Engelskt namn: Master of Science Programme in Environmental Health
Denna utbildningsplan gäller: HT16 och tillsvidare
Utbildningsplan för program med start HT16
Utbildningsplan för program med start mellan HT15 och fram till HT16
Programkod: NAMIH
Högskolepoäng: 60
Diarienummer: FS 3.1.3-398-14
Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-03-20
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-02-22
Univ: Kandidatexamen eller motsvarande utländsk examen med minst 30 hp i miljö- och hälsoskydd (varav minst 7,5 hp skall vara miljörätt) alternativt kandidatexamen i kostvetenskap med inriktning mot livsmedelssäkerhet. En A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en naturvetenskaplig magisterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.student.umu.se/examen/bestammelser/examensbeskrivningar/
Naturvetenskaplig magisterexamen översätts på engelska till Degree of Master of Science (60 credits). Examen utfärdas i huvudområdet miljö- och hälsoskydd (Environmental health).
HL 1 kap 9 § Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.
Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,
Kunskap och förståelse
För magisterexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För magisterexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För magisterexamen skall studenten
Prov sker normalt i slutet av varje kurs, och är muntligt och/eller skriftligt. Prov kan helt eller delvis ersättas av fortlöpande kunskapskontroll inom ramen för undervisningen, exempelvis i form av diskussionsseminarier, muntliga och/eller skriftliga rapporter etc.
Studerande som underkänts vid prov skall beredas tillfälle att delta i ytterligare prov enligt de regler som anges i kursplan. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att inför förnyat prov hos prefekten begära att annan lärare utses att bestämma betyg i förnyat prov.
Betyg sätts för varje kurs och om så bedöms lämpligt även för delmoment av kurs. Betygssättning sker först när alla prov och alla obligatoriska moment, som t.ex. laborationer, projektrapporter och inlämningsuppgifter är bedömda. Om inte annat anges i kursplanen sätts betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen 6 kap 6-8§ samt universitetets antagningsordning: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Magisterprogrammet omfattar 60 högskolepoäng, varav minst 30 hp med fördjupning inom huvudområdet. Högst 15 hp kan utgöras av kurser på grundnivå. Programmet innehåller baskurser, valbara kurser och fria kurser. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, laborationer och fältövningar. Seminarier, laborationer och fältövningar är normalt obligatoriska. Kurslitteratur kan vara på engelska. Undervisning kan ske på engelska.
Utbildningen är förlagd till Umeå med undantag för verksamhetsförlagd utbildning (praktik) som kan vara på annan ort.
Baskurser
Riskanalys inom miljö- och hälsoskyddsområdet, 7.5 hp (5MH084)
Hållbar livsmedelsförsörjning - från råvaruproduktion till konsument (5MH096) 7,5 hp
Examensarbete i miljö- och hälsoskydd, för magisterexamen, 15.0 hp eller 30 hp (5MH078, eller 5MH079)
På baskurserna har studenten platsgaranti.
Exempel på valbara kurser
Analys av miljöförändringar (5MH091) 15 hp
Byggnader och miljö (5MH034) 7,5 hp
Energitillsyn (5MH075) 7,5 hp (distanskurs)
Lantbruk och djurskydd (5MH019) 7,5 hp
Livsmedelssäkerhet (5MH109) 15 hp
Marksanering (5MH018) 7,5 hp (distanskurs)
Miljöanpassat byggande (5MH059) 7,5 hp
Miljöbalken (5MH087) 7,5 hp (distanskurs)
Miljöfarlig verksamhet (5MH021) 15 hp
Miljökonsekvensbeskrivning (5MH099) 7,5 hp (distanskurs)
Miljöledning - teorikurs (5MH107) 7,5 hp (distanskurs)
Risk, säkerhet och arbetsmiljö (5MH106) 7,5 hp
Samhällsplanering med miljöprofil (5MH095) 7,5 hp (distanskurs)
Praktik i miljö- och hälsoskydd (Verksamhetsförlagd utbildning) (5MH062) 7,5 hp
Praktik i miljö- och hälsoskydd (Verksamhetsförlagd utbildning) (5MH064) 15 hp
På valbar kurs har studenten platsgaranti på ett urval av kurser som motsvarar upp till heltidsstudier, dock inte med garanti på förstahandsval.
För aktuell information om valbara kurser hänvisas till: http://www.emg.umu.se
Fria kurser
Information om vilka kurser som ges sprids i årligt utkommande informationsmaterial, framförallt i universitetets utbildningskatalog och på webben.
Fria kurser söks i öppen konkurrens. Fria kurser från andra lärosäten kan ingå i en examen.
Programöversikt
Riskanalys inom miljö- och hälsoskyddsområdet 7,5 hp | Valbara/fria kurser 15 hp |
Hållbar livsmedelsförsörjning – från råvaruproduktion till konsument 7,5 hp |
Valbara/fria kurser 15 hp | Examensarbete/självständigt arbete 15 hp |
Examensarbete/självständigt arbete
Examensarbetet inom magisterprogrammet i miljö- och hälsoskydd avslutar utbildningen, och får påbörjas när förkunskapskraven i kursplanen är uppfyllda. I examensarbetet som omfattar minst 15 högskolepoäng skall den studerande tillämpa de kunskaper och färdigheter som förvärvats under studietiden och muntligen och i en skriftlig rapport/uppsats redovisa resultatet av arbetet. I kursen ingår också att granska och kommentera ett liknande arbete. Arbetet ska innehålla någon form av ämnesmässig fördjupning inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Examensarbetet utförs individuellt.
Rapporten ska innehålla en engelsk sammanfattning, samt en engelsk översättning av titeln. Alternativt kan hela rapporten skrivas på engelska.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos Studentcentrum/Examina.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Studieuppehåll ska anmälas till programstudievägledaren. Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programstudievägledaren.
För övrig information se regelsamlingen för grundutbildningen vid Umeå universitet
http://www.student.umu.se/regelsamlingen