till hållbar utveckling och tillväxt. Blandningen av kurser ska ge såväl kunskaper och förståelse för dessa förutsättningar som praktiska färdigheter att arbeta med strategiskt utvecklingsarbete. Huvudområdet är kulturgeografi, med inriktning mot plats- och näringslivsutveckling. Under utbildningens gång arrangeras studiebesök/exkursioner och gästföreläsningar med yrkesverksamma personer för att stärka anställningsbarheten och kopplingen till arbetsmarknaden. Det finns också möjlighet till praktik. Studenten ordnar själv sin praktikplats, dock finns ett nätverk av kontaktpersoner och organisationer, vilka kan underlätta för studenten att hitta lämpliga praktikplatser.
Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Fria kurser inom programmet söks i öppen konkurrens. Fria kurser kan läsas vid Umeå universitet eller andra lärosäten i Sverige eller utomlands.
Valbara kurser är ett urval av kurser som Umeå universitet erbjuder inom ramen för programmet och där studenten själv väljer vilka av dessa kurser hen ska anmäla sig till. Studenten är garanterad plats på någon av dessa kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuella kurser är uppfyllda. Studenten är dock inte garanterad plats på de kurser studenten valt i första hand. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.
Under den fjärde terminen finns möjlighet att göra praktik. Kursen är valbar. Studenten ordnar sin egen praktikplats. Under denna termin kan man även välja att läsa valfria kurser vid Umeå universitet, på andra lärosäten i landet eller utomlands.
Under rubriken "Studieplan" framgår de kurser som ingår i programmet i den ordning de läses. Ordningen på kurserna kan dock komma att ändras.
Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.
Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.
Tillträde till kurserna i programmet regleras i kursplanerna.
För att få veta vad obligatoriska, valbara och fria kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.
Introduktion till kulturgeografi 15 hp
Obligatorisk
Teman inom kulturgeografi 15 hp
Obligatorisk
Platsutveckling 7,5 hp
Obligatorisk
Migration och befolkningsdynamik 7,5 hp
Obligatorisk
Hållbart samhällsbyggande 7,5 hp
Obligatorisk
Näringslivets villkor och utveckling 7,5 hp
Obligatorisk
Handelsgeografi 7,5 hp
Obligatorisk
Arbetsmarknadens geografi 7,5 hp
Obligatorisk
Mobilitet och turism 7,5 hp
Obligatorisk
Regional utveckling och planering 7,5 hp
Obligatorisk
Valbara studier/praktik och fria kurser 30 hp
GIS och regional analys 7,5
Obligatorisk
Regional policy i teori och praktik 7,5 hp
Obligatorisk
Projektkurs i regional analys 15 hp
Obligatorisk
Kulturgeografiska metoder 15hp
Obligatorisk
Examensarbete i kulturgeografi 15hp
Obligatorisk