Engelskt namn: Bachelor of Arts programme in Screenwriting for film, TV and new media
Denna utbildningsplan gäller: HT13 och tillsvidare
Utbildningsplan för program med start HT13
Programkod: HGMAN
Högskolepoäng: 180
Diarienummer: 511-1139-10
Ansvarig fakultet: Humanistiska fakulteten
Beslutad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2010-05-25
Reviderad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2013-03-21
Grundläggande behörighet samt godkänt antagningsprov. Antagningsprovet ska bestå av ett personligt brev med motivering till varför du vill gå utbildningen och ett eget manus eller berättelse med en motivering varför den är lämplig som underlag för kort-/långfilm eller TV-serie. Antagningsprovet ska skickas till Umeå universitet, Inst. för Kultur- och medievetenskaper, Manusutbildningen, 901 87 Umeå och ska vara inkommet senast 15 april 2013.
Konstnärlig kandidatexamen i huvudområdet manusförfattande för film, tv och nya medier http://www.umu.se/studentcentrum/verksamhet/examensbeskrivningar.html
(Högskolelagen 1 kap 8 §) Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarandet kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning.
Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas
Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
Kunskap och förståelse
För konstnärlig kandidatexamen skall studenten
Färdighet och förmåga
För konstnärlig kandidatexamen skall studenten:
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För konstnärlig kandidatexamen skall studenten
Kunskap och förståelse
För konstnärlig kandidatexamen skall studenten:
Färdighet och förmåga
För konstnärlig kandidatexamen skall studenten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För konstnärlig kandidatexamen skall studenten
Examination sker fortlöpande muntligt eller skriftligt, både enskilt och i grupp, ofta i form av fullgörande av givna uppdrag enligt fastställd tidsplan. Examinationsformerna utgår från förväntade studieresultat och är utformade som exempelvis individuella inlämningsuppgifter, hemtentamen, gruppredovisningar och närvaro vid seminarier.
Den studerande arbetar löpande med en arbetsdagbok där studenten reflekterar över och dokumenterar sin arbetsprocess under hela utbildningen.
Eftersom arbetet inom utbildningen oftast resulterar i individuella verk vars kvaliteter av konstnärlig eller kommersiell natur är relaterade till den enskilda studerandes utvecklingsprocess ges endast betygen Godkänd eller Underkänd (detta gäller även moment av övnings - och instruktionskaraktär, liksom moment som bygger på obligatoriska gruppseminarier och diskussioner osv.). Bedömningen bygger på om arbetet utförts enligt instruktioner som getts samt att studenten haft tillräcklig närvaro vid de obligatoriska seminarieveckorna.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Programmet är en grundläggande konstnärlig yrkesutbildning där konstnärliga, branschrelaterade och akademiska inslag kombineras.
Under utbildningen arbetar studenten med den egna kreativa processen och tillägnar sig ett stort antal färdigheter för att kunna skriva manus för film, tv och andra medieplattformar. Utbildningen har en nära kontakt med mediebranschen. En akademisk kunskapsgrund ger den blivande manusförfattaren en god referensram till skrivandet. De studerande ska utveckla sin förmåga att analysera, gestalta och verbalisera idéer och argument, delta i diskussioner samt presentera uppnådda resultat på ett i första hand kreativt men också akademiskt övertygande sätt.
Första året ger grundläggande kunskaper om berättarstruktur, dramaturgi och karaktärsgestaltning. Den studerande utvecklar sin förståelse för manusförfattandet som en kreativ process. Genom professionella verktyg såsom idébeskrivning, synopsis, treatment, stepout-line och manus utvecklar den studerande en grundläggande förståelse för gestaltning. Genom berättande inom exempelvis teater, film, tv och datorspel lär sig den studerande urskilja gemensamma grunddrag och skillnader i berättandet inom olika medieformer. Den studerande genomför olika presentationsövningar för att lära sig att kommunicera idéer och projekt för representanter från mediebranschen. Året innehåller arbete med kortare format, från manus på fem och femton minuter till ett novellfilmsmanus.
Andra året fokuserar på TV-specifika uttryck och arbetssätt, exempelvis att strukturera en berättelse i avsnitt samt att skriva i grupp. Den studerande breddar färdigheterna i att gestalta mer komplexa inre och yttre skeenden i manuskriptform. Återkommande branschkontakter ingår i undervisningen och läsåret avslutas med en praktikperiod i mediebranschen. Kunskap om olika berättarformer inom moderna medieplattformar introduceras. Slutuppdrag för studenten är att skapa ett upplägg till en tv-serie, med ett eller flera kompletta avsnitt i manuskriptform och övriga i form av synopsis.
Tredje året ger fördjupad kunskap om den kreativa processen under ett längre arbete som pågår under hela året. En vidgad referensram ges gällande berättande inom aktuella medieplattformar. Även de teoretiska kunskaperna fördjupas genom tillgodogörandet av mer komplexa och alternativa berättarmodeller. Branschkontakt och omvärldsanalys av den aktuella mediesituationen i Sverige ingår. Den studerande presenterar sig själv och sitt projekt för branschrepresentanter och förbereds för arbetsmarknaden genom undervisning om entreprenörskap. Tredje årets slutarbete omfattar en första version av ett långfilmsmanus alternativt en TV-serie och innehåller även en samlad reflektion av den egna kreativa processen.
Undervisning och lärandeformer
Basen för utbildningen är obligatoriska seminarier, föreläsningar och workshops på universitetet, vilka kombineras med studenternas egna arbetsperioder. Arbetsperioderna ägnas åt de uppdrag och uppgifter som getts under seminarieperioderna. Delar av undervisningen, till exempel exkursioner, är förlagd till annan ort.
Samtliga kurser löper parallellt med varandra över flera läsår och delexamineras terminsvis, förutom praktiken som ligger i slutet av år två och början av år tre.
Kurserna inom manusutbildningen innefattar förståelse för och kunskap om kreativa processer och de konstnärliga villkor som råder i film- och tv-branschen. En manusförfattare kan både ta emot kulturstöd och skriva för mer kommersiella bolag eller kanaler.
Utbildningens pedagogiska grundval är att den studerandes kreativa process och arbete gagnas av en teoretisk utbildningsmiljö. För att spegla branschens verklighet med strikta uppdrag och tidsramar, ges examinationsuppgifterna i huvudämnet i form av uppdrag anpassade till branschens format. Examinationsuppgifterna bedöms och utvärderas i nära samarbete med branschen för att studenten skall få tillgång till mångsidig prövning av sin talang och sina kunskaper.
Utbildningen skall utveckla den studerandes konstnärliga självständighet och initiativförmåga, något som främjas genom kreativa övningar enskilt och i grupp.
Undervisningen ges av ett lärarlag med konstnärliga, pedagogiska och akademiska kompetenser. Programansvarig och konstnärlig ledare har ett övergripande ansvar för utbildningen, medan lärarlaget gemensamt skapar en gynnsam kreativ miljö där den enskilda studerandes möte med utbildningens innehåll och arbetsmetoder bidrar till dennes utveckling. Flertalet gästlärare samt handledarna är yrkesverksamma manusförfattare. Varje studerande får handledning under hela utbildningen genom personliga samtal, mail, telefon och utbildningens lärplattform. Lärarlaget ansvarar för att vägleda studenten i sin kreativa utveckling och att orientera sig gentemot branschen, något som sker i exempelvis workshops och återkommande enskilda samtal med programledningen.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier, runda bordssamtal, kreativa, muntliga och skriftliga övningar, case studies och praktik. Delar av undervisningen kan ges via lärplattformen.
Varje års slutprojekt examineras med hjälp av bedömare från mediebranschen. Tredje årets slutprojekt är också utbildningens examensarbete.
Kursupplägg
Manusförfattande för film, tv och nya medier innehåller följande inslag: berättarteknik, manusförfattarens verktyg, manusförfattarens omvärld och manusförfattande. Manusförfattarens verktyg ges under år 1 och 2, övriga moment återkommer under alla tre år i programmet. Huvudämnet omfattar sammantaget 90 hp, dvs. 30 hp per läsår.
Kreativt övningsmoment innehåller skrivövningar och kreativa övningar. De återkommer under alla tre år i programmet. Kursen omfattar sammantaget 44 hp.
Berättande och medier innehåller följande moment som stegvis fördjupar fokus på film- och tv-berättandet: Berättandet i olika medier, Berättandet på scenen, Berättandet i film, Filmhistoria och filmskapande I och II, Interaktivt berättande I och II, Televisionens berättelser, TV och andra format, Televisionens och filmens berättare och berättelser I och II. Kursen omfattar sammantaget 40 hp.
Utöver detta innehåller utbildningen en obligatorisk praktikperiod på sammantaget 6 hp, under vilken den studerande praktiserar inom ämnesområdet och får möjlighet att på en arbetsplats träffa verksamma i mediebranschen. Praktiken är i regel förlagd utanför studieorten och ges i slutet av år 2 och början av år 3.
Examensarbete/självständigt arbete
För kandidatexamen skall den studerande inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet for utbildningen.
Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos Studentcentrum. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till överklagandenämnden för högskolan.
Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till överklagandenämnden för högskolan. Utbildningen består av tre års heltidsstudier. Möjlighet att återuppta studierna efter uppehåll begränsas av att programmet endast har antagning vart tredje år.
Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programledningen.
1MA015
Manusförfattande för film, tv och nya medier A 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 15 hp HT2013
1MA016
Berättande och medier A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 9 hp HT2013
1MA017
Kreativt övningsmoment A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 6 hp HT2013
1MA015
Manusförfattande för film, tv och nya medier A 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 15 hp VT2014
1MA016
Berättande och medier A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 6 hp VT2014
1MA017
Kreativt övningsmoment A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 9 hp VT2014
1MA000
Manusförfattande för film, tv och nya medier, B 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 15 hp HT2014
1MA008
Kreativt övningsmoment B 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 6 hp HT2014
1MA009
Berättande och medier B 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 9 hp HT2014
1MA000
Manusförfattande för film, tv och nya medier, B 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 15 hp VT2015
1MA008
Kreativt övningsmoment B 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 4 hp VT2015
1MA009
Berättande och medier B 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 6 hp VT2015
1MA011
Praktik I 5 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
1MA005
Manusförfattande för film, tv och nya medier C 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
varav 9 hp HT2015
1MA012
Kreativt övningsmoment C 19 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 15 hp HT2015
1MA013
Berättande och medier C 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 5 hp HT2015
1MA014
Praktik II 1 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
1MA005
Manusförfattande för film, tv och nya medier C 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
varav 21 hp VT2016
1MA012
Kreativt övningsmoment C 19 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 4 hp VT2016
1MA013
Berättande och medier C 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 5 hp VT2016
1MA015
Manusförfattande för film, tv och nya medier A 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 15 hp HT2013
1MA016
Berättande och medier A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 9 hp HT2013
1MA017
Kreativt övningsmoment A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 6 hp HT2013
1MA015
Manusförfattande för film, tv och nya medier A 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 15 hp VT2014
1MA016
Berättande och medier A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 6 hp VT2014
1MA017
Kreativt övningsmoment A 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
varav 9 hp VT2014
1MA021
Manusförfattande för film, tv och nya medier B 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 15 hp HT2014
1MA022
Berättande och Medier B 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 9 hp HT2014
1MA029
Kreativt övningsmoment B 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 6 hp HT2014
1MA021
Manusförfattande för film, tv och nya medier B 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 15 hp VT2015
1MA022
Berättande och Medier B 15 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 6 hp VT2015
1MA029
Kreativt övningsmoment B 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 4 hp VT2015
1MA027
Praktik I 5 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
1MA024
Manusförfattande för film, tv och nya medier C 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
varav 9 hp HT2015
1MA025
Berättande och medier C 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 5 hp HT2015
1MA026
Kreativt övningsmoment C 19 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 15 hp HT2015
1MA028
Praktik II 1 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
1MA024
Manusförfattande för film, tv och nya medier C 30 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
varav 21 hp VT2016
1MA025
Berättande och medier C 10 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 5 hp VT2016
1MA026
Kreativt övningsmoment C 19 hp
Grundnivå
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
varav 4 hp VT2016